Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Theorie versus praktijk

Waar leer je als leerling-verpleegkundige het meeste van: de theorie of de praktijk?

Voordat ik aan mijn opleiding kon beginnen, moest ik solliciteren voor mijn stageplaats in het tweede, derde en vierde jaar. Zoals ik al in een vorige blog schreef, begint de opleiding pas ‘echt’ nu ik in het tweede jaar zit. Want nu krijg ik te maken met een half jaar theorie (school) en een halfjaar praktijk (stage).

Maar waar leer je nou eigenlijk het meest van? School of toch stage? Uit eigen ervaring vind ik dat ik het meest geleerd heb van de stage. Op school heb je wel elke week te maken met het skillslab en het oefenen van handelingen, maar in de praktijk is het toch anders. Zo leerde ik al vroeg in het eerste jaar steunkousen aantrekken vanaf een stoel. Maar in de praktijk ging het toch anders, want tijdens mijn stage deden we ze aan op bed. En dat werkte echt prettiger.

Ik bedoel te zeggen dat je in de praktijk de handige tips van het vak leert. Het zijn kleine dingen, maar ze pakken wel goed uit. Toch besef ik dat we op school verschillende visies op verplegen leren, en dat we uitgebreid ingaan op observatiepunten. En die gebruik je dan weer tijdens het werk.

Leer je nou het meest van de theorie of de praktijk? Of staat het gelijk?

9 REACTIES

 1. Ook ik vindt dat je het meeste in de praktijk leert maar theorie is ook nodig.ik doe via een zelfstudie mijn verpleegkundige opleiding,en ontmoet ook weleens medestudenten.Die weten vaak de theorie aan praktijk ervaring te koppelen, ik kan dit nog niet echt omdat ik nog geen stage gelopen heb als verpleegkundige.
  Het gebeurd regelmatig dat ik me heel dom voel ondanks dat ik best wel veel studeer.
  Ik denk dat beide niet misbaar zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik werk nu als afgestudeerd BOLer vooral met BBLleerlingen. Van hun krijg ik vaak te horen dat ik veel teoretische kennis heb meer dan hun leren tijdens hun opleiding. Ze zeggen wel eens dat ze zich dan wel een beetje dom vinden. Maar als ik hun vergelijk met mij hebben hun meer praktijk ervaring. Ze hebben vaak meer tips om dingen anders te doen en hun overzicht is vaak grooter.
  Ik denk dus idd dat de combinatie ervan het beste is. Aan alle bij de manieren van leren zitten voor en nadelen en geen 1 van de 2 is het beste.

 4. Zelf ben ik een BBL-er. Als ik uit eigen ervaring zou antwoorden dan zou ik zeggen dat je op school vaak het JUISTE leert. kom je vervolgens in de praktijk is het vaker zo dat je de SNELLE manieren leert. Ik leer op school een ergonomischere handeling dan dat in de praktijk gebeurt. Maar ik ben het er ook mee eens dat iedere kant zijn voor en nadelen heeft.

 5. Ik vind dat je het meest leert van de praktijk. Ik zit nu in het 4de jaar mijn mijn opleiding en heb in het 2de en 3de jaar stage gelopen in het delfzicht ziekenhuis. Ik vind dat ik daar veel geleerd heb tijdens mijn stages. Op school krijg je wel alle theorie, maar daar kan ik het moeilijk onthouden. Als ik op stage een ziektebeeld tegenkom, zoek ik deze weer op en onthoud ik het goed, omdat je er een beeld bij hebt.

 6. Van beide even veel denk ik. Dat wat je in de theorie leert kun je beter plaatsen in de praktijk. Dat was in mijn geval dan heel erg zo. Heel veel informatie die we hebben gehad is pas echt op zijn plaats gekomen tijdens me stage, het vult elkaar aan volgens mij! helemaal toppie kan niet wachten tot delfzijl! Ga zo door Q, proud of you!

 7. Beste Quientin,
  Ik heb in een eerdere reactie reeds gesteld dat de praktijk niet zonder de theorie kan en omgekeerd ook niet. Het is een samengaan van beiden, de kunst is de transfer te maken van het geleerde op school(theorie) naar de prakijk.
  Ik vind als docent zijnde dat je het meeste leert in de praktijk, op school is het oefenen op elkaar of fantomen, maar in de praktijk is het echt de patient met zijn emoties en beperkingen.
  Blijf oefenen en reflecteren op je handelen, want oefening baart kunst.

 8. Je leert een hoop van theorie tijdens je opleiding maar het meeste leer je toch uit de praktijk. Dat zie je ook als je je diploma hebt gehaald, dan ga je pas dingen echt leren en doen. Daarnaast blijf je altijd tijdens je hele carriere leren van de praktijk en minder van de theorie (tenzij je cursussen volgt of zelf initiatief neemt tot het lezen van dingen). Ik heb sinds bijna 2 jaar het diploma en leer meer van de praktijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.