Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Verpleegkundigen met uitsterven bedreigd

Goed nieuws: het lek is boven en de oplossing ervoor is gevonden: apothekersassistenten gaan voortaan namelijk medicijnen uitzetten en uitdelen.

Een wasbeurt door een verpleegkundige gebeurt slordig. Dat bleek uit onderzoek van Ziekenhuis Schoonoord: daar werd een aantal patiënten na een ouderwetse wasbeurt ondergedompeld in een erythrosine-bad. Daardoor werden de niet gewassen gedeeltes lichtgevend groen. Wat bleek: de bilnaad, tenen, onder de borsten en onder het scrotum bleken in 80 procent niet of onvoldoende gewassen.

Toen de schoonmaakdienst (de controlegroep) de patiënten waste, was dit veel minder: bij hen werd alleen de navel groen. Hoewel het onderzoek nog loopt heeft Ziekenhuis Schoonoord al besloten de schoonmaakdienst onmiddellijk voor wasbeurten in te zetten. Een woordvoerder van het ziekenhuis geeft aan dat het nieuwe wassen een enorme efficiëntieslag oplevert: ‘Het is echt geweldig, in één moeite door wordt de kamer gedweild en worden de patiënten gewassen.’ De woordvoerder wilde geen antwoord geven op de vraag of dat alles met dezelfde dweil gebeurt.

In het Antoniaziekenhuis was men aanvankelijk wat sceptisch toen piercing- en tattooshop Mario zich vestigde naast de bloemenkiosk in het ziekenhuis. Maar toen uit onderzoek bleek dat 67 procent van de patiënten een infiltraat oploopt omdat verpleegkundigen verkeerd injecteren, heeft de directie Mario gevraagd deze taak van de verpleegkundige over te nemen. De naaldkunstenaar bevalt het uitstekend: ‘Het is een geweldige uitbreiding van mijn shop, de patiënten reageren enthousiast en steeds vaker verkoop ik er gewoon een piercing of een tattoo bij’.

In ziekenhuis Eikenhorst kwam uit onderzoek naar voren dat het infuusprikken door verpleegkundigen niet adequaat gebeurt, de directie heeft nu ex-heroïneverslaafden ingezet. Die weten de aderen altijd te vinden. In ziekenhuis Kompas heeft onderzoek aangetoond dat verpleegkundigen onvoldoende de techniek van katheteriseren beheersen. Het ziekenhuis heeft acuut twee weggesaneerde tuinmannen ingezet, deze mannen zijn jarenlang in de weer geweest met tuinslangen en doen het prima.

In ziekenhuis de Lantaarn bleek het verbinden van wonden door verpleegkundigen echt een probleem te zijn. De verkoopster van de ziekenhuiskiosk maakte al jarenlang indruk omdat ze elk cadeautje geweldig kan inpakken. Zij wordt nu ingezet in de wondzorg en is verantwoordelijk voor het verbinden. Een woordvoerder: ‘De patiënten zijn zeer tevreden over haar, maar moesten er wel aan wennen dat de verkoopster overal een fleurige strik omheen maakt.’

Even de acties na toekomstig onderzoek op een rijtje:
Neusmaagsonde voortaan door diëtisten
Slechtnieuwsgesprek door psychologen
Familiegesprek door maatschappelijk werkers
Helpen met eten door ergotherapeuten
Transfer in en uit bed door fysiotherapeuten
Gesprek over kaal worden na chemo met kappers
Lachen met de geestig verzorgers
Wisselligging en instellen decubitusmatras door technische dienst
Opnamegesprek door pantrymedewerkers
Afleggen overleden patiënt door begrafenisondernemers
Verwerkingsgesprek ‘hoe verder na amputatie been’ door pedicures. (De verwachting is dat dit geld op gaat leveren: omdat de pedicurebehandeling voor de helft korter is, kan de rest van de tijd kan voor het gesprek gebruikt worden.)

