Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schuldig

Wie is er schuldig aan pestgedrag onder bewoners, vraagt verzorgende Conny zich af. De pesters zelf of toch de omstandigheden?

Ik las een krantenbericht waarin een medewerker van een woonzorgcentrum in Utrecht zegt dat de wet schuldig is aan pestgedrag onder bewoners van woonzorgcentra. Volgens haar is het pesten het gevolg van de verzwaring van de criteria om te mogen wonen in een instelling: je moet tegenwoordig nogal wat mankeren eer je een plek krijgt in een verzorgingshuis. Doordat de ouderen die er al een tijdje wonen veelal mensen zijn met een veel minder zware indicatie, zijn zij meestal nog in een redelijke staat van gezondheid. Zij voelen zich superieur aan de ‘zwaardere’ nieuwkomers en vinden dat zij niet de dupe mogen worden van andermans tekortkomingen.

 

Karaktertrek
Persoonlijk vind ik dit een nogal opmerkelijke gevolgtrekking. Je kunt toch niet stellen dat negatief pestgedrag komt door een wetswijziging. Volgens mij komt dit voort uit een karaktertrek van een persoon zelf. Het zit in je aard of niet. Natuurlijk kunnen uitlokkende factoren een risico vormen. Toch geloof ik niet dat het een kwestie is van je laten meeslepen door omstandigheden.

 

Eigen gedrag
Ieder mens heeft het vermogen om zich te gedragen naar normen en waarden. Het is alleen de vraag of men er behagen in schept om een ander zijn leven te ‘verpesten’. Wie zich schuldig maakt aan pestgedrag is daar zelf verantwoordelijk voor! En het maakt niet uit of je nu jong bent of oud.
Misschien kunnen er thema-avonden worden georganiseerd worden. Op die manier kunnen zowel cliënten als medewerkers met elkaar in een open discussie een steentje bijdragen aan een betere en veilige leefomgeving. Zo worden wij bewust van ons eigen gedrag!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.