Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige hulp bij euthanasie

Er is een pilot gestart in Noord-Holland en Limburg om SCEN-verpleegkundigen en -verzorgenden op te leiden. Zij gaan beroepsgenoten voorlichten over euthanasie en hulp bij zelfdoding.

SCEN staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. De opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden worden vraagbaak voor hun collega’s op het gebied van medische beslissingen rond het levenseinde.

Een heel goede zaak dat deze pilot start. Er kan in de praktijk nog veel worden verbeterd, zowel bij professionals als bij cliënten en hun familie.

Een niet zo recent voorbeeld: een cliënt in de thuiszorg heeft al ruim een jaar een euthanasiewens. Tenminste, als het zover is, dat het lijden uitzichtloos is. Op het moment dat het er echt op aankomt dat de euthanasieprocedure in werking wordt gezet, geeft de huisarts om de een of andere onduidelijke reden niet echt thuis. Er wordt gedraald, de SCEN-arts zou niet bereikbaar zijn, het weekend zit ertussen.

Intussen wordt de pijn van de cliënt bestreden met morfine subcutaan. Als de SCEN-arts dan eindelijk komt voor een gesprek, is de cliënt zo versufd, dat de geconsulteerde arts geen positief advies kan afgeven. De familie is flink overstuur, de cliënt merkt er weinig meer van. De in deze fase enige optie was volgens de huisarts palliatieve sedatie. Die wordt gestart en de cliënt overlijdt binnen enkele uren.

Een daartoe opgeleide verpleegkundige of verzorgende had de arts hier al eerder kunnen aanspreken op de juiste procedures. Begrijp me goed: ik vind dat euthanasie weloverwogen moet worden toegepast. En dat betekent dat er open en eerlijk over moet kunnen worden gesproken. De praktijk is helaas nog niet altijd zo. Ik vind het eigenlijk jammer dat de pilot niet ook in mijn provincie (Noord-Brabant) wordt gehouden…

1 REACTIE

  1. De SCEN-verpleegkundige gisteren gebeld ivm complexe situatie in de dagen (weekend) voorafgaand aan het afgesproken euthanasie-tijdstip. Door samen de casus door te spreken en de heldere analyse van de scen-verpleegkundige NoordHolland was ik erg geholpen.
    Ons team heeft een poster van SCEN en V&VN over deze pilot aan het prikbord. En er zijn zakkaartjes met het telefoonnummer uitgedeeld. zie http://knmg.artsennet.nl/dossiers/Dossiers-op-thema/levenseinde/SCEN-vv.htm

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.