Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schrap 15 ziekenhuizen en andere besparingstips

Vijftien van de ruim honderd ziekenhuizen in Nederland kunnen zonder probleem verdwijnen. Dat stelde bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ Wim van der Meeren dinsdagavond in het televisieprogramma ‘Altijd Wat.’

Wel verwarrend hoor, eerst moeten er meer aanbieders komen om goedkoper te werken (telecom, energie) en nu moeten er minder aanbieders komen om goedkoper te werken (ziekenhuizen). Ik ga niet zeggen dat meneer Van der Meeren €600.000 per jaar verdient en ook niet dat de kantoren van zorgverzekeraars marmeren paleizen zijn, dat is te makkelijk.

Misschien kunnen we wel met minder, laten we eens zien:
Buurtzorg heeft uitgezocht dat er jaarlijks miljoenen euro’s verspild worden aan medicijnen en zorgproducten, zoals verband en pleisters.Ik schrok wel van het bericht, €100,- verspilling per thuiszorgpatiënt, dat is dus 600.000 x €100,- = 60 miljoen! Is het idee om weer zwachtels te gaan wassen, en van watten wattenstokjes te maken? Ik vraag mij af of er nog wel ergens van die katoenen incontinentiematten worden gebruikt, die konden gewoon in de was.

En als we nou al het disposable incontinentiemateriaal op een grote berg gooien, zouden we dan geen biogas kunnen winnen? Op deze composthoop kan ook het overgebleven voedsel uit de keuken.En wat kunnen we wel niet doen met al het organisch afval?

Nog meer ideeën:
– Sluit alle katheters aan op een centraal systeem en win energieuit de warme urine. Winst is ook dat je centraal kunt blaasspoelen.
– Onderzoek of patiënten bij elkaar kunnen liggen in 1 bed, of in een stapelbed.
– De energierekening van een zorginstelling is gigahoog, vreemd dat ik er nog nooit spaarlampen heb zien hangen en, ondanks een overvloed aan mooie daken,geen enkel zonnepaneel. En waarom blijft de temperatuur ‘snachts hetzelfde als overdag?
– Dat gezegd, waarom brandt er ‘s avonds eigenlijk licht in een blindeninstituut?
– Alle ziekenhuizen hebben een grote elektrische draaideur, maak ze allemaal op handbediening en win hier elektriciteit uit.En als we dynamo’s plaatsen op rolstoelen en rollators, moet hier ook energie uit te halen.
– Laten we de parkeerplaatsen van de directieleden omspitten en er een moestuin van maken. Laat de directieleden carpoolen met het personeel van de werkvloer, kunnen ze eindelijk eens bijpraten.
– Ontsla alle artsen, een instelling kan het best geleid worden door louter verpleegkundigen, artsen werken alleen op afroep.
– Organiseer een anonieme inleverdag van spullen die per ongeluk door personeel meegenomen zijn.(Zo heb ik nog steeds hele fijne scharen,kochers, stethoscopen, dekens,servies, bestek, pleisters, plakband,verband en een urinaal).
– Sluit alle poli’s en breng ze onder in oude SRV-wagens en ga naar de mensen toe, maak drive-in poli’s met een soort kwik fit-service.
– Wat een onzin eigenlijk dat de apotheek je je geld niet teruggeeft als je medicijnen terugbrengt,maar ze vervolgens meteenvernietigen.Ze zijn veelal apart verzegeld verpakt, doe er een stripje in dat verkleurt als het medicijn aan een te hoge of lage temperatuur blootgesteld wordt. Of geef mensen statiegeld; hoe langer houdbaar, hoe hoger het te ontvangen bedrag.
– Nederlanders slikken €336,- per jaar, dat is dus 4,8 miljard in totaal.Als we nu afspreken dat we op een dag een pillenpauze/medicijnvakantie houden, een medicijnvrije dag. Meteen goed voor bezinning: wat slik ik eigenlijk, waarom en hoe lang al? En een mooie gelegenheid om eens een discussie op te starten over therapietrouw. Dan vragen we de Lama’s voor een speciale aflevering over het uitbeelden van bijwerkingen. En voor medicijnverslaafden verstoppen we placebo’s, als paaseieren.

Wat vinden jullie? Wie heeft er nog meer een serieus of ludiek besparingsidee?

Marcellino Bogers (1957) is van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar ook cabaretier en mede-eigenaar van Congressen MetZorg. Ook is hij auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. www.marcellinobogers.nl

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

5 REACTIES

 1. Wie durft Wim van der Meeren te “schrappen”.
  De zorgverzekeraars hebben het nu voor het zeggen. Was dat de bedoeling van marktwerking? Zij gaan nu beslissen wie wel en wie niet mag doorgaan met leven. Achmea-verzekeringen heeft een tribunaal in het leven geroepen, waarin mw. M. Koster zitting heeft genomen en gaat oordelen wie wel en wie niet. Meneer Slaets zal haar hierin een handje helpen. Hij is bezig zijn pupillen klaar te stomen voor horrorachtige praktijken. Wat verdient mw. Koster als zij besluit “om iemand öm zeep te helpen”? Krijgt zij ook een bonus? Het wordt hoogtijd dat de gehele zorg in opstand komt: artsen, verpleegkundigen en een ieder die met zorg te maken heeft op welk niveau dan ook. Spreekt men nog steeds van een beschaafd en welvarend land?

 2. Lees alle reacties
 3. Ziekenhuizen sluiten betekend nog minder bedden, met als gevolg beddentekort. Er zouden juist meer zieken en verzorgings huizen en daardoor meer bedden moeten zijn, daardoor neemt de zorgzwaarte af en is er minder hooggekwalificeerd personeel nodig.
  Alle zorgpersoneel commercialiseren, basispakket aanbieden voor een vaste prijs, alle meerdere extra declareren.

 4. Mijn inziens heb je alles goed verwoord in die ene zin. Ik citeer ‘dhr Van der Meeren 600.000 euro per jaar verdient en de zorgkantoren marmeren paleizen zijn’. Dit geldt overigens ook voor ons pensioenkantoor, maar dit terzijde.
  Ik zeg…. Verpleegkundige aan de macht! Professioneel, zakelijk maar zeer zeker menselijk.

 5. Marcellino,
  sorry maar ik vind dit wel geen lachertje, er kunnen gerust een aantal ziekenhuizen gesloten worden, moest de regering véél méér aan preventieve geneeskunde doen en ook nauwer toekijken op therapeutische hardnekkigheid en méér aandacht voor zorg in de laatste levensfase. Want nu zitten we met gigantische buildings van ziekenhuizen die we gemakkelijk kunnen verbouwen voor ouderenprojecten, meestal liggen deze buildings op een aagename groene zone, met goede busverbindingen en zijn ze voorzien van alle accomodatie zoals fitness, winkelgalerij, superette, de bejaardencentra van de toekomst, nietwaar want we komen eraan de 55plussers en 60 plussers die met pensioen gaan, zorg maar voor een adekwate, aangepaste omgeving, mijne dames en heren van de regering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.