Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Cagla: ‘Van mbo naar hbo, een spannend avontuur’

Mbo-verpleegkundige Cagla denkt de verkorte hbo-v snel even te halen. Maar dat valt tegen. 'Niets gaat hier makkelijk.' Toch zet ze door.
caglia.jpg
Caglia Naltanboglu volgt na een pittige start met plezier de hbo-v.

Daar ga ik dan. Trots dat ik net gediplomeerd ben als verpleegkundige op mbo- niveau, de collegebanken van mijn nieuwe avontuur in: de hbo-v op de Hogeschool in Rotterdam. Ik doe de verkorte opleiding, omdat ik van de mbo-v afkom. ‘Binnen 20 weken mijn propedeuse halen?! Wat?!’, denk ik de eerste keer dat ik dit hoor. ‘Niet teveel aan denken’. De helft van de punten voor mijn propedeuse krijg ik toch al vanwege de vrijstellingen, dus de rest moet ik ook kunnen behalen. Een makkie.

Maar niets is hier makkelijk. Op de eerste lesdag worden we al overstroomd met opdrachten die we moeten maken. Er is geen tijd te verliezen. Ik ben terechtgekomen in het eerste opleidingsjaar dat ons klaarstoomt voor het nieuwe beroepsprofiel voor hbo-verpleegkundigen. Kan ik dit wel?

Mezelf focussend op hoeveel kennis ik al heb, neem ik plaats bij mijn eerste college over verpleegkundige kennis, niet wetend dat ik overdonderd zal worden door de hoeveelheid verdieping die ik krijg over het doen van onderzoek. Op het mbo heb ik twee enquêtes gemaakt en een presentatie gegeven, maar hier is dat echt anders. Al snel hoor ik dat ik me moest voorbereiden voor het college. Waarom heeft niemand me dat verteld?

Die hbo-v is toch wel andere koek. Geen docenten meer die aan de leerlingen vragen of ze hun huiswerk hebben gemaakt, en geen proeftoetsen meer waarin de toetsvragen eigenlijk al staan. Iedere week de colleges bijhouden, je huiswerk doen, je concentreren, niet opgeven, echt werken in groepsverband, geduldig zijn, meer zelf uitzoeken. Ik krijg vakken en hoor termen waarvan ik nog nooit heb gehoord. ‘Onderzoeksvaardigheden’. Wat houdt dat in? Waarom heb ik dat nooit eerder gehad, en waarom nu wel? Wat voor onderwerp moet ik kiezen? Aargh…

In de tweede schoolweek schiet ik in de stress. Ik overtuig mezelf ervan dat ik deze opleiding niet nodig heb. Ik ben toch al verpleegkundige! Maar ja, dat nieuwe beroepsprofiel. Als je bedenkt wat voor verpleegkundigen in 2020 nodig zijn… Als hbo-opgeleide collega zit je altijd goed. Ik besluit dat ik moet doorbijten.  

Gelukkig krijg ik na een paar weken de denkwijze van het hbo door. Veel zelf doen, veel vragen stellen, iedere week de lessen voorbereiden, anders red je het niet. De overstap van mbo naar hbo is groter dan ik dacht. But I can do this!

Al snel zit het eerste kwartaal erop en komen de eerste cijfers binnen. Gelukkig begint dat met een voldoende. De kennis die ik tijdens mijn vooropleiding gehad heb, helpt me al snel op weg bij medisch rekenen en geneeskunde. De praktijkkennis die ik heb helpt me om casussen in te beelden bij sociologie en psychologie. Ik kan dit echt!

Ben ik blij dat ik deze stap heb gezet? Ja, want ik word (hoop ik) een betere verpleegkundige dankzij de hbo-v. We krijgen nu bijvoorbeeld klinisch redeneren, wat je kan helpen bij het eerder herkennen van signalen die kunnen duiden op zowel lichamelijke als psychosociale problemen bij een patiënt. Daardoor zal ik straks met meer zekerheid aan het bed staan. Natuurlijk gaat verplegen allereerst om ‘er zijn’ voor een patiënt, maar dankzij de hbo-v kan ik dat nu doen met meer kennis. Een mooie combi die ik elke mbo-v student die verdieping zoekt, aanraad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.