Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van fouten kun je leren

Veiligheid op je werk. Misschien wel het allerbelangrijkste. Hoe belangrijk is het, en waar moet je zoal aan denken? Ik wil graag een paar voorbeelden geven vanuit mijn werk.

Allereerst de veiligheid om van het maken van fouten te leren. Het is naïef om te denken dat in ons werk geen fouten worden gemaakt. Het vervelende is dat wij een grote verantwoording hebben en dus geen fouten kunnen permitteren. Belangrijk dus om van fouten te leren, maar des te belangrijk: hoe voorkom je nou zo’n fout? Dus kwam er de MIP (melding incidenten patiëntenzorg), wat later de VIM (veilig incidenten melden) werd. Een ‘foutcommissie’  zoals het in de verpleegstersmond heette. Leren van fouten; hoe kan een situatie voorkomen worden?

Maar ook de veiligheid van werknemers staat hoog op de lijst van het ziekenhuis. Wij werken met het project veilige zorg, waar werknemers aangespoord worden tot het melden van incidenten, waarbij zij zich fysiek of verbaal bedreigd voelen, of wanneer er daadwerkelijk geweld in het spel is. Patiënt of derden kunnen dan op waarschuwingen rekenen, maar ook ontzegging tot het ziekenhuis en/of zorg.

Bovenstaande zijn grote, ziekenhuisbrede projecten. Maar hoe ga je nu om met veiligheid op je eigen afdeling? Een voorbeeld daarvan is het doen van scenariotrainingen. Een scenariotraining wil zeggen dat je met een tweetal collega’s, een arts-assistent en een arts een verzonnen scenario (wat ingebracht wordt door de arts die het scenario lijdt) oefent.

Dit zijn scenario’s waarbij acute zorg verleend moet worden via de ABCDE methode en de ALS/BLS procedure, maar waar ook aspecten aan bod komen als medisch rekenen, samenwerking en coördinatie van zorg. Een geweldig initiatief, want niet alleen oefen je in een veilige omgeving en ‘mag’  je stuntelen, de feedback wordt op zo’n opbouwende manier gegeven dat je leerpunten mee kan nemen voor de volgende keer.

En met deze scenariotrainingen is de kinderafdeling nu genomineerd voor de Veiligheidsprijs 2009, wat een initiatief is van ons ziekenhuis. Alle aanwezigen die avond, kunnen hun stem uitbrengen. Helaas moet ik die avond werken en kan ik er niet bij zijn. Maar het leek me leuk om via deze weg andere collega’s ideeën aan te dragen en aan te sporen tot het nadenken over veiligheid. Want ja… veiligheid boven alles!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.