Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename van agressie

Een cliënt van Conny ontkleedt een medebewoonster en gaat op haar liggen. Conny kan nog net op tijd ingrijpen...

Jaren geleden heb ik een zeer aangrijpend voorval meegemaakt op een PG-afdeling. Het ging over een cliënt die bij een cliënte in bed was gekropen. De zwaar dementerende vrouw kon zichzelf niet verweren. Fysiek en geestelijk was ze daartoe onmachtig omdat haar cognitieve functies niet meer functioneerde.

 

Ontbloot 

De man stond bekend om zijn ongeremd gedrag, maar tot dan toe was het gebleven bij opmerkingen en wat gebaren. Hij werd op tijd betrapt door een collega van mij die mij direct alarmeerde. Hij had de vrouw geheel ontbloot en lag bovenop haar. Samen hebben wij de man uit het bed van de vrouw gehaald. De vrouw vertoonde geen enkele emotie. Maar mijn collega en ik waren behoorlijk geschokt. Meteen hebben wij de verpleeghuisarts en de familie ingelicht. Dit voorval was erg pijnlijk en verdrietig voor zowel de cliënte als de familie. Bij het slachtoffer had het geen zichtbare nasleep. Althans, niet dat het bij haar merkbaar was. De familie was het gevoel van veiligheid totaal kwijtgeraakt.

 

Moeite mee 

Zelf heb ik er heel lang moeilijk mee gehad dat dit tijdens mijn dienst was gebeurd.  Juist de meest kwetsbare bewoners zijn afhankelijk van ons,  zorgverleners. Na dit incident kreeg de man medicatie om hem hanteerbaar te houden.

 

Signaleren

Ik denk dat dit soort toestanden vaker gebeuren in instellingen. Het zou heel naïef zijn om te denken dat dit soort gedrag te voorkomen is. Maar wat wel beter kan is het signaleren en op tijd actie ondernemen bij dreigende escalatie. De mensen van de werkvloer weten al gauw hoe een bewoner zich gedraagt. Dan kun je maatregelen nemen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Daarnaast is het noodzakelijk om zorgpersoneel te trainen. Ook is het wenselijk dat verzorgenden serieus worden genomen bij meldingen van wat zij signaleren. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Heb jij wel eens iets soortgelijks meegemaakt? Laat je reactie hieronder achter! 

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.