Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Solliciteren

Geachte dames / heren,

Met deze brief in uw handen, stel ik mij aan u voor; de juiste vrouw voor de baan! U zoekt een flexibel en positief persoon. Ik moest meteen aan mij denken.

Solliciteren

Al sinds het begin van deze eeuw ben ik verpleegkundige. Sindsdien ben ik meer gegroeid dan in de 22 jaar daarvoor; niet in centimeters, maar wel in zelfvertrouwen en inschattingsvermogen, prioriteren en hard werken. Op een verpleegafdeling voor longziekten en reumatologie van een algemeen ziekenhuis heb ik geleerd hoe je met leven omspringt dwars door hoge werkdruk en eigen grenzen heen.

In mij vinden patiënten een betrouwbaar baken, een klaagmuur en een radar. Op mijn handen en woorden wordt vertrouwd. Dat is waar voor mij de aantrekkingskracht zit in het verplegen. Toch zou ik graag mijn handen eens op nieuw terrein inzetten; mijn hoofd weer uitdagen. In uw vacature steek en zet ik met plezier mijn overtollige energie en nagels.

In mijn voordeel wil ik opvoeren dat ik, naast verpleegkundige, ook moeder ben. Dit doet wel degelijk ter zake, omdat ‘moeder’ volgens mij hetzelfde betekent als ‘oneindig moedig, hard werkend, zeer buigzaam, uiterst gevoelig en hondstrouw’; allerlei eigenschappen die u wellicht kunt gebruiken.

Met ervaring in longziekten, chronische zorg, oncologie, diabetes, ouderenzorg en reumatologie, kan ik breed worden ingezet. Mijn tegeneisen zijn slechts ‘smal’: ik vraag van u een parttime, vast contract, liefst zonder onregelmatigheid en in de buurt van mijn huis. Om geld geef ik niet, zolang ik in mijn eentje mijn hypotheek maar kan blijven betalen. Ik ben bereid tot bijleren en wil daarvoor zeker eigen tijd investeren, vanaf mijn dochters bedtijd totdat ik zelf uitgeput in slaap val op de bank. Ik wil wel beleid schrijven (kan met tien vingers blindtypen) en notulen nalezen, literatuur bestuderen en les geven. Als ik ’s avonds maar mijn dochter op bed kan brengen. O en op vrijdag heeft mijn dochter zwemles, dus dan kan ik maar een halve dag. Ik ga meestal op dinsdagochtend naar de psycholoog, maar dat kan ik in overleg (en met krachtige geest) ook op een andere dag organiseren.

Met deze brief leg ik ook mijn hart in uw handen. Dwars door mijn mens-zijn heen, ben ik een bescheiden, doch gouden verpleegkundige. Graag zou ik u hiervan nader overtuigen in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groeten,

Sandra Kleefstra

11 REACTIES

 1. Ik ben verzorgende, wil doorgraag verder leren; kan instromen in 2e leerjaar HBO-v (door eerdere kwalifikaties en competenties), maar krijg hiervoor helaas nergens kans. Mijn kinderen zijn al iets ouder, kunnen zichzelf redden…. mijn leeftijd? 47! Pas niet in profiel i.e. TE OUD. Solliciteer me gek en denk er nu over om naar het buitenland uit te wijken als in de komende twee weken niet gaat lukken. In België schijnen ze te staan trappelen voor verzorgenden die door willen leren, Duitsland (spreek ik daar de taal goed genoeg voor om de studie aan te kunnen, wel goed Duits, maar studeer Duits is wellicht iets anders?) of terug naar Engeland….. Ik weet het niet meer, maar word wel gedeprimeerd van het gedoe, tekort handen aan het bed in de zorg. Ik werk al ruim 20 jaar in de gezondheidszorg, weet wat het inhoudt en weet wat ik wil. Ben zo goed als nooit ziek, wel heel trouw en collegiaal (soms wel eens té), nu nog die ene kans om eindelijk het diploma te halen van een opleiding waar ik ooit met zoveel zin en enthousiasme aan begon. Het leven loopt nou eenmaal niet altijd zoals je het planned, maar dat je daarom niet op latere leeftijd verder kan gaan waar je onbedoeld mee moest ophouden? tja?

