Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Somatische verpleegkundige in de psychiatrie

Als verpleegkundige in hart en nieren ben ik regelmatig te vinden op nursing.nl. Ik blijf graag op de hoogte van de nieuwtjes en vind vooral de blogs erg leuk.

Want het is boeiend om te lezen wat een mede-pleeg meemaakt en hoe zij omgaat met bepaalde situaties. Hoe herken ik mezelf hierin, of juist helemaal niet! Zoals de blog over zoveel mogelijk vrije dagen regelen met de feestdagen. Of de o zo bekende ‘ik kom zo bij u’ blog.

Maar hoe interessant ik Nursing ook vind, ik zou graag iets lezen over mijn werk als somatische verpleegkundige werkzaam in de psychiatrie. Een mailtje naar de redactie is snel gestuurd. Zij vragen of ik enkele blogs kan mailen voor een eerste indruk… Ik heb er geen ervaring mee, maar ik probeer het gewoon! Razend enthousiaste en hulpbiedende collega’s waar ik op terug kan vallen heb ik in ieder geval al achter de hand.

Dus zie hier het eerste resultaat. De bloggende verpleegkundige in de psychiatrie. Het is natuurlijk niet mijn doel om jullie uit te gaan leggen wat psychiatrie inhoudt, want dat weet iedere verpleegkundige. Ik zal slechts een kijkje in een andere tak van de gezondheidszorg willen bieden. Want in de psychiatrie werken ook A-verpleegkundigen. Heel veel zelfs! En die maken heel wat mee. Uiteraard veel op psychisch vlak: depressies, gedragsproblemen, psychoses, dementie, bipolaire stoornissen, alcoholverslaving, separeren, fixeren, crisisopnames, IBS, RM, suïcidepogingen, groepsgesprekken, deëscalerend werken, vul maar aan.

De afdeling waar ik werk is een opnamekliniek voor ouderen binnen de ggz.
Er wordt met verschillende zorgprogramma’s gewerkt verdeeld over vier units.
Op unit 1 werken we met het zorgprogramma ‘Dementie en andere cognitieve stoornissen’. Op unit 2 met het zorgprogramma ‘Stemmingsstoornissen’.
Unit 3 is een vervolgbehandeling van unit 2 en hier wordt vooral terug naar huis gewerkt en stimuleren we zelfstandigheid zo veel mogelijk. Op unit 4 zijn patiënten opgenomen met verslavingsproblematiek in combinatie met psychische problemen, oftewel de DD-groep (Dubbele Diagnose). Dit alles voor ouderen van 65+.

Ik werk zelf vooral op unit 1 met het zorgprogramma ‘Dementie en andere cognitieve stoornissen’. Het is vooral crisisopvang, observatie, diagnostiek en kortdurende behandeling van mensen die aan deze stoornissen lijden, gecombineerd met psychotische overschrijdingen en/of gedragsproblemen. Ik werk hier nu drie jaar en heb het goed naar mijn zin.

Als verpleegkundige in de ouderenpsychiatrie
kom ik ook veel somatiek tegen. Natuurlijk niet zoveel als in het algemeen ziekenhuis, maar hier op de afdeling hebben we ook katheterzakken, verbandmaterialen, sondes, zuurstofflessen, tilliften, badbrancards, hoog-laag bedden, incontinentiemateriaal, en po’s.

En laat dat nou een leuke insteek zijn: de bloggende somatische verpleegkundige in de psychiatrie. Net even anders. Boeiend, interessant, nuttig? Dat is aan jullie.

17 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Fijn dat er een blog komt vanuit de GGZ. Ik miste al een blog uit een andere richting dan het ziekenhuis en thuiszorg. Ik heb zelf eerder ook aangegeven bij de redactie dat ik graag blogs zou willen gaan schrijven als verpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg maar dit is helaas afgewezen. Ik wens je veel succes!

  3. Heel goed: dit is ontschotting zoals het hoort. Komt er ook een Psychiatrisch verpleegkundige die in de A werkt en daar de psychische component toevoegt aan de dagelijkse zorg. Voor mij is die tijd al lang geleden. Ik kreeg bij beoordelingen B in opleiding voor A)altijd te horen dat ik te veel met mensen sprak op het moment dat de spoelkeuken nog niets! Heb van geen enkele gesprek spijt! Lekker doorgaan.

  4. wat een leuke insteek!
    Ik ben ‘somatisch’ verpleegkundige in een ziekenhuis. Maar ook daar hebben patiënten naast hun fysieke aandoening regelmatig ook -al dan niet gediagnosticeerde- psychiatrische problemen. Een hele uitdaging voor velen!
    succes met bloggen 🙂

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.