Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips voor de lichamelijke verzorging van prematuren

In mijn eerste blog schreef ik over het begrenzen van prematuren om stress te verminderen en hen te helpen zichzelf te reguleren. Deze keer wil ik een paar praktische tips geven over de verzorging als het niet mogelijk is dat een ouder of collega je helpt bij het ondersteunen.

Als je een prematuur tijdens de verzorging niet ondersteunt zal het vaak ongecontroleerde bewegingen maken met armen en benen. Dit veroorzaakt bij het kind veel stress en kan voor fysiologische instabiliteit zorgen, wat onder andere kan leiden tot saturatiedalingen en apneus.

Als je alleen de handjes en armpjes vastpakt en die, in flexie, dicht bij het lichaam houdt zullen ook de beentjes minder ongecontroleerd bewegen. Als je dit omgekeerd bij de beentjes doet (dus ze in flexie naar het lichaam toe beweegt) zullen de armpjes minder ongecontroleerde bewegingen maken.
Dit is een handig gegeven bij het verschonen van een luier. Als je het bovenlichaam van de prematuur in een hydrofiele doek wikkelt met de handjes in flexie bij de mond, zul je merken dat dit veel rust geeft. Zowel voor het kind als voor jezelf.
Op deze manier kun je ook in twee etappes het kind wassen. Dus eerst de onderkant ingewikkeld en de bovenkant wassen en vervolgens zoals boven uitgelegd de onderkant ingewikkeld in een hydrofiele doek.

Als je een prematuur voor de eerste keer in bad doet, is het aan te raden om het kind in een hydrofiele doek te wikkelen en hem met doek en al ‘te water te laten’. Als je dit aan ouders vertelt kijken ze vaak heel vreemd op. Als je uitlegt dat hun kind zich hierbij veel comfortabeler voelt, vinden ze het eigenlijk altijd prima om uit te proberen. Vaak zien ouders zelf gelijk het resultaat. Vooral als je tijdens het baden de doek probeert weg te halen en het kind is daar nog niet aan toe. Het zal dan wild om zich heen gaan slaan. Ouders leggen dan meestal zelf de doek snel weer om hun kind heen. Ook vinden prematuren het heel fijn om diep in het water te liggen met hun voetjes tegen de badrand. Hierdoor ervaren ze ook weer de nodige begrenzing. Met deze manier van baden kun je doorgaan tot het kind voldoende in staat is om zichzelf te reguleren als het in het water ligt. Dat wil zeggen: hij slaat niet meer wild om zich heen met armpjes en beentjes, maar ligt ontspannen in het water en beweegt zijn ledematen rustig en gecoördineerd.

Hopelijk heb je wat aan deze ideeën. Misschien heb jij zelf ook tips voor de lichamelijke verzorging van prematuren. Ik hoor ze graag!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.