Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg onder de kostprijs

Er is geen enkele organisatie in Nederland die bereid is om consequent 30 procent beneden de kostprijs te leveren. Behalve in de zorg.
Thuiszorg onder de kostprijs

Bill Gates is de bekendste filantroop ter wereld. De baas van Microsoft, goed voor bijna 60 miljard dollar (40 miljard euro), geeft via zijn Bill and Melinda Gates Foundation honderden miljoenen dollars per jaar weg. Er wordt veel gezegd over het bedrijf en de producten, maar de filantroop Gates doet veel goeds voor de mensheid.

Nu heeft mijn werkgever ook een filantropische instelling. Nee, niet naar mij persoonlijk, maar naar al die klanten die wij als Verpleegkundig Thuiszorg Technologie team verzorgen. Of beter gezegd, naar hun zorgverzekeraar.

Binnen bijna elke thuiszorgorganisatie (dus ook Vivent) moet er bezuinigd worden, omdat anders het faillissement dreigt. Deze week is mij dat in een vergadering van de Ondernemingsraad waar ik lid van ben, nog eens goed duidelijk geworden.

Ik zal jullie niet vermoeien met de ingewikkelde en gecompliceerde financieringsstructuur van de thuiszorg, maar het komt erop neer dat voor elke uur zorg die wij als VTT-ers leveren, ruim dertig procent van de kosten wordt gedragen door Vivent zelf!

Je kunt het een beetje vergelijken met de loodgieter die je nodig hebt. Je vraagt van tevoren om een prijsopgave. ‘Meneer, ons uurtarief is 90 euro.’ En als ik dan reageer: ‘Dat is teveel, ik betaal maar 60 euro per uur!’ Dan zal de loodgieter zeggen: ‘Zoek maar een ander.’

Niet in de thuiszorg bij het VTT-team! Het Zorgkantoor vergoedt 60 euro, de kostprijs is 90 euro…

En hoe komt dat nou? Onder andere door niet-productieve uren. Een kwart van onze uren gaat op aan reistijd. Soms reis ik tijdens een dagdienst bijna 200 kilometer… Het komt ook door alle overlegvormen, die je niet direct kunt registreren op de naam van een cliënt. En het komt natuurlijk door het feit dat je hooggekwalificeerde (lees: duurbetaalde) verpleegkundigen het werk laat doen.

Maar dan nog! Volgens mij is er geen enkele organisatie in Nederland die bereid is om consequent 30 procent beneden de kostprijs werk te leveren, behalve in de zorg.

Ik denk dat ik ome Bill maar eens een mailtje ga sturen. Misschien dat deze filantroop ons ook kan steunen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.