Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitdroging

Conny denkt dat haar cliënt uitdroogt. Maar mevrouw wil absoluut geen huisarts erbij. Conny twijfelt...
oma

Tijdens mijn avonddienst ging ik bij een cliënt haar kamer binnen. Ze was een aantal dagen niet goed in orde. Die dag lag ze de hele dag met koorts op bed. Ze had diarree, een flink aantal keren gebraakt en was moe en voelde zich brak. Ze had die ochtend tegen mij collega gezegd dat ze geen dokter wilde. Er is altijd een gevaar op uitdrogen bij veelvuldig braken. En daarom bekeek ik haar grondig. Ze zag er grauw uit en de ogen lagen diep in de oogkassen. Ik kon bijna geen pols voelen.

 

Groeven op de tong 

Ik liet haar de tong uitsteken. Op de tong waren duidelijk groeven zichtbaar en ik zag dat ze zeer moeizaam sprak. Ze kwam mij ook niet alert over. Al met al twijfelde ik of er een dehydratie was opgetreden. Omdat ik het niet vertrouwde overlegde ik even met de verpleegkundige achterwacht. Het is onplezierig om een beslissing te nemen die tegen de wens van een cliënt gaat. De bewoonster wilde beslist niet dat er een dokter kwam. Maar zowel de verpleegkundige als ik vond het niet verantwoord om zo de nacht in te gaan.

 

Uitdroging

De dokter werd gebeld die avond en deze kwam al snel. Mevrouw was wel degelijk aan het uitdrogen en werd ingestuurd. Na drie dagen kwam de cliënt weer opgeknapt terug. Ze was erg blij dat de dokter toch was gebeld. Ook haar dochter gaf dit aan. Al met al toch goed geweest om de huisarts erbij te betrekken.

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.