Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Stage in zicht

Nog een paar dagen en dan zal mijn tweede ziekenhuisstage beginnen! Ik kan nu nog even genieten van mijn vrije tijd, maar de komende 26 weken zal ik volledig richten op mijn stage. Dit zijn de weken die je een verpleegkundige maken.
Stage in zicht

Anderhalf jaar geleden schreef ik een blog waarin ik mij afvroeg of je nou meer van de praktijk leert of theorie. Ik weet nog dat ik als eerstejaars aan het klungelen was met steunkousen. Het was wel behandeld op school, maar in de praktijk zat ik toch te stuntelen en ging alles mis tot het moment dat mijn stagebegeleider het voordeed en er tips bijvoegde. Vanaf dat leermoment gingen de steunkousen (bijna) vloeiend om de benen.

Het leermoment moest twee keer komen voordat het insloeg. Ik had het al geleerd op school en in de praktijk was het gewoon een herhaling. Alleen nu kwam het vanuit de mond van mijn stagebegeleider met de patiënt erbij. Op school leer je (verpleegtechnische) handelingen vanuit een algemeen perspectief en oefen je vervolgens op gezonde mensen/poppen. In de praktijk zijn mensen ziek en dat kan tijdens je stage verwarrend zijn. Wat je dus leert in de theorie sluit niet vlekkeloos aan op de praktijk. (Houd hier rekening mee!)

Om even terug te gaan naar dat gestuntel met de steunkousen in mijn eerste stage, dat kwam ook omdat ik te maken had met oedemateuze benen. Ik wist niet eens wat ‘oedemateus’ was. En ik maar afvragen waarom ik die kous niet om dat been wilde, want op school ging het mij makkelijk af. Dit is allemaal twee jaar geleden, maar het zit nog vers in mijn geheugen en daar ben ik blij mee. Ik weet tenminste hoe ik het moet doen!

Nu ben ik derdejaars en twee jaar verder. Het zal complexer worden en er mag veel meer van mij verwacht worden. Ik zal nu de zorg voor patiënten moeten coördineren. En daar heb ik zin in!

4 REACTIES

 1. beste Quinten,
  Je blogs zijn super leuk ! Leuk dat je dit doet.
  Ik ben nu 4e jaars student verpleegkundige. Ik zit nu
  in mijn eindfase en loop op dit moment stage.
  Ik weet nog wel hoe het ging in mijn 3e leerjaar, er werd meer van je verwacht en je moet zelf eerst goed
  nadenken voordat je iets vraagt.
  Veel succes met je opleiding en stages ! Hopelijk
  gaat het je lukken.
  Marnicq

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Quinten,
  Ik wens jou heel veel sterkte, inzicht en kennis de komende stageperiode.
  Nu begint het echte werk n.l. het toepassen van de theorie in de praktijk.
  Mooi gezegd integreren van de theorie in de praktijk, rekening houdend met de wensen van de patiënt en de randvoorwaarden in de instelling.
  Wees je zelf, luister naar de patiënt, reflecteer en interpreteer. Protocollen geven de richting aan en zijn geen keurslijf.
  Keep up the good work my friend!
  Kensie

 4. Beste Kensie,
  Bedankt voor je reactie(s!) en voor het succes!
  Zeker zal het echte werk nu gaan beginnen. De voorgaande stages waren meer “kijkstages”, maar nu zal ik de opgedane (theoretische) kennis moeten toepassen in de praktijk.
  Dat is een uitdaging dat ik met beide armen wil aannemen, ik heb er in ieder geval zin in en ik zal uiteraard mijn ervaringen blijven bloggen!
  Vriendelijke groet,
  Quinten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.