Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uw moeder is altijd agressief!

weblog Hanneke Ikking juli

Na een heerlijke uitwaaivakantie op Texel  heb ik het ritme van werken, naar moeder toe gaan en haar bellen weer opgepakt. Moeder zegt vaak dat zij het heerlijk vindt dat ik haar ’s avonds even bel, dus dat doe ik dan ook! In mijn vakantie is alles goed gegaan, moeder kreeg bezoek van haar kleinkinderen en verder zijn er geen incidenten geweest (geen boze buien, geen gesmijt met deuren, geen agressie naar andere bewoners). Daar heb ik specifiek naar gevraagd en er stond niets over in haar dossier.

 

Een van de vaste verzorgenden is weggegaan, zij was toe aan een nieuwe uitdaging en werkt nu als zzp’er.  Jammer voor moeder, jammer ook voor mij: zij was een van de weinigen die zich niet meteen aangesproken voelde als je iets wilde bespreken en zij was ook iemand die moeder goed aanvoelde en begreep.

 

Na drie avonden waarop moeder mij door de telefoon zegt dat de politie langskomt (of net weg is) omdat er geld van haar is gestolen en als ik op de 4e avond van haar hoor dat zij een van de medebewoners, die rustig in moeders stoel naar de televisie van moeder zat te kijken, uit haar kamer ‘gegooid’ heeft, wordt ik toch onrustig en bel de dienstdoende verzorgende. Er neemt iemand de telefoon aan, zegt ‘hallo’ en ik zeg ‘hallo’ terug. Dan noemt zij haar naam en ik ook en ik vertel haar van mijn ongerustheid. Ik vraag haar of zij heeft gemerkt dat moeder agressief is en of er iets over in het dossier staat. ‘Och, uw moeder is altijd agressief, ik ken haar niet anders’, krijg ik te horen. ‘Naar de andere bewoners is uw moeder altijd agressief hoor!’ Ik vertel dat moeder al twee keer een, laat ontdekte, blaasontsteking heeft gehad, dat ‘we’ daar achter gekomen zijn omdat moeder agressief werd en wanen kreeg, dat ze een nier heeft en dat wij daar zuinig op moeten zijn. De verzorgende zal alles doorgeven aan de dagdienst en vragen of er urine opgevangen kan worden.

 

Twee dagen later staat er een bericht op de voicemail dat er urine is opgevangen en nagekeken met een stick. De uitkomst is naar de huisarts gefaxd. Ik bel de volgende dag meteen naar degene die op de voicemail stond, geef aan dat ik het fijn vond dat zij gebeld heeft en vraag nog even door hoe het met moeder gaat. Zij vindt het wel goed gaan, zij heeft niet het idee dat moeder agressief is. Ik zeg dat ik het fijn vind dat ik op de hoogte gehouden ben en zij antwoordt mij dat zij het ook fijn vindt dat ik haar nog even teruggebeld heb. Met een goed gevoel hang ik op.

 

Het kan zo makkelijk en voor beide partijen naar tevredenheid gaan! Dan ben je geen twee tegenover elkaar staande partijen, maar sta je samen voor de zorg voor een van de bewoners; in dit geval voor mijn moeder!

 

Hanneke Ikking

 

  • Naar overzicht weblogs Hanneke
  • Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.