Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stok achter de deur

Wat in het zorgplan staat, móet binnenkort volgens de wet worden uitgevoerd. Conny vraagt zich af hoe dit mogelijk is.

Bij ons worden er zorgafspraken gemaakt met de cliënten en vastgelegd in het zorgplan. Dit wordt al een aantal jaren zo gedaan. Nu komt er een wettelijke verplichting die vastlegt dat de afspraken werkelijk moeten worden uitgevoerd. Alles binnen de AWBZ, en dus geen extra zorgpakket wat je als cliënt erbij moet kopen.

 

Douchebeurt

Ik ben benieuwd hoe de organisatie hiermee zal omgaan. Bij ons is het standaard dat een cliënt één maal per week een douchebeurt krijgt. Er zijn daarnaast een groot aantal bewoners welke een voorkeur hebben om meerdere keren per week gedoucht te worden. Deze wens ligt dan ook vast in het zorgplan. Maar ik moet eerlijk bekennen dat het maar zelden voorkomt dat dit gehonoreerd wordt. Het is namelijk een kwestie van personele bezetting, en deze is te krap.

 

Buitenlucht

Er zijn nog veel meer persoonlijke afspraken die extra personeel en tijd kosten. Er wordt namelijk van een instelling verwacht dat deze ook dagelijkse buitenlucht aanbiedt. Vertaald naar de uitvoering zal dat betekenen dat er heel wat ouderen naar buiten moeten. En ik vraag me af, wie gaat dat dan doen? Want als bij ons de bewoners dit gaan opeisen, hebben we wel een probleem.

 

Triest

De wet verplicht de organisaties om de gemaakte afspraken na te komen. Dit zal nog een hele klus worden om te voldoen aan deze eis. Eigenlijk is het triest dat er een wet moet worden gemaakt om de meest basale levensbehoeften, o.a. elke dag een douche en een wandelingetje, te verankeren in de ouderenzorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.