Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verklaring goed gedrag

Minister Klink heeft een goed plan, althans zo lijkt het. Klink wil patiënten beter beschermen tegen foute hulpverleners.
Verklaring goed gedrag

 

Verpleegkundigen en artsen moeten daarom bij inschrijving of herregistratie in het BIG-register een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.

Toevallig had ik er het van de week nog over, op een bijscholingscursus voor verzorgenden. Daar legde ik de Wet BIG uit, en het verschil tussen tuchtrecht, strafrecht en civielrecht. En waarom inschrijving in het BIG-register of herregistratie een kwaliteitsinstrument is.

Nu hebben verzorgenden niks met het BIG-register te maken. Maar die VOG, dat zou toch wel een goed idee zijn. ‘Ok’, was de reactie, ‘en wie bepaalt dan of je wel of geen (her-)registratie krijgt als je bijvoorbeeld een verkeersongeluk hebt veroorzaakt na je drukke late dienst? En daardoor is iemand voor het leven gehandicapt? Dat kan je een werkstraf opleveren, dus een strafblad. Dat staat dan ook op je VOG. Betekent dit dan dat je niet in de thuiszorg mag werken omdat je daar een auto voor nodig hebt, en daar in sommige omstandigheden niet optimaal weet om te gaan?’

Dat was toch wel even iets om over na te denken. Want wie bepaalt nou of je Verklaring Omtrent Gedrag inschrijving in het BIG-register onmogelijk maakt? Ok, iedereen zal begrijpen dat iemand met een aantekening voor seksueel misbruik van kinderen wel iets uit te leggen heeft als die zich opnieuw wil laten registreren als verpleegkundige. Of iemand die verslaafd is, en veroordeeld voor het bezit van harddrugs?

Een snelle Google actie leverde cijfers uit 2004 op. ‘In 2004 waren er ongeveer 152.900 verpleegkundigen en 245.700 verzorgenden, helpenden en assisterenden.’ Dat betekent dat er al zo’n 250.000 werkers in de zorg niet onder de nieuwe plannen van minister Klink zullen vallen. En daar zouden dan geen ‘foute hulpverleners’ tussen zitten?

Een Verklaring Omtrent Gedrag: daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen. Maar dan voor iedereen die in de zorg met patiënten werkt, en niet alleen voor BIG-geregistreerden! En nu ik er meer over na ga denken: moet je zo’n verklaring elke vijf jaar opnieuw aanvragen? En als je nou iets uithaalt vlak nadat de gemeente jouw positieve VOG heeft toegestuurd? Moet er dan weer vijf jaar gewacht worden voordat ze ergens achter komen?

En dan heb ik het nog niet eens over de kosten (€ 30 voor een verklaring) die het met zich mee brengt. Gaat de werkgever dat dan betalen of wordt het automatisch opgeteld bij de (her-)registratiekosten voor het BIG-register?

Nee, minister Klink, geen goed plan!

Wat vind jij?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.