Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties26

Verpleegkundigen zijn watjes!

Tja, daar gáán we weer. Daar ga ík weer. Weer woorden vuil maken aan de nijpende zorgsituatie. Weer bloggen als brugman van ‘we moeten dit niet langer pikken!’

Tobi Badart is een hyvende wijkziekenverzorgende die het niet eens is met de tekorten in de zorg door bezuinigingen. ‘We moeten te hard werken en te flexibel zijn,’ schrijft zij in een speciaal daartoe opgerichte hyve. ‘Patiënten moeten alles maar nemen, en de zorg wordt door de bezuinigingen steeds slechter van kwaliteit.’

In september schreef ik een blog over staken. ‘Moeten we? Zullen we?’ vroeg ik mijn mede-stakkers. Ik schreef een artikel over staken, waarin ik objectief probeerde te omschrijven wat de zorgen waren in de zorg en wat onze mogelijkheden zijn. ‘Onze verantwóórdelijkheden,’ wilde ik schrijven. Maar daar zou ik eventueel persoonlijk problemen door krijgen in mijn eigen witte jas. Nee, ik schreef wat de vakbonden vonden. ‘Staken!’ zei er één. ‘En doe dat tijdens de CAO-onderhandelingen, dan hebben leidinggevenden die het er mee oneens zijn juridisch geen poot om op te staan. Maak goede afspraken over welke minimale zorg vereist is en maak nou eens een púnt.’ Dat zei zij. Dat schreef ik. En nu schrijft Tobi Badart dat weer. En met haar ruim 6.000 andere hyvenden.

Maar waar blijft ons punt? Waar blijft de ploeg ijzersterke, overtuigde broeders en zusters? Die júist op hun clientèle passen, door actie te voeren. Die méér eisen. ‘Omdat we het waard zijn,’ vindt Eva Longoria.

Misschien moet ik het voor gezien houden, met mijn oproergekraai. Misschien moet ik accepteren dat verpleegkundigen en andere zorgenden mopperende lafaards zijn. Misschien moet ik mij erbij neerleggen dat mijn beroepsgroep ‘nou eenmaal’ niet serieus genomen wordt (en daarmee hún patiënten). Omdat we een groot hart hebben, maar een piepklein bekkie.

Misschien. Misschien hebben leidinggevenden gelijk en zijn plegen plooibare watjes.

26 REACTIES

 1. leuk om te lezen, twee weken naa de zorgmanifestatie op het plein. we kunnen klagen dat niemand iets doet, maar we kunnen ons ook aansluiten bij wie al zijn gaan staan, want je hoeft niet te staken om op te staan. We waren er met driehonderd man, en volgende keer met meer. We willen dat er een parlementaire enquête komt naar de effecten van marktwerking in de zorg, we staan pal voor kwaliteit van zorg en tegen de ontzieling van de zorg. We zijn trots op ons vak, en dat willen we blijven ook. Volg GGZ laat zich horen, Zorgcrisis, de zorgtekortenhyves, NuBasta, zorg en actie, beroep in actie, stichting beroepseer, zorggeenmarkt, en weet dat we al met velen zijn en sluit je aan

 2. Lees alle reacties
 3. William , was het niet dezelfde ABVAKABO die verleden jaar de CAO’s voor de UMC’s verknalt heeft met een loonparagraaf van 1.9%. Volgens jouw bond waren de leden voor het CAO-voorstel, is nooit in de openbaarheid gebracht hoe de stemuitslag was. Jouw bond is waarschijnlijk een filiaal van de PVDA gezien dit naar de leden schandelijke accoord. Acties oke maar dan wel de kannonnen uit het vet.

 4. Staken lijkt me maar een tijdelijke oplossing, misschien verbeterd er even iets totdat het weer mis gaat. Beslissingen worden gemaakt door niet-verpleegkundigen die er niks van snappen. Er moeten meer verpleegkundigen in de politiek actief worden (ben zelf ook schuldig hoor). We moeten allemaal laten weten wat de waarde is van een verpleegkundige en wat we doen. Meer verpleegkundigen aan het bed betekent minder complicaties bij patienten, en dus minder kosten. Die verhalen moeten we naar buiten brengen, niet alleen zeggen hoe zwaar het is en dat we geen tijd meer hebben voor de patienten, maar duidelijk maken wat we doen als verpleegkundigen. Iedereen is erbij gebaat om goede zorg te hebben; en het zou goed zijn om alle mensen erbij te betrekken.

