Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stervenshulp

Mag je als verpleegkundige stervenshulp verlenen zoals de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) voor ogen heeft?

Ja, zegt deze vereniging. Ook het burgerinitiatief ‘Uit vrije wil’ pleit hiervoor. De Tweede Kamer zal zich binnenkort buigen over de plannen van de NVVE, die voorzien in de mogelijkheid om hulp te krijgen als het leven voltooid is, en er dus sprake is van een existentiële crisis.

Het opzetten van speciale teams
van artsen en verpleegkundigen om die stervenshulp te verlenen zou volgens V&VN strafbaar zijn volgens de Euthanasiewet. V&VN vindt dat de beroepsverantwoordelijkheid van de verpleegkundige op gespannen voet staat met de rol die de NVVE ziet weggelegd voor verpleegkundigen.

In een reactie op het nieuwsbericht op Nursing hierover schrijft Nursing-columnist Bram Hengeveld: ‘V&VN vindt het mooi (‘een mijlpaal’) dat vpk specialisten medicatie voor gaan schrijven, maar het toedienen van sommige voorgeschreven medicatie volgens methodes waartoe vpks bevoegd zijn ‘staat op gespannen voet met de beroepsverantwoordelijkheid van een arts en van de verpleegkundige’?’ Hij noemt dit – naar mijn mening terecht – frappant.

Nu we in deze Week van de Reflectie
extra stil mogen staan bij dilemma’s in de zorg, is het ook goed om over de rol van verpleegkundigen bij stervenshulp na te denken. Staat er niet in de Eed van Verpleegkundigen en Verzorgenden dat ‘ik de belangen van de zorgvragers centraal stel en bij de zorgverlening zoveel mogelijk rekening houd met hun opvattingen’. Zou je dan als verpleegkundige geen actieve rol mogen spelen bij de zorgvraag om stervenshulp?

Begrijp me goed, ik heb het dan niet over de beslissing om over te gaan tot stervenshulp, maar wel om het toedienen van door de arts voorgeschreven medicatie. is dat een verpleegkundige beroepshandeling, gericht op de belangen van de zorgvrager? Ik vind dat daar wat voor te zeggen valt.

Wat vind jij?

Meer Nursing


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.