Natuurlijk is het geweldig dat we eindelijk het probleem rond fouten maken bij medicatietoediening kunnen oplossen. Maar de vraag dringt zich wel op of wij ons domein als allround verpleegkundige niet aan het weggeven zijn. Of gaan we het bevechten? Sinds Florence hebben we al veel moeten afstaan aan tientallen gogen en peuten. De enige manier om je beroep niet uit te laten hollen is jezelf te positioneren als een professional en altijd bezig te zijn met het leveren van kwaliteit. Sta voor je beroep en geef het een gezicht, jij bent en blijft een factor. Be proud and show it!!!

Kom naar het Nursing Event 2010 en volg workshops om je kennis bij te spijkeren!

Marcellino Bogers (1957) van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij Elsevier Gezondheidszorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. In aanloop tot het Nursing Event schrijft hij wekelijks een blog op Nursing.nl. www.marcellinobogers.nl

18 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Geweldig geschreven stuk alleen jammer dat het niet realistisch is. Misschien moet er ook eens de kant van de verpleegkundige belicht worden. hoe komt het dat de patienten niet goed gewassen worden. hoe komt het dat er zoveel medicatiefouten gemaakt worden. Mij is altijd geleerd dat je de factor Tijd niet mag benoemen maar deze speelt wel degelijk een grote rol., Door weinig tijd raken mensen gestresst waardoor zaken afgeraffeld worden om het allemaal rond te krijgen. De patienten worden tegenwoordig ook mondiger. Vroeger wachtte ze op een beurt tegenwoordig moet alles op stijl en sprong, terwijl daar echter niet de handen voor zijn. Ik denk dat daar eens naar gekeken moet worden.

 3. Niet meteen gaan brullen !
  Je kunt niet verwachten van jezelf dat je alles moet kunnen als verpleegkundige. Je kunt dan misschien allround zijn maar ik kan van mezelf toch eerlijk zeggen dat ik echt niet helemaal alles kan. Ik heb mijn specialisaties en ben op dat gebied goed maar durf ronduit te zeggen dat ik bepaalde taken niet meer doe en daar dus ook niet meer bevoegd/bekwaam meer voor ben. Maar dat wil niet zeggen dat ik mijn vak dan niet serieus neem.

 4. Domein van de vpk. beroepsuitoefening aan het weggeven? Nee : dat wat nu gebeurt (de idee dat verpleegkundigen een en ander niet meer goed en zorgvuldig doen)is een logisch gevolg van…het overvragen door zorgorganisaties van de verpleegkundigen, de registratie (VAS/Ramsey/DIM/SNAQ/Decubitusscore/doublecheck medicatie/Delierscore etc.)voor controle vooraf en achteraf is doorgeschoten. (ja meten = weten)Het is daarmee een beleidskeuze (prioritering) van de zorgorganisatie.Ik vind de inhoud van deze reactie dan ook te kort door de bocht. Het artikel doet m.i. geen recht aan de intentie van de vele verpleegkundigen die zich dag in dag uit uitsloven om meestal met een structurele onderbezetting de beste zorg te leveren in complexer wordende situaties. Daarbij niet gefrustreerd proberen te raken omdat ze onder hoge tijdsdruk moeten werken. Zij doen steeds meer taken doen in dezelfde tijd onder complexer wordende omstandigheden en onder gelijkblijvende primaire arbeidsvoorwaarden. Ik ben het overigens wel eens met het feit dat verpleegkundigen niet zomaar alles moeten laten gebeuren en gezamenlijk meer invloed uit kunnen oefenen dan zij zelf denken. Zij zijn van groter belang dan ze zich kunnen voorstellen. Zonder hen kan de zorg niet uitgevoerd worden, ook niet door al die therapeuten en gogen en andere ondersteuners. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de kern van het bedrijfsproces, zonder hen geen “productie”,zonder hen geen geld. Daarmee bekleden zij een machtige positie in zorgorganisaties en mogen zij van mij hier voor mijn part met ‘humor’en ‘professionaliteit’veel meer gebruik van maken. En kom zelf op voor deze positie!