 5. Beste Sandra en anderen,
  Ik ben, als regiobestuurder van ABVAKABO FNV in Noord Nederland, bereid om met al degenen die iets willen ondernemen tegen ontoereikende zorg en/of ontoereikende arbeidsomstandigheden, een bijeenkomst te beleggen om de mogelijkheden en onmogelijkheden van actie (politieke beïnvloeding, problemen binnen instellingen aan de kaak stellen, ondersteuning en facilitering van de vakbonden etc.) te bespreken.
  Als Sandra of Nursing zorgt voor een brede oproep, dan zorg ik voor de zaal, koffie/thee e.d.
  William Moorlag
  bestuurder ABVAKABO FNV

 6. Ik vraag me af of er geen andere methode is om actie te voeren om bij de politiek wat mensen wakker te schudden. Staken is niet echt een optie aangezien de zorgvragers dan een probleem hebben. Misschien kunnen we via deze site een ideeenbus opstarten hoe we dan wel tot een goede actie kunnen komen?
  Misschien een idee om via de journalistiek en publicaties veel aandacht besteden aan het onderwerp en/of handtekeningen acties organiseren? Iedereen is tenslotte gebaat bij een kwalitatief goede zorgverlening.

 7. Plegen zijn alles behalve watjes. Wel een apart volk, maar dat alleen in de positieve zin. Als echtgenoot van een wijkverpleegkundige ben ik “ervaringsdeskundige”. Plegen zijn uitermate loyaal en zorgzaam. Geld is pas belangrijk als het op is, maar bijna nooit een reden om van beroep te wisselen. Plegen zijn absoluut geen stakers of demonstranten, maw bijna niet te organiseren. Daar wordt dankbaar (mis)gebruik van gemaakt door leidingevenden binnen de zorg. En die categorie leidinggevenden, directeuren, zijn degenen die het probleem alleen maar groter maken, er een administratieve rompslomp van maken, in plaats van de daadwerkelijke zorg te verbeteren. Door de eindeloze reeks veranderingen, die de cijfers op managementniveau misschien wat belangrijker maken, wordt de daadwerkelijke zorg, inderdaad zorgwekkend. De motivatie van een pleeg om te zorgen, is bijna niet te kraken, maar dat moment komt akelig dichtbij.
  Zelfs mijn echtgenote is naar een andere baan in een andere sector aan het kijken en met haar vele anderen.

 8. Verpleegkundigen kunnen staken door een opnamestop: alle vrijkomende bedden ‘sluiten’ tot het niveau waarop je kwalitatief hoogstaande zorg levert.
  (want patiënten worden meer de dupe als we níet staken!). Dit merkt een instelling in productie, blijkbaar het belangrijkste momenteel.
  Voor het nemen van je verantwoordelijkheid kan niemand je ontslaan!

 9. @ Regina Flu: ik neem aan dat de familieleden van politici het liefst net als de ‘koninklijke’ familie allemaal naar het Breuneuveu in Den Haag gaan. Waar de rode loper uitgelegd wordt als er weer eens een prinses moet bevallen…
  Vakbonden? Laat mij niet lachen… die doen al jaren niks voor de verpleegkundigen en verzorgenden. De Witte Woede is niet voor niets begonnen. Helaas is die overgegaan in de NU’91, ook zo’n club die alleen maar roept en niks voor elkaar heeft gekregen.
  Vakbonden vragen relatief veel contributie (AbvaKabo 13,85 euro per maand!) en doen daar voor de verpleegkundigen en verzorgenden niets voor. Een stakingskas hoeft de bond er niet van te vullen, in onze bedrijfstak is nog nooit (serieus) gestaakt! Als er gestaakt wordt, gaan een stel malloten met bussen gezellig naar het Malieveld om te feesten met achterlijke petjes op en sjaaltjes om. Dat ziet er niet uit en dan wordt de beroepsgroep zeker niet serieus genomen!
  Begin bij de beroepsvereniging die wel een goede lobby in Den Haag heeft, de V&VN. En laat V&VN (ongestoord door irriterend gedrag van de bonden!) dit werk eens doen, als alle verpleegkundigen en verzorgenden van Nederland lid worden, voor 5 euro per maand, dan pas is dit een groep waar de politiek rekening mee moet houden.

 10. Watjes … mmmm. Groot woord. Ik merk dat verpleegkundigen steeds vaker de nijpende situatie bespreekbaar maken met leidinggevende of directeuren. Laatst bezocht onze directeur van het ziekenhuis onze afdeling. Hij bevestigde dat er inderdaad gebrek aan ruimte was voor zowel de patiënten als verpleegkundigen (op een 5 persoonskamer). Een paar dagen later besloot hogerhand (de directeur) dat er voortaan 6 personen moesten liggen op deze kamers… vanwege geldgebrek.
  Kijk zo schieten we niets op als het hogere management meningen van verpleegkundigen én patiënten naast zich neer blijft leggen. Want zeg nou zelf de pleeg van tegenwoordig durft heus wel haar mondje open te trekken bij leidinggevenden.

