Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundig boekhouden

Wat kan ik, naast zemelen over de miljoenennota, zelf doen voor een betere, vergrijzende wereld?

Waar geef ik het meeste geld aan uit op mijn afdeling? Ik denk dat onwetendheid een heleboel geld kost in de zorg. Niet weten wat dingen kosten, maakt onverschilliger. Toen ik nog niet wist hoeveel kranten ik moest bezorgen voor een gulden, was uitgeven ook een stuk gemakkelijker. Inmiddels weet ik precies hoeveel stappen ik zet en hoeveel druppels ik zweet voor mijn maandgeld. Thuis kan ik dan ook als beste (ahum) budgetteren. Op mijn werk moet ik dat nog leren.

Ik zou zeggen: hang maar een prijskaartje op elk verpleegartikel dat ik pak. Met mijn ziekenhuisbadge open ik de medicijnkamer. Laat mij elk artikel dat ik grijp, maar scannen. Bliep, deur open, bliep bliep bliep, spuit, naald, insuline. Aan het eind van de dag een uitdraai; je bon. Ik weet alleen nog niet zeker of zo’n systeem mij inzage geeft in mijn geldsmijten of dat het mijn baas de mogelijkheid geeft om te zien wie er het hardst werkt…

Maar misschien werkt het net als de verbruiksmeter in mijn auto, waarop ik lees hoeveel liter brandstof ik per kilometer verbruik. Zodra ik die instel op mijn boardcomputer, ga ik zuiniger rijden. Het wordt een sport om mijn eigen gemiddelden te verbeteren. Ik rijd nu dagelijks nieuwe records. Kan zoiets dan ook niet met onze inkopen en uitgaven?

Nog een idee: laat alle medewerkers per afdeling benoemen waarvoor ze willen sparen voor volgend jaar; een nieuwe tillift, een koffie-apparaat voor bezoekers. Onze afdeling kan wel een nieuwe medicijnkar gebruiken. Die dingen zijn te krijgen vanaf €1500,- Laat ons zien hoe wij dat bij elkaar kunnen sparen. Als je niet per ongeluk de verkeerde infuuszak opent en dus weggooit, levert dat je een honderdste van een medicijnkar op.

Misschien moeten verpleegkundigen als schoolvak het boekhouden oppakken. Budgettering, klinkt niet als het spannendste vak in een verpleegopleiding, maar wel een heel belangrijk. Leer de verpleegkundigen van de toekomst dat de zorg zo’n 70 miljard euro kost per jaar (!) Verhoog  de verpleegkundige rekenuitdaging en laat leerlingen bij elkaar optellen: catheter + glijmiddel + catheterset + celstofmatje = …

Wie het antwoord weet, moet toch een veelbelovend verpleegtalent zijn!

4 REACTIES

  1. Lijkt me een goed idee. Als we beginnen bij het management, waar je tot in je enkels in het hoogpolig tapijt zakt en de mooiste kunst aan de muren ziet hangen, dan zal ik het incontinentiemateriaal bij de wasbeurt niet vervangen als het nog droog is!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind dat een uitstekend plan; al jaren voorgesteld; maar komt niet uit de verf
    Echter dan stel ik ook voor dat de direktie hand in eigen boezem steekt; zolang ik lees over niet-funktionerende manager die vertrekken met een afscheidsbonus van meer dan €200.000,-! Dan lijken de problemen vooral op de werkvloer te worden gelegd en dat voelt niet eerlijk.
    Het lijkt me echter een sport om jouw voorstel in te voeren

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.