Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tips voor veilige toediening van iv-medicatie bij een spuitenpomp

Casus
Je hebt een iv-infuus met Nacl 0.9% 2500 ml/24 uur, lopend op een regelkraantje. Er zijn te weinig infuuspompen in het ziekenhuis. Later op de dag moet de patiënt een euphyllinepomp (of morfine, Actrapid®, Syntocinon®, etc.) erbij krijgen. Er is een driewegkraan tussen de lijn en de venflon. Je pakt de 50 ml spuit, trekt de euphylline op, doet het 200 cm lijntje aan die spuit, verbindt het aan de driewegkraan en klaar. Stand 3,7 ml/uur. So far so good.

Maarrr… Wie garandeert nu dat de medicatie via die zijlijn en de driewegkraan nu echt de circulatie inloopt? Niemand. Als de patiënt zich op zijn zij draait en op de infuusarm komt te liggen wordt de druk de bloedbaan in hoger dan het druppelinfuus dat boven de patiënt hangt. Gevolg: de euphylline loopt de infuuslijn in, naar boven dus, en de patiënt krijgt geen euphylline meer. Jammer, maar nog niet zo gevaarlijk.

De verpleegkundige ziet bij controle (misschien twee of drie uur later) een niet lopend infuus met een volle druppelkamer. Zij is geneigd het systeem ‘op te duwen’ met de bekende trucjes (zoals oprollen, lijn afknikken en eronder in de druppelkamer knijpen, doorspuiten.) Nu gaat het infuus lopen maar wat gebeurt er dan? De patiënt krijgt de volgende 20 seconden de dosering euphylline binnen die eigenlijk in een paar uur had moeten inlopen. Gevolg: gevaarlijke sympathische prikkeling, dus tachycardie en paniek.

Hoe voorkom je dit? Zet een terugslagventiel (1-richtingsklep) tussen infuuslijn en driewegkraan. Als de medicatie er niet meer in kan probeert deze vloeistof de lijn naar boven in te gaan. De 1-richtingsklep houdt dat tegen en de pomp slaat op occlusie-alarm. Een piepende pomp trekt de aandacht en de veiligheid is gediend.

Alfred de Jong is anesthesieverpleegkundige in het Sint Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam en is eigenaar/docent van precision bijscholingen.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Alfred,
    Wat prettig om je artikelen te lezen. Een goede herhaling en een aanvulling op mijn kennis. Leuk om dat filmpje te zien van het inbrengen van de venflon, met een nieuwe veilige naaldbeschermer.
    Ga zo door met je artikelen.
    m.v.g., Annelies Blekman,
    thuisverpleegkundige te Nieuwegein

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.