Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundig rekenen

Ik had afgelopen vrijdag zeven patiënten. Niet een echt uitzonderlijk aantal, zul je misschien zeggen. Maar als ik nou eens zeg dat het in de late dienst was?
Verpleegkundig rekenen

Zeven patiënten, zorgzware ‘jongens’. Vijf éénpersoonskamers. Drie (semi-)terminale mensen. Als alle bedden gevuld zouden zijn geweest, had ik er elf gehad. Elf patiënten. Elf gebitten te poetsen. Elf keer medicijnen verstrekken. Elf verhalen. De helft ervan verdrietig.

Zou ik mijn streven verwezenlijkt willen zien, dan heb ik 11 minuten per persoon. Om te luisteren, poetsen en opruimen. Tussen 20 en 22 uur moesten bovendien de nodige medicijnen gedeeld en vooral ook gespoten en aangehangen worden. Mijn zeven patiënten kregen acht ‘intraveneuzen’. Acht keer rustig inspuiten, evalueren. Reken daar eens (heel krap) drie minuten voor. Dat is vierentwintig minuten. Dan houd je acht minuten over per persoon. En dan zeggen ze dat verpleegkundigen niet kunnen rekenen?!

Gelukkig was mijn dienst pas om 23.30 uur voorbij. Gelukkig had ik niet elf patiënten. Ik had het luxe. Voor evalueren en rapporteren, medicijnen delen en tanden poetsen, catheters legen en vochtbalansen opmaken, afwas opruimen en stoelen inklappen had ik een slordige vijfentwintig minuten per persoon. Dus kon er een man rustig in snikken uitbarsten. Ik kon hem zelfs troosten. Met een ander sprak ik uitgebreid over zijn reis naar het hospice de volgende dag. Ik had tijd om nieuwe medicijnen en behandelingen toe te lichten. Toe te lichten tot onrust volledig van de gezichten van alle zeven patiëntengezichten was verdwenen. Iedereen was tevreden.

Sinds tijden werkte ik heerlijk (zie foto bij deze blog). Dit was waar ik dit werk voor heb gekozen. Gesprekken voeren. Luisteren. Je ogen eens rustig langs een lichaam laten gaan. Met mijn zeven patiënten was ik precies klaar op het randje van mijn dienst. Maar ik durf nu niet te denken aan de volgende keer dat ik moet. Als alles weer ‘normaal’ vol ligt. Als de spoedeisende hulp ons nummer weer heeft gevonden. Als bellen volop rinkelen…

Hoeveel patiënten moet jij in je late dienst verplegen? En is dat nog te doen?

3 REACTIES

  1. Via venvn was er altijd een tekentoets beschikbaar en omdat in de thuiszorg de meeste medicatie ‘patiënt’klaar aankomt vond ik het prettig de toets regelmatig te herhalen bleef ik bij. Echter toets niet meer te vinden nu wordt het echt lastig toetsen alleen tegen betaling te maken

  2. Lees alle reacties
  3. De toets voor het rekenen is een goed idee.
    Alleen wat mij weer tegen staat, is dat als je wil oefenen, je een boek moet aanschaffen van ca 20 euro.
    Dit oefenmateriaal moet eigenlijk, standaard als naslagwerk op een afdeling aanwezig zijn !!!!!!!!!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.