Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Seks in de thuiszorg

Mag het verrichten van seksuele handelingen bij een cliënt in de thuiszorg uit het persoons gebonden budget (pgb) worden betaald?

Die vraag stond vandaag in mijn regionale dagblad. Begin maart stapte een Eindhovense HBO-V student naar de politie en de vakbonden, nadat ze tijdens haar bijbaantje in de thuiszorg werd gevraagd een cliënt met een spierziekte af te trekken. Vanuit zijn pgb betaalde de man de verzorgenden die hem een handje hielpen om tot zijn gerief te komen.

‘Het is een onderdeel van de zorgvraag’ zo werd haar verteld door een verzorgende. De studente wilde hier niet aan meewerken, waarna ze door de cliënt werd afgewezen als ‘niet geschikt’. Thuiszorgorganisaties, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb Per Saldo, en vakbonden reageerden op deze zaak. 

Ook ik kreeg de vraag voorgelegd: ‘Jij werkt in de thuiszorg, wat vind je daar nou van?’ En: ‘Heb jij dat wel eens meegemaakt?’ Nou, om te beginnen schoot Marjorie Gordon door mijn hoofd, die als negende van haar gezondheidspatronen seksualiteit en voortplanting benoemt. Maar Marjorie schrijft niet over een oplossing zoals die hierboven wordt gemeld.

Nee, die oplossing kan in Nederland worden gezocht in organisaties als Flekszorg, die bemiddelt in de vraag naar warmte, intimiteit, of, zoals ze het zelf noemen: verwen- en snoezelzorg. Er zijn gemeenten die een tegemoetkoming in de kosten geven, maar of het uit het pgb budget kan worden betaald? Als het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hiervoor een indicatie zou afgeven: ja, dan mag dat.

Het is maar de vraag of dat in dit geval is gebeurd. Stel dat het wel zo is, dan is het aan de individuele zorgverlener om te bepalen hoe die met de zorgvraag van de cliënt omgaat. Zelf vind ik dat het niet bij mijn taak als verpleegkundige hoort.  Ik signaleer wel volgens de PES-structuur, pak het probleem als het even kan RUMBA aan, maar in dit geval verwijs ik door naar Flekszorg. En als er geen financiële ruimte voor is, dan kan het CIZ, of de gemeente wellicht iets betekenen. Ik ben een groot voorstander van zorg op maat, maar ook daar zijn grenzen in!

20 REACTIES

 1. Dit is geen zorgtaak, bij sommige instellingen is het takenpakket zo breed; wasjes draaien, ontbijt, douchen, medicatie toedienen. Maar daar valt het seksueel bevredigen niet onder, zo jammer dat sommige personen bijdragen aan het vooroordeel over verpleegkundigen dat we makkelijk zijn.. Dat is ook waar ik tegenaan liep toen ik de opleiding ging doen, dat mensen zeiden ja je moet mannen wassen, maar dat betekent nog niet dat je ze bevredigd. Ik ben een allochtoon in de zorg, ja wat zal mijn familie denken als ze dit horen dat er veel verpleegkundigen zijn die dit wel willen doen.

 2. Lees alle reacties
 3. Natuurlijk behoren seksuele handelingen niet tot de primaire zorgtaak. Maar zolang de vrager (meestal patient) en de gevraagde (meestal zorgverlener) beide geen bezwaar hebben zie ik geen probleem. Zie het dan als iets extra. Zoals Hans Becker dit al aangeeft is dit niet van deze tijd en gebeurt dit al heel lang. En ondanks (of misschien dankzij) de vele discussies over dit onderwerp van dit moment, zal dit nog lange tijd gebeuren.
  @joyce: onderdruk je primaire reacties en ga niet als een kip zonder kop te werk. Je weet niet precies wat er met de zorgverlening van je buurman aan de hand is door een half woord van de zorgverlener. Daardoor loop je het risico dat je onnodig dingen kapot maakt. Wees daarmee voorzichtig! Laat je niet leiden door de tijdelijke gekte rondom dit onderwerp in de media.

