Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schande, schande, schande…

…zei CDA-coryfee en oud-verzetsheld Hannie van Leeuwen (84) naar aanleiding van de plannen van het kabinet voor de ouderenzorg.

Schande 1
Het nieuwe kabinet wil 12.000 extra mensen in de ouderenzorg aan het werk hebben. Een nobel streven. Tegelijkertijd willen ze dat 30-plussers voortaan zelf hun MBO-opleiding betalen. En dat is toch echt een doodsteek voor de benodigde instroom, want juist herintreders en moeders met schoolgaande kinderen zijn hard nodig. Met deze maatregel kan de ontgroende en vergrijsde zorgsector hun komst wel schudden.

Schande 2
Een man meldde zich onlangs na een val van drie hoog bij de spoedeisende hulp UMC Utrecht. De dienstdoende arts van het UMC Utrecht, zag een gebroken elleboogstuitje, heiligbeen en twee gebroken ruggenwervels over het hoofd. Vervolgens stuurde hij de patiënt in zijn onderbroek naar huis. Dat de arts een en ander over het hoofd zag is erg, maar dat kan gebeuren. Maar iemand in zijn onderbroek naar huis sturen dat is echt erger dan een verkeerde diagnose stellen. Was er nou geen verpleegkundige in de buurt om de arts en de patiënt te redden? Waren er geen reservebroeken voorradig,of was er niet een arts die zijn dikke ribbroek wilde lenen?

Schande 3
Bijna 4 op de 10 verpleegkundigen voelt zich wel eens serieus bedreigd. Dit is echt een grote schande, we zijn al zo kwetsbaar als we ons buigen over een patiënt. Het wordt met de dag grimmiger, maar gelukkig krijgen we nu steun van de ouderen die judo gaan leren. Zogenaamd om valtechnieken bij te brengen, maar ik reken erop dat ze dit ook als aanvalstechniek gaan inzetten. Zodat we gezamenlijk met hen al die agressieve types die verpleegkundigen, maar ook diegenen die ouderen willen mishandelen of misbruiken het ziekenhuis kunnen uitjagen.

Ik zie het al voor me hoe we samen met een groep ouderen, steigerend op scootmobiels, gooiend met krukken, protheses en volle katheterzakjes alle foute families het ziekenhuis of verpleeghuis uitzetten. Hijgend staan we buiten en stellen we vast dat we ons ontruimingsplan toch even mooi hebben geoefend. Tevreden steken we samen met de ouderen een sigaretje op, hangend tegen onze licht ontvlambare burn outs aan, de Brandwonden Stichting zal vast trots op ons zijn.

PS: Speeddate met auteurs op Nursing Event 2010
Ontmoet op het Nursing Event Gerda Krediet op donderdag 9 december, schrijfster van het boek ‘Ouderenmishandeling’. Stel je prangende vraag, laat je boek signeren of geef suggesties voor nieuwe onderwerpen. In een aparte foyer kun je tussen de boeken Gerda Krediet live ontmoeten.

Marcellino Bogers (1957) van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij Elsevier Gezondheidszorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. In aanloop tot het Nursing Event schrijft hij wekelijks een blog op Nursing.nl. www.marcellinobogers.nl

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Misschien moet ik zelf ook gauw op judo in het geval dat die judoende ouderen straks bij mij op de PG terecht komen. Waar het nu bij enkele rake klappen blijft word ik dan dagelijks gevloerd door de judoka’s.
    Want op de PG komt ondanks de omgangsadviezen en de beste bedoelingen agressie tegen medewerkers bijna dagelijks voor.
    Door weinig personeel t.g.v. de bezuinigingen heb je ook niet zo veel tijd om de zorgweigeraars op hun gemak te stellen wat weer tot meer agressie leidt.
    En toch blijft het een uitdaging…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.