Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Verpleegkundigen betalen zelf bijscholing

Bijscholen is nodig om je kennis actueel te houden. Maar: doe je dat in eigen tijd en betaal je het zelf, of niet?!

Het Nursingonderzoek naar de bijscholingsbehoefte van verpleegkundigen laat aan duidelijkheid niets te wensen over: 99% wil over een of meerdere onderwerpen worden bijgeschoold. 

Elke organisatie heeft een bepaald budget ter beschikking voor het opleiden en bijscholen van personeel.  En het zou fijn zijn als dat – beperkte – budget ook wordt aangewend voor het volgen van bijscholingen, symposia en congressen. Vaak zie je dat het budget wordt gebruikt voor het opleiden van studenten, of dat een leidinggevende een dure cursus gaat volgen.

Bij mijn vorige werkgever had ik een zogenaamd ‘loopbaanperspectief’, waar ook het onderwerp bijscholing in was meegenomen. Nu, in de thuiszorg, heb ik nog niet een functioneringsgesprek gehad. En daar zijn we geen uitzondering in. Datzelfde onderzoek van Nursing toonde aan dat 28 procent van de verpleegkundigen in de thuiszorg nog nooit een functioneringsgesprek heeft gehad.

De oorzaak? De werkgever is het volgens de CAO niet verplicht… En juist in dat functioneringsgesprek kun je met je leidinggevende brainstormen over onder meer scholing. Goed personeelsbeleid omvat ook een afspraak rond functioneringsgesprekken. Binnen onze organisatie geldt een cyclus van een functioneringsgesprek per twee jaar.

Gelukkig kan ik bij mijn leidinggevende terecht als ik een bijscholing wil volgen. ‘Als het maar niet te duur is’ zie ik hem wel eens denken. En meestal mag het ook nog in werktijd.

Ik heb collega’s die het wel eens anders ervaren. Zo hoorde ik laatst over een andere zorginstelling, dat de afdeling personeelszaken had besloten dat het volgen van een cursus BedrijfsHulpVerlening maar in eigen tijd moest gebeuren ‘want het staat goed op je CV’. Nou ja zeg!

Natuurlijk ga je op cursus omdat je er zelf wijzer van wordt. Maar, ook je werkgever profiteert rechtstreeks van jouw toegenomen kennis en kunde. In gezamenlijk overleg moet er toch voor elke werker in de zorg een scholingstraject kunnen worden uitgezet? En dan kan ik me er tot op zekere hoogte ook nog wat bij voorstellen dat je zelf ook wat investeert (qua tijd, qua geld of zelfs beide).

Vind jij dat je zelf moet opdraaien voor de kosten en de uren die bijscholing kost, of moet het allemaal ‘van de baas’?

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. ik vind dat het van beide kanten moet komen. als werknemer en werkgever heb je er allebei wat aan. wat er echter ook bij komt kijken is de big-registratie. nu ben ik oproepkracht en kom ik waarschijnlijk niet aan mijn uren voor een nieuwe registratie. dus zal ik een bijscholing moeten volgen over 5 jaar. en dan maakt het dus niet uit hoeveel cursussen/bijscholingen of wat dan ook volg in mijn eigen/ de werkgever zijn tijd. dat stimuleert mij niet echt om een opleiding te gaan volgen op eigen kosten, want bij de volgende registratie zal ik toch die bijscholing van de big moeten volgen (aldus de big-registratie). en natuurlijk weet ik dat het goed is voor mijn eigen kunnen, maar waarom levert je het verder geen voordeel op mbt de registratie? in dat geval maakt het wel/niet volgen van bijscholingen dus helemaal niets uit.

 3. Investering in een medewerker zal zichzelf terugverdienen. Een medewerker ervaart persoonlijke groei en voelt zich betrokken waardoor hij/zij langer binnen een instelling werkzaam zal zijn. Binnen de instelling plukt men, naast de zojuist genoemde voordelen, de vruchten van het inzetten van de nieuwe kennis.
  Werkgevers weten overigens niet altijd dat er mogelijkheden zijn om een deel van de financiele investering, die inherent is aan (bij)scholing van medewerkers, via belastingvoordelen terug te ontvangen.
  Heeft u een vraag? Laat een berichtje achter, inclusief uw emailadres, op onze website via contact – vragen of opmerkingen.

 4. In onze instelling wordt verwacht dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt om zelfstandig de bekwaamheden actueel te houden in eigen tijd. Geadviseerd wordt dat je bv stage gaat lopen in een andere organisatie om je bekwaamheden weer te laten toetsen.
  Ik vindt dit vreemd omdat onze organisatie wel de vruchten van gediplomeerde plukt maar zelf alleen investeerd om werknemers te laten scholen maar daarna niets meer doet.

 5. Ik ben werkzaam in de thuiszorg, maar deze is geintergreerd in een zorgcentrum. In het kader van de BIG worden wij jaarlijks bijgeschoold op kosten van de werkgever, ongeacht je contracturen. Bij andere cursussen worden de lesgelden volledig vergoed en de tijd gaat naar je contracturen.
  Op zich dus een gunstige regeling, vind ik.

 6. Hallo… een actueel onderwerp weer… Zelf ben ik dagelijks bezig met het ontwikkelen en verzorgen van betaalbare bij- en nacholingen voor helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen rondom de thema’s voorbehouden en risicovolle handelingen.
  ZZP-ers betalen deze scholingen inderdaad allemaal zelf. Toch merk ik ook dat veel zorginstellingen scholingen voor hun personeel regelen. De werkgever betaald de scholing… en de zorgverlener investeert in deze scholingstijd.
  Als zorgverlener heb je een eigen verantwoording in het uitvoeren van je handelingen, en kun je naar mijn idee scholing niet 100% verhalen op de werkgever.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.