Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Verpleegkundige kennis

Nu ik tweedejaars leerling-verpleegkundige ben, heb ik al een aantal ziektebeelden uitgewerkt en volgde ik tal van colleges over pathologie, anatomie en fysiologie, wetten, en bacteriën. Buiten school pas ik wel eens mijn kennis in de praktijk toe.

Mijn vrienden en kennissen weten dat ik de verpleegkundigen-opleiding volg. Maar toch heb ik wel eens de bijnaam ‘dokter Quinten’. Ze noemen mij zo omdat ik wel eens medisch advies geef.

Zo vertelde een vriendin dat zij zich de laatste tijd moe voelde. In mijn hoofd zwierf de gedachte dat het van alles kon zijn. En dus ook de ziekte van Pfeiffer. Ik vroeg dus een beetje door: of ze misschien koorts had en/of verkouden is. En of ze last van haar keel had. Ik vroeg dit omdat ik een paar maanden terug voor school de ziekte van Pfeiffer had onderzocht. Die vriendin van mij herkende zich in mijn vragen en ik adviseerde haar om naar de huisarts te gaan. Want wie weet is het wel de ziekte van Pfeiffer.

Een dag later kwam ze verbaasd naar mij toe. Ze bleek inderdaad de ziekte van Pfeiffer te hebben. ‘Hoe wist je dat?’, vroeg ze. Waarop ik antwoordde: ‘Ik doe toch verpleegkunde!’ ‘Nou, je moet echt dokter worden’, zei ze lachend.

Kortom, ik merk dat mijn verpleegkundige maar ook medische kennis is gegroeid. Deze pas ik regelmatig toe buiten school of stages. Ik vind dat een leuke en interessante toevoeging!

8 REACTIES

 1. Ik trek ook niet zovaak handschoenen aan op mijn afdeling, niet dat ik het niet wil maar heeft met de handschoenen zelf te maken. Eigenlijk kan je het geen handschoenen noemen. Het lijkt meer op boterhamzakjes met vingers eraan, kan daar totaal niet mee werken.
  Tenzij de noro op de afdeling is, dan kan het ineens wel en zie je goeie blauwe latex handschoentjes ( zoals het hoort lijkt mij )
  Wat Kees beschrijft dat in verpleeghuizen handschoenen ’taboe’ is en dat je erop aangesproken word herken ik niet.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is zelfs zo dat in verpleeghuizen regelmatig luiers worden verschoont of mensen worden gewassen zonder handschoenen. Als je als jonge vent dit wel doet word je erop aangesproken dat het onzin is. Natuurlijk word het zo gebracht dat de client schrikt van een pleeg met handschoenen aan, zo van “ik kom u eens onderzoeken” belachelijke redenatie.
  Er valt nog steeds veel te leren w.b de basiszorg. Daar schieten veel instellingen in te kort.

 4. Hallo Lia,
  Als mij iets dwars zit probeer ik er wel over te praten. Dit doe ik d.m.v. vragen stellen of het probleem gewoon voor te leggen. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.
  Bij mij op school wordt er ook sterk om hygiëne gedacht. Zo is de eerste handeling die ik leerde op school handen wassen. Hygiëne is ook erg belangrijk in de zorg. Infecties kunnen zo optreden. En bacteriën worden erg makkelijk overgebracht wanneer er slecht met de hygiëne wordt omgegaan.
  Maar of men anders over hygiëne denkt dan pak weg 10 jaar geleden dat weet ik niet. Ik zal het is vragen aan mijn docenten. Vind het wel interessant om het te weten.
  Groetjes Quinten

 5. Ik ben oudverpleegkundige en onlangs heb ik een paar dagen in een ziekenhuis doorgebracht. Wat mij opviel was dat bijna alles met handschoenen aan gedaan wordt.
  Men ging er volgens mij aan voorbij dat er ook wel eens verder nagedacht kan worden hoe een po(met faeces) na gebruik in bed, even weggezet wordt om de patient weer opgefrist in bed achter te laten.
  De po werd dus even op de tafel gezet, maar later werd de tafel niet schoongemaakt, waar dus ook door de patienten aan gegeten werd.
  Ik durfde er niets van te zeggen, bang om van “aandachttrekken” beschuldigd te worden.
  Het zit mij wel dwars, temeer omdat ik straks weer opgenomen moet worden.
  Het was notabene op de maag-darm-lever-afdeling.
  Of denkt men tegenwoordig anders over hygiëne?
  Graag een reactie van Quinten Manuel.
  Alvast bedankt.

 6. Moe zijn, geen zin hebben hoeft niet persee iets medisch te zijn. Uit mijn ervaring weet ik dat het ook sress kan zijn. Bij veel aandoeningen , ziekten speelt stress een grote rol, vaak begint het ook bij stress. We moeten beter voor ons zelf zorgen, willen we goed voor een ander kunnen zorgen.

 7. Leuk inderdaad dat je de dingen die je leert, ook in praktijk ziet. Het is echter wel oppassen dat je niet alles nog weet van alle aandoeningen, en daar zijn nog altijd dokters voor om diagnose te stellen 🙂
  Is inderdaad wel leuk om te lezen dat je dacht dat iemand ziekte van Pfeiffer had, en de symptomen ook herkende. En dit ook uiteindelijk bleek te kloppen.
  Houd vol om je medische kennis op peil te houden en deze ook toe te passen.
  Groetjes Jay

 8. Bedankt voor de reacties
  @Mart
  Ik zie het meer als een leuke bijkomstigheid dat ik iets meer qua medische kennis weet dan mijn vrienden. En ik zal ook zeker uitkijken. Mijn adviezen zijn ook meestal altijd om naar de huisarts te gaan. Want ik ben maar een leering die nog veel moet en zal gaan leren!
  @Jay
  Inderdaad ik moet nog veel leren! En ik ben me er ook goed van bewust dat de dokter er zijn om de dokters te stellen. Bedankt voor de info!
  Groetjes Quinten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.