 4. Mijn buurman ontvangt 2 maal per week een zwarte jongedame thuis voor thuiszorg. nadat ik op tv gehoord had dat er “in sexueel nood verkerende” thuiszorgclienten zijn die extra’s verwachten dan alleen maar schoonmaak, heb ik recht op de man af aan de vrouw gevraagd wat ze bij hem komt doen en of hij haar lastigvalt. Ze zei dat ze dit werk wel moest doen want ze komt anders niet aan de bak met de voorlopige verblijfsvergunning. Kennelijk wordt dus misbruik gemaakt door thuiszorg instanties van de zwakke verblijfsstatus van mensen en wordt met name van deze categorie meer “inspanningen” verwacht. De vrouw geneerde zich maar vertrouwde mij toe dat ze “meer deed.
  Ik heb de buurman daarop aangesproken en zei dat ik hem in de gaten hield, dat ik hem aan zou geven bij de politie en bij de woningcorporatie omdat hij het aanzien van onze buurt verpest. voorts heb ik het aan mijn buurvrouw verteld.
  Ik denk dat directe sociale buurtcontrole de best effectieve manier is om deze vorm van sexueel misbruik op te lossen nu immers de thuiszorg zelf dit misbruik in haar onderwijsmateriaal heeft gelegaliseerd.

 5. alice werkzaam als leerling BBL3 I.G
  ik heb in een vorige baan bij een fokus project gewerkt *mensen met een lich. beperking* daar gebeurde het door een speciale zorg verlener.
  ik zou het zelf niet kunnen, maar snap de vraag van een client wel.die heeft ook zijn behoeftes. ik ben blij dat er mensen zijn die het wel kunnen ook al zou ik het nooit doen.

 6. @Jos Kaldenhoven
  …dan is het aan de individuele zorgverlener om te bepalen hoe die met de zorgvraag van de cliënt omgaat. Zelf vind ik dat het niet bij mijn taak als verpleegkundige hoort …
  Onzin! De beroepsgroep moet dit bepalen. Juist individuele interpretaties schaadt de beroepsgroep. Ergerlijker is dat zelfs theorie en praktijk totaal niet in overeenstemming zijn, er is daardoor teveel ruimte voor individuele invulling. Als kippen zonder kop, als het eerste schaap etc.

 7. De zorgvrager zet wettelijk gezien aan tot verboden handelingen. Indien de man (of vrouw ..) je later aanklaagt heb je geen poot om op te staan, daar is al jurispidentie over. De positie van zorgvrager en zorgverlener is per definitie al niet gelijkwaardig.
  Misschien wordt het nu tijd dat de zorg eindelijk eens consensus bereikt en zijn/haar grenzen gaat bepalen. Dit is absoluut niet het eerste geval van grensoverschijdend gedrag van de ‘softe’ sector. Sommige collega’s beseffen niet dat hun handelswijze in de meest uiteenlopende zaken, pretendenties kunnen scheppen voor de rest van de beroepsgroep. En ik bedoel hiermee niet slechts sexuele handelingen. Harder lopen om het werk toch maar af te krijgen, tekorten zullen daardoor altijd blijven. Taken op je nemen die andere laten liggen vervolgens krijg je het simpelweg opgedragen. Hoeveel tijd krijg je daadwerkelijk om met een patient te praten?
  Gordon, PES, RUMBA …. wat een onzin, stront ruimen en bedden opmaken. En daar zijn we verrekte goed in, leer dat eerst maar eens accepteren/respecteren/waarderen. Maar zelfs daarover is géén consensus.
  Na 40 jaar Intensive Care heb ik het echt gehad, wij (!) worden al jaren genaaid … jammer dat we dat niet inzien.

 8. ergerlijk, smerig meer kan ik er niet over zeggen ,en dit moet dan ook nog door het ziekenfonds betaald woden ,van ons geld !!!schandalig ,dit hoort zeker niet bij de zorg ! eten koken en mensen wassen is zorg ,als je niet eet kun je dood gaan maar je gaat echt niet dood als je behoefte aan sex niet bevredigd wordt dan zouden er veel alleenstaande mensen op sterven liggen,laat deze mensen maar een escort bellen ,dat moeten alleenstaande gezonde mensen ook als ze behoefte hebben,mensen van het p.g.b.denk toch eens na en laat jullie verstand werken, doe gewoon dan doe je gek genoeg,een bril wordt niet meer vergoed ,en sex nou wel?waar ligt de behoefte Gr Francien

 9. Die beste man met sexuele behoeftes heeft misschien wel een andere vraag, hoe ga ik om met mn functieverlies. Deze door spierziekte getroffen man kon zichzelf niet meer voorzien in zijn behoeftes. Als hij wilde voetballen, kon hij dit ook niet meer, maar de verzorgende kan niet voor hem gaan voetballen. Kort door de bocht, hij moet leren omgaan met de gevolgen van zijn ziekte. De verzorgende moet daar door heen prikken, en zich gaan bezinnen over waar de intimiteit van sex naar toe gaat als het een ‘handeling’ wordt. Wanneer staat deze handeling op het onderwijsprogramma van de MBO- en HBO-V’s? Beter niet, en houden we met zn allen het besef van de functie van sex zoals het ‘fatsoenlijk, oud en vertrouwd’ ooit bedoeld is.