 5. en toen…. op een dag, ging het salaris van de verpleegkundigen enorm omhoog. De verpleegkundigen wisten niet wat ze overkwam. Ze konden opeens hun eigen gezin onderhouden! Het werd weer ín’ om de opleiding voor verpleegkunde te volgen. Carrière kansen namen toe. Verpleegkundigen werden serieus genomen, er werd naar ze geluisterd. Verpleegkundigen gingen zich ook in toenemende mate inzetten zodat ze ook serieus genomen moesten worden. Ze waren niet meer weg te denken uit de zorg en op TV werden er wedstrijden gehouden wie het best kon verplegen,’Top-Nurse’. zucht.

 6. De humor is geweldig maar zijn wij als verpleegkundigen niet zelf de oorzaak van het geschetste beeld.Altijd zitten we in een tussen positie.Onderdanig aan de artsen de strijd met ondersteunende diensten die ook hun macht c.q.belangrijkheid willen tonen.Vakinhoudelijk hebben we niet geleerd een vuist te maken.De arts,het management, de fysio,de opleiding enz enz bepalen hou jij je als verpleegkundige moet gedragen.Hoewel het vaak vechten tegen de bierkaai is, heb ik altijd getracht duidelijk te maken dat het hele ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis niet zonder jou als verpleegkundige kan. Zij hebben jou nodig en niet andersom.

 7. heerlijk!! net afgestudeerd verpleegkundige in de wijk en ben 50 jaar. ik ben ervan overtuigd dat je het vak in eigen hand heb. geen slachtofferrol, maar knokken voor je mooie beroep. Laat maar zien wat je waard bent en heb lak aan alle regels die van bovenaf wordt opgelegd. voor minuten regristratie gewoon vergeten en bezig zijn met je vak.

 8. Nou ik denk dat het ook wel aan de ziekenhuizen zelf ligt dat ze geen personeel genoeg hebben. Ik ben zelf verzorgende IG en heb al zeker 40 afwijzingen gekregen op mijn sollicitaties voor de opleiding verpleegkundige niv 4.
  De reden pas niet in het profiel bla bla bla. Zeg gewoon eerlijk dat ik te oud ben 45 jaar.

 9. Geweldig!
  Maar we geven het zelf uit handen. Daarom pleit ik ervoor dat verpleegkundigen zelf gaan uitspreken hoe ze hun werk het beste kunnen doen. Geen managers en leidinggeven, nee verpleegkundigen zouden dit in eigen hand moeten nemen:
  ‘Zo wil ik werken en dit heb er voor nodig’ Ik bedoel hier mee te zeggen dat het van binnenuit komt. Trots, waardering, een sterke positie, dat krijg je nooit van anderen maar zouden we vanuit onszelf uit moeten stralen. Nu geven we ons vak uit handen omdat we er niet voor staan en uitspreken wat wij willen. Het ‘overkomt’ ons en we zijn slachtoffer.Het ligt aan anderen of aan de (slechte) omstandigheden.
  Het wordt tijd om eens na te denken over ons domein en daar voor te gaan staan.
  Maar daarvoor moeten we eerst maar eens gaan bedenken wat we nou eigenlijk willen…

 10. Geweldig van onze nieuwe minister. Ze kan beter het teather ingaan als cabaretier.
  Wat dachtje va het op de po helpen van de schoonmaakster/wc juffrouw van V&D.
  Of opereren door een automonteur/….monteur.
  Wat dacht je van loodgieters voor het opheffen van illeus of de schilder voor het joderen enz..
  Zorg voor voldoende personeel, zodat de verpleegkundige voor alle taken de tijd krijgt om deze oom goed uit te voeren ipv onder steeds toenemende tijdsdruk

 11. Als ik naar alle genoemde acties kijk en al deze vervangers ingezet gaan worden op de vele afdelingen die in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, verpleeghuizen zijn, dan mogen al deze voorzieningen flink verbouwd worden en betekent een overvolle werkvloer. Overigens wel goed voor de bouwsector, hebben die ook weer werk.

 12. GEWELDIG!!….Ik hou wel van deze humor, ook erg goed gevonden. En wij als verpleegkundige doen het echt zo slecht niet, maar moeten er voor waken dat we trots blijven op ons beroep.
  Het boekje staat op mijn verlanglijstje voor onder de kerstboom.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.