Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Undercover in de zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat mysterie guests inzetten voor controle in de zorg.

Eindelijk! riep ik uit. Want het is mij al tijden een doorn in het oog, dat de Inspectie ruim van tevoren een inspectiebezoek aankondigt, waarna veel organisaties heel snel aan het werk gaan om – voor het oog – de zaken op orde te brengen.

Maar toen ik het bericht verder las, bleek dat de Inspectie hier ook weer selectief te werk gaat. Want de IZG-mystery guests gaan langs bij organisaties die al worden gevolgd of waar de dienst al een tijd niet geweest is.

Dacht ik even dat er een heel nieuwe arbeidsmarkt gloorde voor de werklozen met een lichamelijke beperking. Laat je een week opnemen en rapporteer vervolgens wat je opvalt. Verdient het verpleeghuis X volgens de ranglijst van Elsevier inderdaad die bovengemiddelde beoordeling? Zijn de collega’s van instelling Y inderdaad zo klantvriendelijk? Wordt iemand met een dreigende decubitus in verpleeghuis Z inderdaad volgens de regels der kunst verpleegd?

Maar nee, er worden gesprekken gevoerd, waaruit informatie komt die vooral te maken heeft met de ‘zachte’ kant van de zorg, zoals bejegening, huiselijkheid en een prettige woonomgeving. Hoe mysterieus kan je het maken?

Gaan we nu elke bezoeker op de verpleegafdeling die iets meer dan gemiddelde belangstelling heeft voor het wel en wee van bewoners, gelijk het stempel Mystery Guest opplakken, en vervolgens met alle egards behandelen? Want ze maken zich niet bekend, maar werken undercover. In het bedrijfsleven wordt het principe van een mystery guest op grote schaal gebruikt, maar in de zorg – nog – niet.

Ik blijf het jammer vinden dat we in de zorg ons met deze methodes moeten bezighouden om verbeterpunten boven water te krijgen. Dat  moet toch anders kunnen?!

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.