Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Thuisverpleging echt anders dan ziekenhuis

Zorgen voor mensen in het ziekenhuis of thuis; dat is een groot verschil. Daar ben ik deze week wel weer achtergekomen.

Regelmatig krijgen wij vanuit het ziekenhuis aanvragen voor thuiszorg, waarbij wij ons soms afvragen: weten ze in het ziekenhuis wel hoe het in de thuiszorg geregeld is?

Nog niet zo lang geleden ben ik aan de hand van een aanmelding naar een groot ziekenhuis gegaan om de zorgvraag bij een cliënt te beoordelen. Het ging om een vrouw met een tracheacanule, die alleen woont en meerdere malen per dag zorg nodig heeft. Een klein sociaal netwerk, feitelijk dus geen mantelzorg, en een tracheastoma dat op zijn tijd voor problemen kan zorgen. Nu hebben wij meer cliënten met een tracheastoma, al dan niet met tracheacanule in zorg, dus het volgens protocol verzorgen is geen probleem.

Geplande zorg kan meerdere malen per dag worden gegeven, maar ongeplande zorg is een ander verhaal. ‘Jullie moeten binnen 20 minuten bij mevrouw kunnen zijn als er iets mis gaat, zoals de canule die eruit valt.’ Dat moest toch kunnen, vonden ze in het ziekenhuis.

‘Nou, nee dus. Overdag is dat wellicht nog te regelen, maar in de nachtelijke uren zeker niet!’ Voor de risicovolle en voorbehouden handelingen is ’s-nachts het VTT-team beschikbaar, en die hebben soms een half uur aanrijtijd. Dus moet er een andere oplossing worden gezocht als er in een acute situatie vlot hulp nodig is. En dat kost dan wel behoorlijk wat moeite.

(Al pratend met de verpleegkundige van de afdeling kom je er trouwens ook achter dat het soms ook bij de thuiszorg wel eens ontbreekt aan kennis over de gang van zaken in het ziekenhuis, maar dat even terzijde.)

Mevrouw komt binnenkort naar huis, er is een goed netwerk om haar heen gebouwd en alle verpleegkundigen uit het wijkteam zijn intussen geschoold in de specifieke zorg voor deze cliënt. Het heeft ettelijke uren gekost, maar dan is het ook goed geregeld. Tijd die je trouwens formeel niet mag registreren, want de zorg is niet geleverd achter de voordeur van de cliënt….

Maar je hoort soms ook verhalen van mensen die weken op de afdeling moeten blijven liggen omdat ze intraveneus antibiotica nodig hebben en de specialist niet weet dat zoiets ook thuis kan worden gegeven. Of cliënten die voor een bloedtransfusie naar het ziekenhuis moeten worden vervoerd met de ambulance, terwijl ook die behandeling thuis kan worden uitgevoerd.

Het zou mooi zijn als we eens wat vaker bij elkaar in de keuken konden kijken. Dan weten we meer van elkaars mogelijkheden en kwaliteiten! Een soort uitwisselingsprogramma voor in het leven roepen?! Ik zal het er eens met mijn leidinggevende over hebben…

4 REACTIES

 1. Hallo vrienden , ik hield van dit project in uw pagina, u geeft goede informatie met veel informatie! Deze site is veel verhelderend !rnMijn naam is Kate , Ik Leef over Lissabon , en ik zal een fan van deze blog , mag mijn hobby’s niet in het belang van iedereen, maar ik zeg ze natuurlijk Ik hou van zwemmen en tv- shows, en ik heb ook te luisteren veel Shakira op mijn partijen , ik ben single op het moment dus jongens kijk uit voor mij …. just kidding :)! Ik heb al geprobeerd online dating Het werkte niet heel goed ….rnIk schreef dit commentaar veroorzaken zoals ik al zei ik echt genieten van deze blog heb ik ook een blog net als jij , maar de mijne is een beetje anders gaat het over no deposit poker bonus ….:)rnIk zal ook te verontschuldigen door mijn taal is de enige manier vond ik met je praten ….rnGoedemorgen iedereen , Bye

 2. Lees alle reacties
 3. In de thuissituatie kan een zeer goede verpleegkundige zorg gegeven worden.
  Met echt veel meer aandacht ook in zeer complexe situaties en ook terminale-thuiszorg, goede observatie ter voorkoming van decubitus,depressiviteit etc.
  natuurlijk kan je veel van elkaar leren, maar veel verstokte ziekenhuis artsen en verpleegkundigen weten absoluut niet hoe deskundig verpleegkundigen in de thuiszorg zijn. Als mensen thuis komen blijken velen traumatische ervaringen te hebben meegemaakt en velen zijn super blij om weer thuis te zijn. De thuiszorgverpleegkundige is dan het eerste aanspreekpunt. Er moet dan soms veel rond een patient geregeld worden om de thuiszorgsituatie zo optimaal mogelijk te maken voor de patient en zorgverlener.
  Misschien is een “bezoek” uitwisseling met thuiszorg verpleegkundigen en ziekenhuisverpleegkundigen eens een must en een verfrissing voor beide partijen !!!
  Vooral in grote steden zoals hier in Den Haag !!!

 4. Jos, ik ben het helemaal met je eens.
  Ik merk dit vooral nu ik dichtbij betrokken ben bij een cliënt van je. En ik zie hoe de thuiszorg werkt, er gaat weer een andere wereld voor mij open.
  Al ben ik nu uit de verpleegkundige zorg,
  we weten te weinig van de gang van zaken in elkaars specialisatie.
  Een kijk in de keuken bij elkaar is erg ideaal, maar is dit haalbaar?
  De zorg wordt steeds specialistischer, waardoor je bijna een sabbatical jaar moet nemen om overal een kijkje in de keuken te kunnen nemen.
  In de tijd dat ik op de kraam afdeling werkte, had ik het idee dat niemand snapte hoe het daar werkt, op de IC idem, op afdeling cardiologie idem, in het verpleeghuis idem, op functieafdeling idem.
  We moeten überhaupt wat meer geduld met elkaar hebben, en meer tijd nemen om elkaar uit te leggen hoe iets werkt in een bepaalde omgeving.
  Maar calamiteiten en tijdsgebrek, maakt dat we van alle kanten het beste willen voor de patiënt, maar hierdoor tunnelvisie krijgen.
  Ik heb deze discussie ook wel eens met een cardioloog gevoerd. Die vondt omdat je tot algemeen verpleegkundige was opgeleid je dus ook alles maar moet kunnen, maar elke afdeling heeft ondertussen zijn eigen specialistische opleiding. De ontwikkelingen in diverse richtingen van de zorg gaan zo snel dat het na een specialisatie al moeilijk is om alles bij te houden.
  Als we maar proberen om begrip voor elkaar te hebben!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.