Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel Alexia: Vaccinatiekoorts

Na de verkiezingskoorts kennen we nu ook de vaccinatiekoorts. De symptomen zijn onder andere verwardheid, lusteloosheid, depressieve gevoelens, trillen, onverschilligheid of wantrouwigheid, een lichte mate van agressiviteit of paniekaanvallen.

 

De oorzaak moet waarschijnlijk gezocht worden in een overkill aan informatie waardoor de patiënt de greep op de werkelijkheid dreigt te verliezen. Indien u dergelijke symptomen ervaart, adviseer ik u spoedig contact op te nemen met uw huisarts.
Het recht om te stemmen kent rake vergelijkingen met het recht om je te laten vaccineren. Zo vlak na de landelijke verkiezingen in Nederland en vlak vóór de jaarlijkse griepmeting kan ik niet anders dan aan deze vergelijking denken. Dat klinkt ver gezocht, maar ik zal het uitleggen. Nooit eerder heb ik tijdens de verkiezingen in Nederland mensen zoveel horen klagen over de ellenlange televisiedebatten, stemwijzers, kiesprogramma’s en mediageile lijsttrekkers als dit jaar. En nooit eerder waren mensen zo verward. Onbegrijpelijk in een tijd waarin er meer informatie beschikbaar is dan ooit. Maar ja, daarin schuilt dan ook het probleem. Want wie kunnen we nog geloven?

Een overkill aan informatie maakt besluiteloze wezens van ons. Sterker nog, in het uiterste geval leidt dit tot onverschilligheid, overmoedigheid of zelfdestructief gedrag. Lang geleden is er hard gestreden voor ons stemrecht. Trots waren we om te mogen stemmen. Zo is er ook gestreden voor een gericht vaccinatiebeleid voor mensen die bij griep een verhoogd risico lopen op complicaties, en daarmee samenhangend de vaccinatie van zorgpersoneel dat met deze patiënten werkt. Vaccinatie is ook een recht waar we trots op kunnen zijn. Maar er lijkt een trend gaande dat steeds minder verpleegkundigen zich laten vaccineren en volgens mij heeft ook dat te maken met een overkill aan informatie over die griepprik. We weten gewoon niet meer wat we moeten geloven. Nog even dus en het vaccineren staat weer op de verpleegkundige agenda. Ik ben wederom erg benieuwd wie dit jaar gebruik gaat maken van het vaccinatierecht. De vaccinatiekoorts zal er niet minder om zijn. Het ijlen des te meer. Veel succes en beterschap!

Alexia Hageman
Hoofdredacteur Nursing
Alexia.hageman@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.