Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twijfel over de griepprik

Wel of niet kiezen voor de griepprik? Misschien maakt het wel niet uit wat Conny en haar collega's beslissen, want uit onderzoek blijkt dat vooral je genen bepalen of je griep krijgt.

Het is nog lang geen winter maar ik heb de aankondiging van de jaarlijkse griepvaccinatie alweer gehad van mijn werkgever. De oproep om vooral te kiezen voor vaccinatie staat prominent te lezen in de brief. Onze cliënten zouden namelijk beter beschermd zijn als wij, zorgverleners, ons laten vaccineren. Maar ook al zijn bewoners gevaccineerd, ze kunnen evengoed griep krijgen. Dat komt omdat bij hen het beschermende effect minder is als bij een volledig gezonde persoon.

 

Griepprik

Vorig jaar schreef ik al in een blog dat er verschillende redenen zijn om wel of niet te vaccineren. Iedereen mag zelf de keuze maken. Bij ons ligt de vaccinatiegraad behoorlijk hoog onder de medewerkers. Maar elk jaar worden ook veel van mijn gevaccineerde collega’s getroffen door de griep. Uiteraard is dat een andere influenza zijn dan de vaccinatie die men heeft gehad. Er zijn ook heel wat collega’s die last krijgen na de prik.

 

Zo ziek als een hond 

Nu hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt waarom de een geen  griep krijgt en de ander zo ziek wordt als een hond. Het blijkt gewoon aan je genen te liggen. En mocht je de pech hebben niet over de juiste genen te beschikken, dan krijg je, volgens de wetenschappers, 36 uur voordat je werkelijk ziek wordt een signaal. Als je naar dat signaal luistert kun je een aantal dingen doen om de griep wat milder de laten verlopen. Zoals uitrusten, veel drinken en gorgelen met een zoutoplossing om keelpijn de kop in te drukken. Helaas wordt uit het onderzoek niet duidelijk welk signaal dat dan is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.