Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Verpleegkundige carrière

'Wat zou jij in je werkzame leven anders hebben gedaan met de kennis die je nu hebt?' vroeg de redactie van Nursing. Dat zette me aan het denken over mijn 'carrière'.

Ik werk nu zo’n 32 jaar in de zorg, en ik kan me eigenlijk niet voorstellen wat ik met mijn werkzame leven anders zou hebben moeten doen.

Ik heb op mijn 10e ‘een beknopt psychologisch onderzoek’ ondergaan over mijn mogelijkheden (vroeger had je daar speciale onderzoeksdeskundigen voor). Een fraaie volzin uit dat rapport is me bijgebleven: ‘De algemene praktische begaafdheid is van dien aard, dat hij met de hulp van goede inzichtvormende en richtinggevende leiding van de kant van zijn opvoeders, een juist inzicht kan leren ontwikkelen in probleemsituaties, waarmee hij in de dagelijkse levenspraktijk vrij geregeld geconfronteerd kan worden’.  Hoe kregen ze het verzonnen.

Kortom, ik kon eigenlijk alles worden ‘als ik maar wilde’. Dat is me regelmatig nagedragen door mijn ouders als mijn  schoolprestaties weer eens te wensen overlieten.

Zonder een duidelijke carrière voor ogen ben ik als administratief medewerker bij een middenstandsorganisatie begonnen. Daar heb ik – onderbroken door mijn dienstplicht – zeven jaar gewerkt. Tot ik door vrijwilligerswerk bij De Zonnebloem tot de ontdekking kwam, dat mijn roeping lag in het werk wat ik nu nog steeds met veel plezier doe: de zorg.

Ik zeg wel eens gekscherend als cliënten medelijden uitspreken als ik hen bij nacht en ontij verpleeg: ‘Had ik maar beter moeten opletten op school!’ of ‘Had ik maar een vak moeten leren!’

Maar de waarheid is dat het gewoon zo heeft moeten zijn. Voor mij niks geen indrukwekkende titels voor (of achter) mijn naam, geen managementverantwoordelijkheden. Nee, werken aan het bed, met cliënten. Dat is en blijft het.

Ik had dus niks anders willen doen met de kennis die ik nu heb. Ja, wellicht was ik eerder de zorg in gegaan.

En een carrière? Wat koop je ervoor…. Aanzien, macht, een hoog salaris? Voor mij ligt arbeidsvreugde echt ergens anders!

7 REACTIES

 1. Helemaal mee eens Jos! Als pas gediplomeerde kon ik al waarnemend hoofd worden, maar ik had niet geleerd voor een kantoorbaan, zei ik. Een derde jaars van een andere afdeling wilde wel waarnemen – en vroeg dus alles aan mij. Maar de verantwoordelijkheid en het inademen van rook (op dat kantoor) was voor haar 🙂
  Ik ben ook heel tevreden over mijn werkzame leven!!

 2. Lees alle reacties
 3. helemaal eens met petra,
  Verpleegkunde is een vak! En een studie op Hbo-niveau.
  Dus hoezo geen titel voor je naam? Bachelor of Nursing is wel degelijk een titel. Als we allemaal zo bescheiden en minzaam spreken over het beroep, worden we nooit serieus genomen!

 4. Ik denk ook dat het zelfspot was, ben het dus met Frans eens. Je kunt het ook omdraaien: juist mensen die blij zijn met hun werk kunnen zo’n uitspraak doen. Als een goedbetaalde tv presentator dezelfde uitspraak zou doen, dan zegt niemand foei, je haalt het beroep omlaag.

 5. ‘had ik maar een vak moeten leren’. ik erger me er enorm aan als verpleegkundigen dat zeggen! Verplegen IS een vak. Een mooi vak. Een uitdagend en soms moeilijk vak. Een vak dat lang niet voor iedereen is weggelegd.
  Het is voor mij tekenend voor de lage dunk die verpleegkundigen -over het algemeen- hebben van hun beroep als verpleegkundigen zeggen ‘ik ben maar een pleeg’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.