 2. Lees alle reacties
 3. Geweldig pleidooi voor jezelf, Sandra! Ik zou jou nog wel het een en ander te vragen hebben, voordat ik je aannam. Ik ben geen alleenstaande jonge moeder, werk 42 jaar fulltime in de gezondheidszorg (niet in ‘de zorg’: vind ik een vreselijke uitdrukking!), heb in die tijd al heel wat rekening moeten houden met collega’s die parttime gingen werken, liefst onder schooltijd, die de schoolvakanties vrij wilden, die zich ziek meldden om een ziek kind, en heus, ik begrijp het allemaal wel, maar zou het heerlijk vinden als er ook eens rekening gehouden zou worden met mij (bijna 60 en sinds m’n 16e aan het werk)! Ik word er zo moe van, snap je.. De maatschappij gaat alleen nog maar uit van tweeverdieners, dus (bijna) nergens kun je een volledige (vaste) baan krijgen, behalve dan bij Buurtzorg, maar daar ben je dan ook de hele week druk mee. Nog 6 jaar..

 4. ik las je sollicitatiebrief met dubbele gevoelens, Sandra. In de zomer heb ik uiteindelijk mijn fel begeerde hbo-v behaald, ben ik daarna van mijn dochtertje bevallen, en nu dus, solliciteren. En helaas, merk ik dat ik steeds minder zin in de verpleging heb. Misschien dat ik toch een andere baan ga zoeken.
  Hard werken, in eigen tijd bijleren, en natuurlijk is geld geen prioriteit. En zoals Jos schrijft, eisen stellen over werktijden? Alleen maar omdat je kinderen hebt?? En niet te vergeten: een hbo opleiding is geen pre. Integendeel.
  Prachtig, daar zit ik echt op te wachten. Ik heb zes jaar in de zorg gewerkt, als verzorgende, en nu, met mijn diploma op zaak, heb ik daar opeens geen zin meer in!

 5. Werkgevers willen toch eerlijkheid? Eerlijker dan dit Kan niet en zo weten ze meteen wat ze binnen halen.’geen verassingen nadien. Volgens mij heeft een gemiddeld mens zo,n lijst met bagage. Zoniet Dan heb je niet veel mee gemaakt of je bent een robotvpk. Orgineel is de brief zeker en dat is al een vereiste om door personeelszaken heen te komen. Erg leuk stukje Sandra!

 6. Jos, ik merk enig frustratie in je reactie(s). Ik begrijp wel je strekking van je reacties. Zelf werk ik ook in de zorg, specifiek in de nachtdiensten om zo lekker vrij en op “mijn” manier te werken. Tijdens de nachten krijg je veel kans op te reflecteren, met name de vraag of ik nog ambitie’s heb in de zorg houd me continu bezig, en zeker tijdens saaie maar ook drukke of frustrerende momenten. Dit heeft me doen besluiten om gaandeweg een bedrijf in de zorg te starten met een partner van mij. We zitten nu in een fase van research, maar de gedachten dat het er van gaat komen vind ik een voldaan gevoel wat mij kracht geeft tijdens mijn werk.
  Zo zie je maar weer dat reflecteren, en in de spiegel kijken niet verkeert is. Jij bepaald de koers

 7. Als ik die brief zou krijgen zou ik me afvragen:
  -doet het zeer als die hier komt
  -is dit een idioot?Nou daar hebben we er al genoeg van
  -slaafse instelling?geen gebrek aan
  -die gaat clienten vervelen
  -leuk hoor maar wordt gemanipuleerd als een gek
  -bijstandmoeder?….
  -weer eentje die het rooster wil verstjieren met eisen
  over werktijden, hebben we al te veel
  Ik zou antwoorden: met belangstellingen hebben we uw brief ontvangen en gelezen.Helaas is onze keuze een andere geworden.
  Wij wensen u veel succes met uw ambities en carrière

 8. Hoi Sandra,
  Ik wil je graag uitnodigen om eens bij Laurens te kijken. Je zou zeer geschikt zijn voor het Specialistisch Verpleegkundig team dat ziekenhuisverplaatste zorg aan huis levert. Ik weet helaas niet of we bij je in de buurt zitten. kijk eens op werkenbijlaurens.nl.
  gr Noortje

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.