Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stopwatchzorg

Conny vindt het onbegrijpelijk dat de minutenregistratie niet wordt afgeschaft.

Helaas zal de minutenregistratie intact blijven. De zogenaamde zorgroutes die hieruit ontstaan mogen in de praktijk blijven toegepast. Volgens de staatssecretaris Malies Veldhuijzen van Zanten is het geen verplichting en dus kan elke instelling zelf beslissen wat er mee gedaan wordt. De staatssecretaris ziet zelfs voordelen in de toepassing. Volgens haar wordt het namelijk inzichtelijk in de zorgzwaarte van de cliënten en daarmee de inzet van personeel.

 

Erbij neerleggen?

Het is jammer dat er nu feitelijk niets gaat veranderen. Want het is breeduit aan de orde geweest zowel in de media als in de politiek. En het laatste woord is aan de regering omdat zij bepalen wat de spelregels worden of zijn. Moeten wij ons neerleggen bij dit besluit? En heeft het naar buiten brengen via de media over de gevolgen van de stopwatchzorg nu geen zin meer?

 

Ouderen de dupe

Elke instelling kan zich nu schaamteloos schuilen achter deze onmenselijke regeling. En het zijn de zwakkere onder ons, zoals de ouderen, die de dupe worden. Wij verzorgenden zullen ons in allerlei bochten moeten wringen om te voldoen aan het scoren van de toegestane minuten.

 

Verpleeghuisarts

Ik denk dat mensen die niets met de ouderenzorg te maken hebben, totaal niet weten wat deze zorg inhoud. Je kunt hen niets kwalijk nemen omdat zij er niet dagelijks mee geconfronteerd worden. Maar ik vind het verbazingwekkend dat een vrouw die zelf de klappen van de zweep kent, zoals de staatssecretaris, de kans om de minutenregistratie af te schaffen, laat lopen. Juist zij zou beter moeten weten als voormalig verpleeghuisarts.

 

Waslap over het gezicht

Ik had de stille hoop dat wij verlost zouden worden van deze onmogelijke regeling. Telkens als ik bij een cliënt ben, voel ik mij opgejaagd. Want alles moet in een rap tempo. Ik zou het zo fijn vinden om meer te doen dan een waslap door het gezicht te halen. De cliënten hunkeren naar een beetje meer aandacht. En dan bedoel ik geen activiteiten. Nee, een gesprek over de dingen wat hen bezighoud. Daar is veel behoefte aan, merk ik telkens weer.

 

Lees hier een andere weblog van Conny over minutenregistratie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.