Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Triviant op Hbo-niveau

'Dat moet jij toch wel weten als Hbo-v’er!' Een uitspraak waarbij de klemtoon vooral op dat woordje 'Hbo-v’er' werd gelegd.

Tegenwoordig word ik bij Triviant al zenuwachtig zodra ik een vraag krijg over een medisch onderwerp. Want hoe kon iemand dat toen zeggen? Ik zat nog maar in het eerste jaar van mijn nieuwe opleiding en mijn ouders, beiden zorgverleners, verwachtten al dat ik alle antwoorden wist.

En niet alleen thuis, ook op mijn werk werd me al vrij snel duidelijk dat er bepaalde verwachtingen bestaan over hbo-v’ers bij andere zorgverleners. Moet ik dan alles weten als Hbo-v’er? Blijkbaar wel. 

Ergens ben ik blij dat ik geen geneeskunde studeer. Waarschijnlijk zou ik dan het antwoord al moeten kunnen geven voordat de vraag wordt gesteld. Als je dat het antwoord daadwerkelijk weet, is dat leuk. Weet je het niet, dan kun je het beste onder de tafel gaan zitten. 

Laatst las ik het artikel over het nieuwe beroepsprofiel van de Hbo-v’er. Zou dat uitkomst bieden? Erkenning voor ons ‘als minderheid’? Ik denk, wanneer je echt een duidelijk onderscheid wilt maken tussen de twee opleidingen, moet er meer worden gezocht in de richting van protocolontwikkeling en innovatieve projecten.

Het is misschien een idee om in de functieomschrijving verplichte deelname aan symposia mee te nemen, net als het verplicht uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Hbo-v’ers leveren dan een aantal uur van het domein zorg in voor het domein beroep. Het is natuurlijk de vraag of alle Hbo-v’ers hierop zitten te wachten. Minder zorg aan het bed. Maar ik denk dat dit de enige manier is om de twee taakgebieden van elkaar te onderscheiden.

Als er daadwerkelijk een nieuw beroepsprofiel komt, veranderd het beeld van de Hbo-v’er hopelijk. Omdat Hbo-v dan een andere discipline is dan Mbo-v. Niet meer en niet minder. Is het niet een idee om ook de naam van de opleiding aan te passen? Om zo een duidelijke functieomschrijving weer te geven?

Misschien kan ik dan weer gezellig een potje Triviant spelen zonder me steeds te moeten profileren. Zo niet, dan houd ik het bij ganzenbord. Hoe denken jullie over de vorm en inhoud van een nieuw beroepsprofiel van de Hbo-v’er?

En zou dit zorgen voor minder vooroordelen, omdat het dan het heel andere discipline is? Shoot!

5 REACTIES

 1. Mijn dochter studeert geneeskunde en het is eerder andersom: ik verbaas me erover hoeveel ze al weet terwijl ze nog pas in het eerste jaar zit. En in haar omgeving leven dit soort verwachtingen ook niet.
  Wat de meerwaarde van een HBO-V-er t.o.v. een MBO-V-er
  betreft, ik zie die niet. Aan het bed doen ze hetzelfde werk. En ook een MBO-V-er is prima in staat om de zorg op een afdeling te verbeteren, heeft meer met motivatie te maken dan met opleiding. Gemotiveerde MBO-V-ers bezoeken ook symposia en houden de ontwikkelingen bij op gebied van EBP.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben vóór het ontwikkelen van een beroepsprofiel voor hbo-verpleegkundigen, maar dan ook een nieuw profiel voor de mbo-ver. Want naar mijn idee wordt er in het huidige beroepsprofiel teveel van een mbo-ver gevraagd. Als het gaat om kwaliteitsverbetering op de afdeling zie ik zeker verschil in de wijze van aanpak en uitkomsten tussen mbo-v en hbo-v. Ik ben ervan overtuigd dat een afdeling niet kan zonder hbo-vers (ook niet in de dagelijkse zorg)!
  Nu wordt bij ons op de afdeling de hbo-ver eerder gevraagd voor projecten. Als je op hbo niveau wilt werken kan dat ook. Maar je moet het wel zélf doen en niet verwachten dat je er íets extra’s voor krijgt.
  En natuurlijk zijn er mbo-vers met hbo werk en denkniveau.

 4. Het verschil tussen mbo-v en hbo-v is in de theorie leuk en aardig. De hbo-v’er verbetert de zorg en werkt volgens EBP maar hier krijgt de hbo-v’er niet meer voor betaalt. Op de afdeling moet een verpleegkundigen zijn werk doen en daarbij nog de zorg op de afdeling verbeteren. Belachelijk gewoon. De praktijk moet inzien dat de hbo’er een grote bijdrage kan leveren aan betere kwalitatieve zorg op de afdeling. Zolang dit niet aan de orde is zal er nooit echt een onderscheid tussen mbo-v en hbo-v zijn. Zo’n beroepsprofiel is leuk en aardig. Het geeft alleen het verschil op papier aan.

 5. Mijn ervaring is dat in de HBO opleiding er een nadruk word gelegd op evidence based practice. Deze ‘evidence’ is dynamisch en ik vind het een interessant idee en denk dat het ten goede van de zorgrvrager zal zijn, als er zorggevers zijn die bv. door het bijwonen van symposia hun werkplek kunnen voorzien van actuele informatie inzake de ‘best mogelijke’ zorg.

 6. Waarom maak je er niet meteen een hele nieuwe beroepsgroep van met ook nog een aparte BIG-registratie?? Dan zijn alle problemen in 1x opgelost zonder dat daar maanden/jaren over doorgezaagd wordt.
  Voordat je met de opleiding begint weet je dat de beroepsprofielen van MBO-v en HBO-v nagenoeg gelijk zijn. Dus als je je perse wilt profileren als een andere discipline met de daarbij behorende erkenning had je misschien een andere opleiding moeten gaan doen, niet?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.