Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te oud voor check-up?

Eén op de negen vrouwen krijgt borstkanker. Een schrikbarend aantal. Als je bedenkt dat een vriendinnenclub zo uit negen personen bestaat, dan word je wel met je neus op de feiten gedrukt.
Te oud voor check-up?

Gelukkig bestaat er het volksonderzoek naar borstkanker. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden opgeroepen om een onderzoek en een mammagrofie te laten doen. Want hoe naar het nieuws ook moet zijn, als je het weet kun je er wel wat mee.

Drie vrouwen boven de 75 jaar hebben nu de staat aangeklaagd; ze willen dat vrouwen ouder dan 75 ook in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek dat in 1989 werd ingevoerd.

Omdat de celdeling bij dames boven de 75 trager is, is die leeftijdscategorie niet automatisch opgenomen bij de het onderzoek.

De mens wordt mondiger en komt gelukkig vaker voor zichzelf op. Je kunt je afvragen of het echt nodig is om deze senioren uitgebreid te screenen. Uit ervaring als verpleegkundige weet ik dat een grote groep van die dames op die leeftijd de strijd niet meer aangaat. Maar er zijn natuurlijk genoeg vrouwen die zich heel erg vitaal voelen op die leeftijd en die moeten ook een eerlijke kans krijgen.
Een dubbel gevoel dus.

Wat vind jij: hebben deze dames gelijk? Is het nodig om op die leeftijd nog zo uitgebreid gescreend te worden?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.