Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundige beetje meer arts

Het heeft even geduurd, maar de kogel is dan toch door de kerk.

Verpleegkundig specialisten mogen zelfstandig medicatie gaan voorschrijven, injecties geven en puncties verrichten. Het was het verpleegkundig nieuws van de dag op 2 november
De wetswijziging geeft verpleegkundig specialisten zelfstandige bevoegdheid voor het indiceren en verrichten van voorbehouden handelingen. Door deze wijziging mogen ook oncologie-, diabetes- en longverpleegkundigen medicatie gaan voorschrijven.

De door de Eerste Kamer aangenomen wijziging van de Geneesmiddelenwet bevat meer. Ook de physician assistants krijgen ruimere bevoegdheden.

De verpleegkundige specialisten zijn er blij mee. Hun dagelijkse praktijk wordt nu ondersteund door de wetgever. Want, de periode dat de arts na de patiënt gezien te hebben, een recept invulde en ondertekende, is al lang voorbij.

Bij het lezen van het bericht gingen mijn gedachten even terug naar de jaren 90 van de vorige eeuw, toen de functionele bevoegdheid van verpleegkundigen via de wet BIG werd geregeld. Toen vroegen verpleegkundigen zich af of je daarmee het beroep niet teveel in de medische wereld trok.

Wij hebben in de loop der jaren wel gemerkt dat (huis-)artsen steeds minder in staat zijn om die voorbehouden handelingen goed uit te voeren. Zelf heb ik enkele jaren geleden een groep verzorgenden en de afdelingsarts van een verpleeghuis geïnstrueerd in het endotracheaal uitzuigen via de tracheacanule. Dit gebeurde bij de patiënt zelf. Eerst moest de afdelingsarts het uitvoeringsverzoek ondertekenen, waarmee hij verklaarde zich ervan te hebben vergewist dat ik ter zake kundig was, om vervolgens van mij te leren hoe het eigenlijk moest.

Ook bij deze nieuwe stap op het gebied van de integrale zorg aan patiënten zal ongetwijfeld zijn waarde hebben.

Maar, waar gaat het stoppen? Is het eigenlijk niks meer dan een ordinaire bezuiniging? Want een verpleegkundige verdient altijd nog een behoorlijk stuk minder dan een arts….

4 REACTIES

 1. In de praktijk is het al tijden zo dat verpleegkundigen vaak beter zijn in bepaalde verpleegkundige technische voorbehouden handelingen dan artsen. Dat is ook logisch gezien het feit dat zij 24u per dag in teamverband continue zorg verlenen en zich die vaardigheid hebben eigen gemaakt.
  Het verpleegkundig domein verschuift naar nieuwe disciplines als nurse practioner en physician assistant: de verpleegkundig specialisten.
  Voor een kleine groep verpleegkundigen is deze ontwikkeling waarschijnlijk een prettige carriere mogelijkheid.
  Voor een grotere groep verpleegkundigen die in een algemene functie willen blijven werken, is deze carriere mogelijkheid en functiedifferentiatie mogelijk geen optie. Maar ook zij kunnen verschillen in functioneren op diverse gebieden in diverse fasen van hun werk. En ook zij zouden daarvoor beloond mogen en moeten worden. Ook in verband met het aantrekkelijk houden van het werk en het behoud van algemeen verpleegkundigen.
  Het overnemen van taken (door een extra opleiding)van artsen wordt beloond. Ik denk dat hier vooral een bezuinigingsoverweging aan ten grondslag ligt omdat de verpleegkundig specialisten een ander salaris ontvangen dan artsen. ook omdat er een tekort is aan artsen en er zo een capaciteitsprobeem en een economisch probleem getackled kan worden. Dat verpleegkundigen daar zelf een carriere ontwikkeling in zien, kan ik begrijpen. Maar hier is m.i. wel degelijk sprake van een domeinverschuiving van de verpleegkundige en artsen.

 2. Lees alle reacties
 3. Dat heet taak-differentiatie, men is er nu wel over eens dat niet bij alles een duur universitair opgeleiden arts moet komen maar dat veel (‘standaard’) zaken ook door HBO/MBO4 opgeleiden functionarissen kan worden opgelost m.b.v. protocollen. Op het moment dat het probleem te complex wordt dat dan de arts erbij wordt gehaald. Ook een stuk efficiënter! Eigenlijk gebeurd dit al op grote schaal bij gespecialiseerde vpk,s. Denk aan ambulance, diabetes vpk etc
  ik voorspel dat dit in de toekomst veel meer gaat gebeuren. De titel neigt mijn inziens inderdaad naar de negatieve kant uit van de weegschaal, en ik vindt onterecht. Ik vindt het ook positief voor het vak van pleeg en dat er meer kanten mee uit kan, een stukje carrière perspectief. Een verpleegkundige nu is toch ook iets totaal anders dan een verpleegkundige pak weg 50 jaar geleden..

 4. Mooi dat bepaalde verpleegkundigen binnenkort (binnen hun deskundigheidsdomein) legaal mogen voorschrijven. Voorschrijven past bij de eigen professionele VERPLEEGKUNDIGE verantwoordelijkheid van verpleegkundig specialisten en de andere genoemde gespecialiseerde verpleegkundigen. Daardoor wordt het bijv. makkelijker om patienten goed te begeleiden op verpleegkundige spreekuren.
  Maar dat heeft niets te maken met een halve of hele arts willen worden. Ik stoor me dan ook ontzettend aan de titel boven dit persbericht “Verplegkundige beetje meer arts”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.