Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veiligheid troef bij de zorg van operatiepatienten, wat kan je daarmee als verpleegkundige?

Iedere medewerker van het operatiekamercomplex is verantwoordelijk voor de veiligheid van de patiënten. De grote angst dat een patiënt een verkeerde behandeling ondergaat zit er bij de meesten wel in. Om een verkeerde operatie of andere behandeling onder anesthesie te voorkomen is een veiligheidssyteem ingevoerd dat in drie stappen werkt: sign-in, time-out en sign out.

Ik heb een stukje geschreven om verpleegkundigen die peri-operatieve zorg moeten verlenen duidelijkheid te verschaffen hoe dit systeem werkt en wat JIJ daarmee kunt doen.
Want: de patiënt wordt geconfronteerd met steeds repeterende vragen, waar sommige patiënten onrustig van worden. “Weten jullie nu nog niet dat ik voor mijn rechter knie kom?”

De sign-in verloopt alsvolgt:

De time-out verloopt als volgt:

De sign-out verloopt als volgt:

De patiënt wordt dus steeds opnieuw gecontroleerd op al zijn unieke data. Het hele proces wordt ook steeds opnieuw schriftelijk vastgelegd in het registratiesysteem.

Het nadeel is dat de patient er onrustig van kan worden. Het voordeel is dat we zeker zijn van de juistheid van de behandelingen. Het is aan de verpleegkundige om lering te trekken uit deze veiligheidschecks. Iedereeen weet dat een patiënt in een ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorg slachtoffer kan worden van verwisselings-, identificatie en – communicatiefouten.

Persoonlijke checks

Indien ik allerlei andere handelingen moet verrichten waar geen afgesproken veiligheidscheck is voor vastgelegd, gebruik ik steeds vaker bovenstaand systeem dat ik dan gebruik als mijn persoonlijke veiligheidscheck. Zoals aan welke kant je het infuus inbrengt of op welk moment er meer analgetica toegediend moeten worden. Maar ook in welk geval de zuurstoftoediening verbeterd moet worden of de beademing  moet worden bijgesteld en hoe ik dat zal gaan doen. Er zijn weinig standaarden in het creëren van het optimale maatwerk voor die ene patiënt! Hoe gedetailleerder de zorg, hoe minder standaarden, hoe groter de risico’s.
Je kunt ook zeggen No guts no glory, the story of my life.

Voor elke verpleegkundige de opdracht om te zoeken naar de “fatale punten” en daarin de veiligheidscheck te ontwerpen en te toetsen.

Doen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.