Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Teleurstelling

Vakbond Abvakabo FNV is druk bezig met acties tegen het nieuwe cao VVT akkoord. Lees mee met het laatste actiedagboekje van onderhandelaar Lilian Marijnissen.

Vakbond Abvakabo FNV is druk bezig met acties tegen het nieuwe cao VVT akkoord. Lees mee met het actiedagboek van onderhandelaar Lilian Marijnissen.

 

Woensdag

De Tour voor Zorg is in volle gang. Twee bussen bezoeken zorginstellingen door heel het land. Het valt ons op dat veel verzorgenden pissig zijn over het feit dat managers in de zorg zoveel verdienen. We hebben onderzoek laten doen naar deze lonen, en EenVandaag presenteert vanavond de resultaten. Spannend!

 

Vrijdag

Er is bekend geworden dat vakbonden CNV Publieke Zaak en Nu’91 ingestemd hebben met het cao VVT akkoord. Ontzettend teleurstellend. CNV heeft naar eigen zeggen onderzoek gedaan naar hoeveel leden positief waren over het akkoord, ik vraag me af hoe representatief dat onderzoek is. De andere vakbonden vertegenwoordigen vier procent van de VVT medewerkers, Abvakabo FNV meer dan tien procent. We hadden liever gezien dat er samen met ons afspraken gemaakt waren. Maar de werkgevers wilden het op een snel akkoordje gooien, prima. Dan is de consequentie dat we door blijven gaan met actievoeren, en gaan de werkgevers een onrustig jaar tegemoet.

 

Maandag

Vanavond is er een debat in de Rode Hoed in Amsterdam met de andere vakbondengepland. Alleen… niemand van de vakbonden is komen opdagen, dus er stonden drie lege stoelen aan de debattafel. Nee, dat is niet bedoeld als effectbejag. We willen laten zien dat wij altijd openstaan voor het gesprek, maar zij besloten om niet te komen. Er kwam dus weinig van het debat terecht, dus maakten we er een openbare hoorzitting van. Er waren verzorgenden uit heel het land -van Heerenveen tot Rotterdam- op af gekomen, die iets vertelden over de situatie in hun zorginstelling. SP kamerlid Sadet Karabulut viel van haar stoel toen ze van de situatie hoorde. Ze zou het zeker aankaarten in de Tweede Kamer. Dus uiteindelijk toch nog een vruchtbare avond!

 

Dinsdag

Vanochtend waren er weer acties in een verpleeghuis in Arnhem. We hebben een petitie aangeboden die bijna alle medewerkers ondertekend hadden. Van hogerhand werd geprobeerd om de verzorgenden het zwijgen op te leggen. Ze kregen een mail waarin stond dat ze niet de afdelingen mochten aflopen met de petitie, terwijl ze dit keurig in hun pauze deden, dus de zorg leed er niet onder. Ik vind het verschrikkelijk dat werkgevers alles uit de kast halen om hun medewerkers het leven zuur te maken. De verzorgenden hadden ons zelf gebeld en gemaild omdat ze ontevreden waren met de situatie in het huis. We wilden de petitie aanbieden aan de voorzitter van de Raad van Bestuur, maar die kwam niet opdagen. Uiteindelijk hebben we hem aan de locatiemanager overhandigd. Wat er uiteindelijk ook gaat gebeuren met de nieuwe cao VVT, dat wij blijven actievoeren, staat als een paal boven water.

 

Dit was het laatste actiedagboekje van Lilian. Lees hier de vorige actiedagboekjes:

 

Stemmen op het referendum van de Abvakabo FNV kan nog tot 3 juli. Klik hier om je stem uit te brengen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.