Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Studentenraad op de hbo-v

Bij mij op school hebben we een studentenraad. De leden hebben om de zoveel tijd overleg met als doel om de kwaliteit van de opleiding te verbeteren.

Ik kan me herinneren dat we in het begin van de opleiding vaak oproepen ontvingen om lid te worden. Mij heeft het altijd wel aangesproken, maar toch heb ik me nooit opgegeven. Ik was bang dat er veel tijd in ging zitten en dat ik daardoor in de knoei kwam met mijn studieopdrachten.

Toch sprak de studentenraad mij altijd aan. Het leek me een nuttige aangelegenheid.
Ik zou bijvoorbeeld mijn mening kunnen geven over de vaardigheidslessen of wat ik vind van het PGO-systeem. En het meest nuttige; een bijdrage kunnen leveren aan het zoeken en doorvoeren van oplossingen en verbeteringen…denk ik nu…achteraf.

De verpleegkundige in de rol van beroepsbeoefenaar neemt namelijk ook deel aan dit soort werkgroepjes. ‘Misschien was die studentenraad op school toch nog niet zo’n gek idee’, denk ik nu. Alleen al om een indruk te krijgen van hoe er naar jouw stem wordt geluisterd in zo’n groep. En hoe je als student of beginnend verpleegkundige jouw visie naar voren kunt brengen.

Hoe nuttig schat jij de studentenraad in bij jou op school of ben je misschien lid ervan? Waarom wel of waarom juist niet?

1 REACTIE

 1. Dag Sanne,
  Ik heb een aantal jaar geleden op jouw HBO-V in een dergelijke raad gezeten. Dat was de opleidingscommissie.
  Als ik het goed heb behoort iedere opleiding een opleidingscommissie met studenten en docenten te hebben.
  Zo was het destijds ook. Echter, er was niet echt sprake van een democratische besluitvorming.
  De kritische blik die van een student wordt verwacht, was niet gewenst wanneer de student naar de opleiding zelf keek.
  HBO-opleidingen worden eens in de zoveel jaar gevisiteerd. Onderzoeksbureau’s checken dan of de opleiding hbo-waardig is. Accreditatie heet dat.
  Het onderzoeksbureau vormt een mening aan de hand van interviews met studenten, docenten, blokevaluaties, etc.
  Toen destijds een mevrouw van een dergelijk bureau in een bijeenkomst van de opleidingscommissie kwam vertellen wat ze gingen doen, stelde ik een aantal kritische vragen. Gelijk kreeg ik een aantal ijzige blikken van de docenten. Daarnaast werd ik vriendelijk bedankt voor de medewerking en hoefde ik niet mee te werken aan een interview. Je raad het al… school bepaald zelf met welke studenten gesproken wordt. En dat waren dus de voorbeeldige studentjes die geen kritiek hadden. En dat is nog maar het topje van de ijsberg!
  Moraal van het verhaal: de commissies zijn goed en leuk wanneer er op een goede manier mee wordt om gegaan. Ik ken andere hbo-v’s waar dat wel gebeurt!
  Dan is het wel leuk en ben je echt constructief bezig.
  Maar alles valt en staat met openheid en bereidheid om te verbeteren bij de onderwijsinstelling!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.