Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vaardigheidstoetsen afnemen

Gisteren heb ik de hele dag samen met collega's vaardigheidstoetsen afgenomen.

Ruim honderddertig keer hebben wij in het skillslab aan de hand van een observatielijst getoetst of verpleegkundigen en verzorgenden risicovolle of voorbehouden handelingen beheersen.

‘Informeer de cliënt’. ‘Pas handhygiëne toe’ En ‘Noteer je bevindingen in de rapportage’. Ik kan de termen wel dromen! Maar belangrijker nog: bijna twintig collega’s in een van de verpleeghuizen van Vivent hebben laten zien dat zij zich van deze standaardkreten uit protocollen wat aantrekken.

Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in mijn opleidingstijd moest laten zien dat ik een vaardigheid beheerste waarna het werd afgetekend in het Overzicht Praktijk Opleiding (OPO) boekje. Niks protocollaire benadering. Belangrijker was dat je de katheter erin kreeg of de injectie durfde te geven.

Het begrip ‘protocollen’ moest nog worden uitgevonden, en het gevuld krijgen van je OPO-boekje was meer een zaak van de juiste verpleegkundige vinden waarmee je goed kon opschieten…

Vijf jaar geleden
was het initiatief van een kruisvereniging om een skillslab in te richten nog nieuws. Tegenwoordig beschikt elk zich respecterende zorgaanbieder over mogelijkheden om voorbehouden en risicovolle handelingen te onderwijzen en te toetsen.

Het leuke van het afnemen
van de toetsen is dat je ook nog merkt dat collega’s die je jaren terug op een scholing hebt les gegeven, er wat van hebben onthouden. Een verzorgende gebruikte bij het ontluchten van een injectiespuit een handigheidje waarvan ze zei ‘Dat heb ik nog van jou geleerd!’

Tijdrovend zijn die vaardigheidstoetsen wel. Maar goed, kwaliteit mag wat kosten, toch?! Haal je gelijk de foutjes die er in de loopp van de jaren ingeslopen zijn er uit, en heb je ook de gelegenheid om collega’s bij te praten over nieuwe inzichten. Ik kan me dus heel goed vinden in  het recente advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, dat bij- en nascholingen voor verpleegkundigen en verzorgenden verplicht moeten worden gesteld..

Een vraagje: hoe toetsen jullie de deskundigheid van medewerkers in de thuiszorg? Praktijktoets bij de cliënt thuis of ook in het praktijklokaal?

3 REACTIES

 1. Dag Jos,
  Al enige jaren bij de wijkverpleging/verzorging,(thuiszorg) vaardigheid en theorietoetsing, mbv protocollen en observatielijsten. Met daarnaast de mogelijkheid tot ondersteuning (indien nodig) bij de client. Plus gedegen bij en nascholingsmogelijkheden, geheel up to date, dus!
  Groet Joke

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Jos,
  Het is altijd leuk om je vaardigheden weer eens uit te testen!
  Zelf werk in via een Detacheringsbureau in verschillende ziekenhuizen. Hier moet je zelf je scholing regelen om je deskundigheid weer op niveau te brengen.
  Naast het werk in het ziekenhuis werk ik als oproepkracht in de thuiszorg. Van vastekracht tot oproepkracht wordt daar iedereen daar getoetst in praktijklokalen.
  De handigheidjes leer je altijd van je collega’s.. Daar heb je toch collega’s voor?
  groetjes Cindy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.