Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Technische handelingen: gewoon doen!

Ik loop nu al een aantal maanden stage in een ziekenhuis. Omdat ik over een paar maanden mijn laatste jaar in ga wil ik wat vaart maken met de technische handelingen.
Technische handelingen: gewoon doen!

Veel technische handelingen heb ik al verricht op school. In skillslessen oefen je met klasgenoten een technische handeling op een pop. Een rustige en veilige omgeving waarin een docent je corrigeert mocht het fout gaan. In elke periode (10 weken) krijg je skillsles over een bundel technische handelingen, in de laatste week toets je één van de geoefende handelingen af. Als je geslaagd bent voor de skillstoets mag je de handelingen in de praktijk doen.

De praktijk leert toch vaak anders. Protocollen verschillen, de omgeving verandert en je hebt te maken met een patiënt in plaats van een pop. Je kunt het nog zo vaak op een pop hebben geoefend, maar je leert het pas echt als je het in de praktijk gewoon doet. De spanning alleen al als je voor het eerst een handeling verricht zorgt er al voor dat je de handeling beter tot je opneemt.

Wat ik zelf het prettigst vind in het leren van een technische handeling is om het eerst te zien. De volgende keer wil ik het dan (onder begeleiding) zelfstandig doen. Zo krijg ik de technische handelingen stap voor stap volledig onder de knie. Deze tip wil ik ook meegeven: een technische handeling moet je gewoon doen.

Tot nu toe lig ik mooi op schema. Ik heb al geregeld wonddrains verwijderd en met succes een vrouw gekatheteriseerd. Ondanks dat ik de wondzorg van gele en rode wonden niet hoog op mijn lijstje heb staan heb ik ook wondzorg afgetekend op mijn verpleegtechnische handelingenlijst. Wat ik nu nog graag wil doen is een maagsonde inbrengen en een infuus prikken.

Ik benieuwd hoe het zit met andere studenten verpleegkunde. Hoe ga jij om met het leren van verpleegtechnische handelingen?

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

4 REACTIES

  1. @quinten: Wat ik in mijn opleiding altijd deed was met de medeleerlingen van de afdelingen vptechnische handelingen bespreken: wat is moeilijk, waar moet ik op letten. Verpleegkundigen met veel ervaring kunnen dat soms moeilijk uitleggen of oplepelen hoe zij het ervaarden in het begin. Ik kreeg van medeleerlingen zeker goede tips en aandachtspunten! En van de ervaren verpleegkundigen krijg je dan daarna de trucs 😉

  2. Lees alle reacties
  3. Hoi Quinten,
    het ligt een beetje aan de techniek, maar meestal vraag ik of ik het onder mondelinge begeleiding mag proberen. Als ik hoor dat ergens iets bijzonders wordt gedaan wat ik nog niet vaak heb gezien vraag ik of ik mee mag kijken.
    Daarna probeer ik het gewoon zelf terwijl de vpk toekijkt.

  4. Hi!
    Ik ben nu derdejaars HBO-V student en ga dus ook bijna mijn laatste jaar in. Zelf heb ik voor de MGZ gekozen, maar heb wel 10 weken stage gelopen in het ziekenhuis. In de thuiszorg is het aanbod van de technische handelingen minder (gevarieerd), waardoor ik als student er sneller druk achter wil zetten om de handeling te leren. Toch ben ik vanuit mijzelf wel terughoudend, wil graag eerst de theorie goed kennen en het geoefend hebben, waarna ik de handeling minstens 1x gezien wil hebben, daarna wil assisteren en dán pas zelf uit wil voeren. Ook deels een kwestie van mijn eigen onzekerheid, maar te snel een handeling zelf willen uitvoeren is niet aan mij besteed 😉

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.