Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vaarwel stageplek

'Eigenlijk wil ik helemaal niet weg,' denk ik bij mezelf aan het einde van een geweldige stageperiode.

Het einde van mijn stage is aangebroken. Gemengde gevoelens. Aan de ene kant: eindelijk vakantie! Yes, lekker uitrusten en genieten van de zon. Zeker is dat lekker, maar aan de andere kant vind ik het moeilijk om afscheid te nemen. Afscheid van de patiënten, van de collega’s en van die specifieke tak van de verpleegkunde, de thuiszorg.

Een greep uit die laatste week.
Al sinds weken kom ik bij een jonge vrouw. Een moeilijke situatie, vind ik zelf. Ze is terminaal ziek. Samen met een collega hebben we de zorg op ons genomen. Mevrouw voelt zich op dit moment goed, gelukkig. Toch weet ik dat haar situatie uitzichtloos is.

Al die weken heb ik mijn best gedaan zo goed mogelijk voor mevrouw te zorgen. Gelukkig kregen we genoeg tijd voor deze cliënt, zodat zij veel met mij en mijn collega heeft kunnen praten. Het waren moeilijke maar ook leerzame gesprekken over haar ziekte, en haar ongelooflijke doorzettingsvermogen. Ook deelden we een gezamenlijke liefde voor katten.

Vanmorgen kwam ik voor het laatst bij haar. Ze wenste me een mooie toekomst en veel geluk in mijn leven. Tsja, wat zeg je dan? Ik heb haar bedankt voor de mooie momenten en haar sterkte gewenst met ‘alles’. Ze glimlachte en knikte begrijpend. ‘Drink er één op mij, tijdens je vakantie’, zei ze als laatste. En dat ga ik absoluut doen.

Dat was het einde van mijn stage in de thuiszorg. Al wil ik eigenlijk niet weggaan, toch doe ik dat met een goed gevoel. Ik heb mensen kunnen helpen en daar doe ik het voor!

Heb jij ook altijd aan het einde van je stage gemengde gevoelens? Welke stage is jou het meest bijgebleven en waarom juist die?

2 REACTIES

  1. Ja stages blijven lastig. Zelf ken ik dat gevoel ook. Heb mijn allereerste stage gelopen in een verzorgingstehuis en vond het verschrikkelijk! totaal niet mijn ding! maar vond het toch moeilijk om weg te gaan. Je bouwt wel een band op met de bewoners

  2. Lees alle reacties
  3. De stage die mij het meest is bijgebleven is mijn stage op de afdeling longziekten.
    Heel leerzaam, maar ook heel zwaar.
    De terminale zorg is in mijn ogen de mooiste zorg die je kunt geven aan een patient, die laatste levensfase zo mooi en dragelijk mogelijk maken…
    Sinds juli ben ik klaar met de HBO-V en ik ben heel blij dat ik per 1 september weer op deze mooie afdeling mag gaan werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.