Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Rob Keukens: ‘So you think you can die?’

Dankzij ontwikkelingen in de geneeskunde leven steeds meer mensen met het besef dat ze binnen afzienbare tijd zullen sterven. Rob Keukens ziet dat terug op TV en denkt er het zijne van.
Coen Verbraak
Coen Verbraak - Foto: ANP Kippa/Marco de Swart

Dankzij de voortschrijdende vroegdiagnostiek in de medische wetenschap is het veel mensen vergund om, lang voordat het werkelijk zover is, te leven met het besef dat er op afzienbare termijn daadwerkelijk een einde aan hun unieke leven komt. Onder bekende intellectuelen die in deze fase van de aangekondigde dood verkeren, waarin men meer levend is dan bijna dood, lijkt het een gewoonte te worden om publiekelijk met open vizier en in het spoor van de stoïcijnen moedig het ‘beest in de bek te kijken’. En wij mogen bewonderend en licht huiverend meekijken in die gapende muil. Onbevreesd het einde tegemoet treden en met opgeheven hoofd de onverschillige natuur aanvaarden wordt de nieuwe maatstaf.

Coen Verbraak, die eerder de zielen peilde van psychiaters, artsen en politici, spreekt momenteel met stervende erudiete celebrities. De terminale BN’ers zullen een trend neerzetten van onversaagd het onvermijdelijke toelaten. Bij voorkeur met enige ironie en zonder al teveel gejammer, lafheid en angst. Het zal me niets verbazen als na verloop van tijd ook dit nieuwe cultuurgoed zal indalen waarna de commerciële omroepen zich, als vanouds integer en vol goede bedoelingen, over onze sterfbedden zullen ontfermen.


Meer informatie over de serie ‘Kijken in de ziel’ van Coen Verbraak>>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.