Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trajectbegeleider

tvz_weblogger_ingrid_100

Mensen vragen mij wel eens wat ik toch de hele dag doe; een beetje kletsen en koffie drinken? Dat is wel goed samengevat, maar het dekt absoluut niet de lading!

Als trajectbegeleider ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie van zorg van de dementerende cliënt die nog thuis woont en zijn/haar mantelzorgers.

De cliënten worden naar mij en mijn collega’s doorverwezen via een huisarts, thuiszorgorganisatie, geriater of mantelzorgers. Veelal heb ik bij het eerste huisbezoek alleen contact met de mantelzorgers om zo volledige informatie te krijgen over de cliënt, de situatie en de belasting van de mantelzorgers. Na dit contact maak ik kennis met de dementerende zelf. Vanuit de huisbezoeken inventariseer ik welke zorg er aanwezig is of ingezet moet worden. Je kunt dan denken aan: thuiszorg (huishoudelijk hulp of begeleiding bij de zorg), een vrijwilliger die activiteiten onderneemt met de dementerende zodat de mantelzorger ontlast wordt. Iedere trajectbegeleider heeft een goed overzicht van zijn/haar sociale kaart in de regio, waardoor er snel gehandeld kan worden met overige instanties.

 

Als er meerdere disciplines betrokken zijn bij de cliënt, dan leg ik contact met hen. Ik leg hen uit wat mijn werkzaamheden zijn en geef ik aan wat mijn meerwaarde is in het hele proces. Wij zijn een vertrouwenspersoon voor de dementerende en hun mantelzorgers. Dit kan ervoor kan zorgen dat inzet van zorg of eventueel een opname soepel verloopt. Als trajectbegeleider moet je rust kunnen uitstralen en de tijd nemen om de cliënt gemotiveerd te krijgen om zorg te aanvaarden.

Ik blijf betrokken bij de zorg tot en met opname of overlijden. Vaak hoor ik: ‘Maar dat kan een wijkverpleegkundige toch ook doen?’ Natuurlijk! En er zijn situaties waar de wijkverpleegkundige al zo lang betrokken is bij een situatie dat ik op de achtergrond aanwezig ben. In de praktijk merk ik dat een wijkverpleegkundige een heel goede allrounder is, van heel veel zaken verstand heeft, maar dat het vaak fijn is dat een trajectbegeleider die gespecialiseerd is in de dementerende cliënt, meekijkt en meedenkt. Wij staan neutraal in de zorgverlening en hebben kennis van de diverse stadia van dementie en de problematiek die er mee samenhangt. Wij mogen elkaar niet als  concurrenten zien, want met elkaar kunnen we veel voor onze cliënten betekenen!!

 

Ingrid, Trajectbegeleider thuiswonende dementerende ouderen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.