Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Thuiszorg betaalt ziekenhuis?

Een telefoontje in mijn weekenddienst confronteert me met recent nieuws: thuiszorginstellingen zouden ziekenhuizen betalen voor cliënten.
Thuiszorg betaalt ziekenhuis?

Een cliënt belt op, omdat de Mic-Key button waardoor de sondevoeding wordt gegeven, lekt. Het is een bekend adres waar wij enkele keren per jaar langskomen. Was het eerst de ballon van de button die op onverklaarbare wijze knapte, de laatste maanden is het het regelmatige vervangen van de Mic-Key.

Ik rij naar het adres. Er wordt open gedaan en met een vriendelijk ‘fijn dat je er bent’ word ik binnengelaten. Achter de deur hangt naast het vertrouwde Vivent-pasje ook een pasje van een andere zorgaanbieder. Ik let daar in eerste instantie niet zo op.

De cliënt ligt op bed, en legt mij uit wat er fout is met de button. Ik vermoed dat het slangetje er niet goed op is gezet tijdens het geven van de voeding. Samen controleren we het aan- en afsluiten van de slang, en: inderdaad, nu geen probleem meer.

Vervolgens vraag ik
hoe het komt dat er een andere zorgaanbieder in huis is. Slechts een van de twee heeft hulp nodig. Mij wordt verteld dat de dokter  het na een verblijf in het ziekenhuis nodig vond dat er meer thuiszorg kwam. ‘Ik ga dat voor u regelen’ was het geruststellende antwoord van de arts. Het Transferpunt werd ingeschakeld, en zonder overleg met de cliënt werd een andere zorgorganisatie ingezet.

‘U is dus niks gevraagd
en er is ook geen rekening mee gehouden dat er al een thuiszorgorganisatie over de vloer kwam?’ vraag ik verbaasd. En ik krijg de bevestiging van wat ik al vreesde. Er is zonder de cliënt erin te kennen een zorgaanbieder ‘uitgekozen’. ‘Niet dat ze niet lief zijn’, wordt mij verzekerd, ‘maar we hebben al wel 15 verschillende vrouwen over de vloer gehad’.

‘Weet je’, wordt mij toevertrouwd
, ‘laatst stond het in de krant dat zorgaaanbieders het ziekenhuis geld betalen om cliënten toegeschoven te krijgen. Zou dat hier ook zo zijn?’ Zou zomaar kunnen, denk ik, maar dat zeg ik niet tegen de cliënt. ‘Het is het belangrijkste dat u zorg krijgt!’, was mijn reactie.

Maar het blijft verwarrend en zeker niet correct als er niet gevraagd wordt welke voorkeursaanbieder van zorg de cliënt heeft.

Zou er dan toch met geld geschoven worden?

Jos Kaldenhoven is verpleegkundige in een VVT-team | Twitter: @broederjos

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

6 REACTIES

 1. Ik moest als transferverpleegkundige de clienten naar onze organisatie sturen, de volgende dag zat er een transferverpleegkundige van de concurent, zo gaat dat
  Clienten hebben geen keus, het wordt voor ze geregeld in het zkh. Ik vind dat schandalig en heb daarom besloten om uit de zorg te stappen! Wie doet hier wat aan? Keuze vrijheid, op de HBOV leerde ik het, helaas niet gezien in het zkh.

 2. Lees alle reacties
 3. Bij ons zit buurtzorg in de huisartsenpraktijk “ik stuur wel even een zuster’ is dus altijd vriendjespolitiek.Ik heb liever dat ik gekozen of aanbevolen wordt om mijn kwaliteiten en niet omdat ik bij de dokter op schoot zit.
  groeten van een anti-marktwerking-wijkverpleegkundige.

 4. Ik ken ook zo’n voorbeeld een mw die opgenomen was in een tijdelijke opvang. Mw kon naar huis met thuiszorg van zelfde organisatie. Terwijl ik en collega’s daar eerst zorg boden? Deze organisatie had echter niet het verstand om te bedenken hé er staat een map van andere organisatie en pas!
  Mw maakt het echter niet uit maar toch ben je allen collega’s of is concurrentie belangrijk boven cliënten belang?

 5. Laatst meegemaakt/gehoord: MS patient breekt beide benen en revalideert in en verpleeghuis op de rev. afdeling. Na weken mag en kan ze terug nar huis, ze moet thuiszorg anders mag ze niet weg, alhoewel haar man haar al jaren goed verzorgd. De reguliere thuiszorgaanbieder moet ze niet nemen, die is niet goed, de buurtzorg heeft geen plaats en tijd, ze moet aanbieder X nemen is het zeer strenge advies. Na veel heen en weer gepraat stemt de ze dan maar in, omdat ze naar huis wil.
  Dit blijkt dan ook pas weer ruim na het volgend weekend te kunnen, omdat er nog geen zuster beschikbaar is om haar thuis te helpen.
  Dan is het zover, de zuster komt, maar heeft nog nooit met een passieve tillift te hebben gewerkt… echtgenoot moet alles voordoen en uitleggen. De volgende dag het zelfde laken en pak. Dit gaat zo met 4 zusters.
  Al met al heeft de ms patient dit ekele weken volgehouden en toen de thuishulp afgezegd.
  Deze thuiszorgaanbieder is in haar regio klein en vrij onbekend. Hoe kan het nu dat er vanuit het verpleeghuis zo’n druk werd gelegd op het nemen van die aanbieder?????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.