Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Stroomstoring

Mijn vriendin werkt op een OK. Ze vertelt graag over de wonden die ze hecht en de drama’s van een binnengedragen ongevalslachtoffer. Vandaag stond ze te opereren, hield de apparatuur er ineens mee op.
Stroomstoring

Stroomstoring. Kan gebeuren. Overal. In mijn huis en koelkast. Op mijn afdeling. In haar ziekenhuis. Heel soms gaan inderdaad ook op mijn werkvloer de lampen even uit. Maar wij hebben een generator en noodstopcontacten, groene, die het altijd doen, heb ik ooit eens geleerd.

Ik heb er nooit bij stilgestaan wat er gebeurt als de gebruikelijke stroom het begeeft. Ik vertrouw heel naïef altijd blind op actieplannen van mijn ziekenhuis, ook al ken ik ze totaal niet. Ik weet van de groene stopcontacten. Als bij ons de stroom uitvalt, lopen we langs de patiënten om ze gerust te stellen en apparatuur te controleren. Dat gaat altijd goed.

Maar mijn vriendin stond te opereren. Met anesthesiegassen en controleapparatuur. Met apparaten die werken op stroom. En kennelijk niet werken zonder. ‘Gelukkig was het een spinaal verdoofde patiënt,’ zegt mijn vriendin. Ik adem ook even opgelucht.

Dan denk ik: zoiets mag toch niet gebeuren? Nooit. Hoewel, ik zie ook weleens van die rampscenariofilms. Dan werkt niks meer, zoals je dat bent gewend. Mobieltjes stil. Internet uit. Geen tv. Geen geluid. Een wereld klein en in paniek. En dat is dus soms heel even live in een ziekenhuis gaande. Dat apparaten waar we op bouwen, staken.

We denken er nog eens over na. Op mijn balkon in de zon, veilig zonder geopende patiënt en met stroom. Wat nu als de stroom het begeeft, vragen wij ons af. Redden we ons dan nog wel? Hortend en stotend weten we nog van 20 druppels in een milliliter. Het infuus moet nog lukken. Maar een OK-patiënt, onder narcose, moet met de hand beademd worden. Bloeddrukken moeten beluisterd worden. Kun je een saturatie meten zonder stroom?

Wat zijn we sowieso afhankelijk van technologie. Het werkt allemaal reuze snel en efficiënt. Geen mens zo handig als een apparaat. Maar als de stroom het begeeft, kan ik geen pil meer delen, geen patiëntenhistorie meer vinden. Zonder stroom ben ik wellicht een slechte verpleegkundige. Of een heel creatieve. Tja, dat zal dan wel blijken.

Zou jij je redden?

3 REACTIES

 1. Blijkbaar moet je creatief zijn en blijven,
  Boeiend artikel,
  Ziekenhuizen en andere instellingen met veel hoogtechnologische, moderne elektronische apparatuur worden bedreigd door een sluipmoordenaar. Die sluipmoordenaar heet ‘vervuilde stroom’ en heeft het mede voorzien op de noodstroomvoorziening. Incidenten in onder meer Nederlandse ziekenhuizen onderschrijven deze tendens.
  Anders dan in de tijd dat de installatie werd ontworpen zitten in deze toestellen vaak geen transformatoren meer om de netspanning geschikt te maken voor het apparaat. In plaats daarvan wordt vermogenselektronica gebruikt die de stroom ‘vervuilt’.” Daarmee is in de woorden van Op de Kamp een sluipmoordenaar geboren die de installaties van onder meer ziekenhuizen bedreigt. Met het gevolg dat medische toestellen minder goed kunnen functioneren en zelfs kapot kunnen gaan.
  Daar komt bij dat niet alle onderdelen tijdens een noodstroomtest worden beproefd, constateert Op de Kamp. “Medische apparatuur is kostbaar en gevoelig. Bij zo’n test kan er iets misgaan waardoor een toestel het niet meer doet. Dus draaien ze niet mee in een noodstroomtest. Het gevolg daarvan is dat niemand weet of zo’n apparaat het blijft doen wanneer de noodstroomvoorziening het daadwerkelijk op gang moet houden. De kans dat het dan misgaat is groot: de noodstroomvoorziening kan niet adequaat blijken om alles in bedrijf te houden. Daarmee is de cirkel rond: de elektrische infrastructuur en noodstroomvoorziening moet over de jaren meegroeien met de dan geïnstalleerde medische elektrische apparatuur en systemen.”
  onrustbarend artikel op veel internet site’s

 2. Lees alle reacties
 3. Zonder al onze technologie blijft er vaak nog maar weinig van onze geleerde vaardigheden over. Daarom blijft het belangrijk om bv het handmatig bloeddruk meten te blijven kunnen.
  Deze zomer heb ik een maand in een lokale kliniek in Afrika gewerkt, werken zonder stuwbanden, met een beperkt aantal canules en handschoenen. En soms zonder stroom en zonder water. Er werden geen operaties uitgevoerd omdat de kliniek daar te klein voor was, dus de meeste werkzaamheden konden zonder stroom gewoon doorgaan: hechten in het donker en tja, handmatig bloeddruk meten doen ze daar toch al, dat is dan weer een geluk bij een ongeluk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.