Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Terugblikken en vooruit kijken

Wat is het toch ongelooflijk dat de maand januari altijd verrassend snel daar is. Het is een maand van terugblikken en vooruitkijken. Dat geldt voor ons als redactie maar ongetwijfeld ook voor jou als verpleegkundige. Het jaarlijks functioneringsgesprek is daar een perfecte methode voor.

Al zien verpleegkundigen er niet altijd reikhalzend naar uit. Voor velen is het een spannende gebeurtenis. Bovendien, nadenken over je eigen functioneren en de toekomst… ach, het is zo ver weg. Maar ja, dan is het ineens toch weer januari en moet je weer. Of misschien heb je je gesprek al in december gehad, kan ook.

Hoewel, het blijkt niet voor iedereen even vanzelfsprekend te zijn. Zo’n jaargesprek.
Uit een onderzoek van Nursing naar de bijscholingsbehoeften van verpleegkundigen in 2009 bleek dat bijna een derde van de verpleegkundigen in de thuiszorg nog nooit een functioneringsgesprek heeft gehad. In de cao VVT is een verplicht functioneringsgesprek namelijk niet opgenomen. Het is wel als verplicht vastgelegd in de cao ziekenhuizen en de cao UMC. In Vlaanderen geldt dit alleen voor de openbare ziekenhuizen. Het onderwerp ontbreekt in de cao voor private ziekenhuizen en Vlaamse thuiszorg. Ondanks de afspraken die gelden voor Nederlandse en Vlaamse (openbare) ziekenhuizen, schiet het houden van een functioneringsgesprek er vaak bij in.

Behoor jij tot die groep verpleegkundigen die nog nooit een functioneringsgesprek heeft gehad? Vraag er dan om. Dat is extra spannend, maar kan ook heel prettig zijn. Bovendien heb je er recht op. Zo’n gesprek dwingt je even afstand te nemen van je werkzaamheden, terug te blikken en na te denken over je toekomst. Dat kan heel verhelderend zijn. En vaak kom je tot nieuwe inzichten. In het artikel ‘Haal het beste uit je functioneringsgesprek’ in het januarinumer van Nursing, kun je lezen hoe je je precies op een dergelijk gesprek moet voorbereiden. Feedback ontvangen en geven blijft lastig, maar wel leerzaam. Wij van Nursing zijn er dol op. Ik wil iedereen dan ook oproepen zichzelf te blijven uitspreken over wat je nou vindt van dit magazine. Schrijf een brief, email ons met feedback, geef commentaar of plaats opmerkingen. Daar zijn we altijd erg blij mee. Doe het meteen, want voor je het weet is het weer januari. Heel veel succes in 2011!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.