Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Verpleegkundig rekenen

We kunnen nog steeds niet rekenen blijkt uit een Nursing-onderzoek van deze week.

‘Kunnen jullie echt niet rekenen?’ werd mij gisteren door een kennis gevraagd. Met het schaamrood op de kaken moet ik toegeven dat het er bij verpleegkundigen maar slecht mee is gesteld. Ruim 41% scoort in een zeer recent Nursing-onderzoek een vijf of lager.

Zelf ben ik opgegroeid met hoofdrekenen als vak op de lagere school. Op de middelbare school mocht ik een rekenliniaal gebruiken tijdens het examen. De eerste rekenmachines deden na mijn tijd de intrede. Bij de inservice opleiding moest je zelfs een foutloze rekentoets afleggen, anders mocht je niet verder met de opleiding.

Ik mag zeggen dat het rekenen mij goed afgaat. Ik test dagelijks mijn vaardigheden op de website Beter Rekenen. Ik maak alleen gebruik van een rekenmachine als ik verschillende grote getallen bij elkaar moet optellen. Ik schijn een gevoel voor getallen te hebben, hoor ik wel eens.

En toch: het blijft opletten geblazen!
Check en dubbelcheck als je iets hebt uitgerekend. Ga er niet blindelings van uit dat wat je collega de vorige keer heeft opgeschreven als je een nieuw infuuszakje met medicatie moet klaarmaken, ook klopt. Ook al heb ik dat gevoel voor cijfers, ook ik maak wel eens een rekenfoutje….

Als ik het even niet weet, kan ik altijd nog online mijn kennis rond het verpleegkundig rekenen opfrissen!

9 REACTIES

 1. voorbeelden van mensen die wel kunnen rekenen:
  Beloning ziekenhuisbestuurders blijft stijgen
  http://www.skipr.nl/actueel/id6318-beloning-ziekenhuisbestuurders-blijft-stijgen-.html
  Minder bonussen
  In de zorg zijn in 2009 minder bonussen betaald. Acht procent van de bestuurders heeft in 2009 een bonus gekregen. In 2008 was dit elf procent. De gemiddelde hoogte van de bonussen is met 13.700 euro vrijwel gelijk gebleven. Ook hier loopt de ziekenhuissector uit de pas. De gemiddelde bonus in deze sector is 21.600 euro, een stijging van ruim vierduizend euro. Het percentage bestuurders dat een ontslagvergoeding kreeg, is gedaald ten opzichte van 2008. In 2009 ontving ruim 3 procent enige vorm van ontslagvergoeding, tegen vier procent in 2008. De gemiddelde ontslagvergoeding in 2009 bedraagt 197 duizend euro, terwijl dit bedrag in 2008 nog 230 duizend euro was.

 2. Lees alle reacties
 3. Er is in mijn opleiding echt aandacht besteed aan rekenvaardigheid, college’s én een foutloze rekentoets. Nu ik leerling verpleegkundige ben, moest ik weer een rekentoets afleggen. Viel op dat deze van het ziekenhuis wel stukken moeilijker was, maar als ie niet foutloos is, is het uiteindelijk exit…

 4. @kleijn
  dat is precies de cruks!
  men moet begrijpen wat men doet!
  helaas heb ik al heel veel methoden van rekenen langs zien komen die niet transparant zijn.
  als ik ze dan mijn oude lagere school manier en latere manier van rekenen op het gymB uit leg dan staan de ogen opeens mijlen ver uit het hoofd.
  met mijn manier (en waarschijnlijk de manier van geheel mijn generatie)kan je precies zien in welke stap iets fout gegaan is en is zo de rekenfout ook makkelijk te begrijpen.
  neit elke inoovatie is daadwerkelijk een aanwinst

 5. het maakt niet uit hoe je het doet, met kladpapiertje, of rekenlineaal, als je maar begrijpt wat je doet.Dan wordt het uiteindelijk al een stuk makkelijker. En natuurlijk altijd laten checken!! En idd, veel oefenen, ik heb zelf een e-learning toets gedaan bij E-nursing.nl erg leerzaam en leuk om het op te halen.

 6. We zijn bij ons op de afdeling neurologie gestart dat alle verpleegkundige die medicatie delen en aan het infuus zitten een rekentoets moeten maken en daar geen fouten in mogen hebben. Ik vind het opzich wel een goed plan want als je een keer wel de hoeveelheden moet berekenen dat je het dan ook daadwerkelijk kan. Ik ben nu aan het oefenen en ik merk dat de kennis over het rekenen naar onderen is gezakt.

 7. Ik ben het er helemaal mee eens dat de personen die in de zorg werken beter moeten kunnen rekenen. Helaas heb ik ook gezien dat er fouten gemaakt werden, een kwalijke zaak.
  Maar… Waarom worden WIj als verpleegkundigen (groep) wéér zo negatief in de kijkers gezet. Het doet mij verdriet wéér ál die negatieve publiciteit.
  Geloof mij; WIJ als verpleegkundigen snappen er altijd nog meer van dan die oelewappers achter de kassa’s, of die achter hun computers/telefoons zitten (met hun HAVO/VWO opl.)
  Enne… weleens aan je leidinggevende/management gevraagd het voor je uit te rekenen…
  Proef op de som; 9 van de 10 brengen er niets van terecht.
  ‘Tja; hoe werkt dat met zo’n manometer?’ en ‘Hoe doe ik dat een oplossing maken van 40%?’

 8. Ik kan me nog herinneren dat wij op de lagere school ook moesten hoofdrekenen. Pas op de middelbare school ging ik werken met een rekenmachiene en dan ook nog een heel eenvoudige. Als ik die dingen nu zie dan snap ik er werkelijk weinig van met al die nieuwe functies ed. Ik moest zowel op de MBO-V als op de HBOV een foutloze rekentoets afleggen en weet ook nu nog wel hoe ik het uitmoet rekenen al gebruik ik altijd wel een kladpapiertje! Op een één of andere manier zakt het toch ver weg dat rekenen. Veel doen is volgens mij de oplossing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.