Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige kiest

De reclame op de radio stond er bol van: verkiezingsslogans. ‘Stem op de partij waar je na 4 maart ook nog wat aan hebt’,  ‘Iedereen telt mee’, ‘We zijn samen verantwoordelijk voor een goede samenleving.’ Boeiend hoe drie landelijke politieke partijen met hun slogans de kiezers willen beïnvloeden hoe ze bij de gemeenteraadverkiezingen gaan stemmen.

Als ik deze weblog schrijf is de uitslag nog niet bekend, maar als deze gelezen wordt natuurlijk wel. Ik ben benieuwd of de lokale standpunten van de diverse partijen het kiesgedrag van de stemgerechtigden heeft kunnen beïnvloeden. Eerlijk gezegd betwijfel ik het een beetje… Of hebben de lokale partijen gewonnen?

Ik heb er tijdens mijn dienst vandaag even rustig over kunnen nadenken. Ook heb ik er met enkele cliënten over kunnen praten. Hun vertrouwen in de lokale politiek was niet echt goed te noemen. ‘Ze doen maar wat’ of  ‘wat ze vandaag beloven zijn ze morgen weer vergeten’. 

Toch zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor het democratisch proces waarin een kleine minderheid – met onze steun – bepaalt wat goed is voor ons land of onze gemeente.  Als verpleegkundige laat ik mij steeds meer leiden in mijn politieke keuze door wat goed is voor de gezondheidszorg. Minder marktwerking? De wijkverpleegkundige oude stijl weer terug? De wijkzorg uit de AWBZ en weer in de Zorgverzekeringswet? Meer geld in de ouderenzorg? Een eigen bijdrage voor hen die ongezond leven en daardoor meer gebruik moeten maken van de zorg?

We praten er veel over, en we komen er eigenlijk met zijn allen niet uit. Iedereen heeft wel een favoriet onderwerp binnen de zorg waarvan hij of zij vindt dat het dé oplossing is voor de problemen.

Vanochtend kwam ik bij een echtpaar. De man lag in bed, gebruikte morfine via een pompje tegen de pijn. Ik vroeg hem of hij de pijn een cijfer kon geven, en hij antwoordde met een opgestoken duim: ‘Een 1!’ Hij was helemaal tevreden met de pijnstilling en met de zorg die het wijkteam en wij hem gaven. Terwijl ik de rapportage in de map aanvulde, ging zijn vrouw verder met het vijlen van de nagels van haar man. Zoals ze met zijn tweetjes bij elkaar zaten, tevreden in een toch zorgelijke situatie schoot het mij ineens te binnen: we zouden met zijn allen eens wat sneller tevreden moeten zijn met wat we hebben. En vanuit die tevredenheid kijken hoe we de problemen kunnen oplossen.

Een politieke partij die dat weet te vertalen in een goed programma, die kan op mijn stem rekenen! Hoe is dat bij jullie?

1 REACTIE

  1. Ik heb geen reactie op de inhoud van de weblog maar wel op de vorm zoals de weblob op het scherm komt, ik vind het namelijk ontzettend vervelend lezen met steeds de aliea’s ‘bold’ beginnen en die open stukken tussen de alina’s. Het leest niet fijn. Maak gewoon een goed opmaak aan elkaar en niet zo in stukjes. Ik lees de weblogs daarom namelijk niet meer, ik vind het echt vervelend lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.