 10. Ik vraag me af of het voor een patient wel prettig is als er een verzorgende aan het aftrekken slaat en daar in tussen bij staat/zit te denken wat ze die avond eet en welke dingen ze bij de volgende patienten nog gaat doen. Want dat lijkt me het gevolg als het ‘gewoon’ een hadeling is…
  Naar mijn mening is sex iets waar intiemiteit mee samen hoort te gaan. Daar zijn speciale teams/organisaties voor. Een infuus inbrengen is ook een gewone handeling. Maar daar komt toch ook, bij de meeste organisaties, een speciaal team voor!

 11. Misschien een kwestie van instelling. Daarbij is het normaal dat mensen gevoelens blijven behouden het zijn tenslotte geen balen stro. Als je ziek wordt moet je blijkbaar maar accepteren dat intieme emoties niet meer mogen, toch moet ook dat een uiting hebben.
  De patient stelt een vraag, als je daar niet aan wil voldoen dan is dat je eigen keus. Je hoeft het ten slotte ook niet te doen. het is vrijwillig. Maar daar staat tegen over dat de patient jouw diensten niet meer wil. Ook daar is hij/zij vrij in, net als het onderling niet klikt dan gaat de baan ook naar een ander.
  De patient staat centraal en niet de zorgverlener, dat is wat velen vergeten. “Ik heb een taak die kom ik doen en als ik dat maar goed doe dan kan ik blijven” Maar zo werkt het niet meer. met het PGB is de patient veel mondiger geworden en ook de zorginstellingen zullen zich moeten manifesteren.
  Blijft dat niemand handelingen hoeft te verrichten die hij of zij niet wil, daar staat tegen over dat de patient nu vrij is te kiezen van wie hij de zorg wil genieten en door wie.

 12. @Hans Becker. Daar heb je het al, in de jaren 60 was het ook normaal om als langharige hippie onder invloed van drugs al dansend over de dam te gaan en niemand die er toen raar van opkeek!
  Dat wil echter niet zeggen dat het normaal is of zelfs wenselijk. Onder een zorgtaak valt sexuele bevrediging dan ook zeker niet zoals jij stelt, was dit wel zo dan zou ik niet in de zorg werken maar op de wallen!

 13. Kijk hier kan je professioneel mee omgaan, ga het gesprek aan en probeer helder te krijgen wat precies de vraag is, je hoeft er niet op in te gaan(alsjeblieft niet)maar je kan wel verwijzen naar….
  dat hoeft geen probleem te zijn anno 2010!
  Ik vind het wel goed dat de studente het aanhangig heeft gemaakt want dat er wordt verwacht dat je wel ff gaat aftrekken is beroepsmatig dan wel gevoelsmatig een grens te ver!

 14. Het kan nooit zo zijn dat het CIZ een machtiging afgeeft voor dergelijke handelingen, aangezien dit nergens staat omschreven in welk zorgcontract dan ook. En laten we wel zijn, je kunt dit wel een non-problem noemen, maar dat wordt het wel als je om die reden je baan verliest.Wie vraagt dat nou van een studente, een meisje wat nog niet eens weet hoe ze hiermee om moet gaan.Schandalig, dat je dit met personeel doet. Het is geen verpleegkundige/verzorgende taak en ik zou me ook niet voor dat karretje laten spannen, zelfs niet op mijn leeftijd.Dan zal de client zich in verbinding moeten stellen met de organisatie die daarvoor is en waar ook andere eisen aan gesteld kunnen worden. Want we hebben het nu wel alleen over een mannelijke patient, maar wat als je met de vibrator/dildo aan de gang moet voor een vrouwelijke client?Sorry maar het moet echt niet gekker worden.Daar is een verpleegkundige niet voor die heeft een andere professionaliteit dan verwen en snoezelzorg en/of warmte en intimiteit.

 15. Een non-probleem. Mijn zus was in de jaren 60 afdelingshoofd in een groot ziekenhuis. Zij vertelde toen al dat sommige verpleegkundigen mannen aftrokken die ernstig in hun bewegingen waren beperkt en er om vroegen. Dat gebeurde gewoon, zonder ophef of discussie. En als er een zuster was die het niet wilde, dan was er een collega die wel bereid was om dat even te doen. Een zorgtaak, niet meer en niet minder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.