 11. Ik denk dat we eens af moeten van het idee dat anderen onze problemen moeten oplossen, Te vaak wordt er gewezen naar managers of leidinggevenden alsof deze een oplossing kunnen bieden voor onze ongemakken.
  Wil je je sitatie verbeteren begin dan bij jezelf. Verwacht niet dat iemand anders het makkelijker maakt voor jou. Neem initiatief en is het niet voor je beroepsgroep dan voor je zelf. Wees daarom krachtig en zet je zelf stevig neer als professional, binnen je behandelteam en naar je management toe. Laat de sentimenten buitenboord.
  Stap uit de klaagcultuur en wordt er geen onderdeel van!
  Verbeter de wereld maar begin bij jezelf….Wees een rolmodel
  En, ik geloof niet dat er in de toekomst meer mensen in de zorg gaan werken. We zullen het moeten doen met de mensen die we hebbn en deze zien te behouden. De aanwas van nieuwe verzorgenden zal minimaal blijven tenzij we onze uitstraling veranderen en daarmee ons maatschappelijk aanzien

 12. Ik ben het ermee eens dat teveel mensen allerlei argumenten (of zijn het smoesjes?) hebben om niet tegen het heersende regime in te gaan. Ben het zat om steeds in mijn eentje tegen de bierkaai te vechten, maar het word je niet makkelijk gemaakt. Ik ben geen watje, maar dat heeft ertoe geleid dat ik op het matje moest komen tot aan de raad van bestuur en weg is je tijdelijke contract…. zo gaan we blijkbaar met elkaar om, zucht. Ik heb echt geen idee hoe ik anderen mee kan krijgen, iedereen is het met me eens, maar niemand doet wat!!

 13. Er word veel te veel genomen.Teamleiders ook, waar zijn jullie ballen.
  Zoals de wind waait, waait mijn rokje.
  Als je je ergens druk om maakt kijken ze je aan van wat doet zij nou.
  En als je iets te heftig reageerd word er iets verzonnen om je mond te snoeren.
  Slechte zorg, doen we zelf, we pikken alles………..

 14. Zolang wij ons niet en masse organiseren (= lid worden van een vakbond), zolang we liever over elkaar spreken dan met elkaar, zolang onze mondigheid niet verder komt dan de spoelkeukens……. Zolang blijven we soft als een pakje boter, dat in de zon ligt te smelten.
  Waar zijn die collega’s, die een vuist durven maken? Ik heb er te weinig ontmoet (en ik werk al sinds 1974 in de zorg). Wie durft er echt voor zijn of haar vak op te komen, zonder het schlemielige excuus, dat patiënten niet de dupe mogen worden van onze acties, want met dat argument slaan we bij voorbaat alle positiviteit de bodem in.
  Ik geloof niet meer in onze beroepsgroep als geheel als het gaat om je sterk maken voor juiste zorg en daarbij gehoord willen worden. Wij zijn watjes, bangerikken!
  Ik trek, op mijn 58-ste, mijn eigen plan en werk alleen nog waar ik tot mijn recht kom en gerespecteerd wordt omwille van mijn kennis en ervaring.
  Durft er nog iemand met me op te trekken??

 15. Als je niemand mee krijgt sta je alleen en kun je roepen en willen doen wat je wilt, maar sta je letterlijk alleen is deze tijd, economische crisis he!?
  Is iedereen letterlijk bang om zijn of haar baan te verliezen,want voor jou tien anderen, zolang collega’s je op dit punt alleen laten roepen ed. vrees ik dat er steeds meer beknibbeld gaat worden, ook ik ben lid van de vakbond nog niet actief maar daar gaat verandering in komen!

 16. Ideetjes?
  1. Met alle “vrije” verpleegkundigen Den Haag afsluiten. Volgens mij zijn er genoeg en is ludieke actie daar waar de CAO-onderhandelingen weer begonnen zijn.
  2. Kredietcrisis ?: verhoog lonen verpleegkundigen, laat alle verpleegkundigen die nu thuis zorgen weer full-time werken en de werkloze mannen thuis de zorg overnemen. Volgens mij ben je dan al een stuk van je crisis af.

 17. lafaard is een hard woord.eerder niet assertief.wij zijn immers gewoon om altijd orders te krijgen(artsen,oversten,patienten)die wij zonder mopperen doen omdat er anders conseqenties aan vasthangen.wij worden zo opgevoed als verpleegkundigen en het is ook de geaardheid van de meeste verpleegkundigen.

 18. geweldig geschreven
  ik heb het in een blog geplaatst op de zorgtekortensite
  wij zijn geen klagers
  wij zoeken steun
  bij iets wat wij niet meer aan kunnen
  door allerlei bezuinigingen en andere omstandigheden.
  het is een groot probleem in de zorg
  en heel nederland moet dit weten
  wij gaan WEL staken en aktie’s voeren
  omdat we de zorgvragers goede zorg willen geven
  en dat we hier geen tegenwerking meer bij willen
  de zoergvrager heeft gewoon recht op goede zorg
  samen moeten we er voor gaan
  WIJ WILLEN ZORGEN ZONDER ZORGEN

 19. Je hebt gelijk, we zijn mopperende lafaards.. Ik werk in hetzelfde ziekenhuis als jou en loop tegen dezelfde frustraties aan. Met op nummer 1 natuurlijk Sensor..
  Maar ik bèn bang om te staken. Meedoen? Jazeker! Het voortouw nemen? Nee.. Bang voor de consequenties die het kan hebben. En daarmee accepteer ik dus de huidige zorgcultuur.. Ben ik er trots op? Nee..
  Ik hoop dat je zeker doorgaat me je blogs over dit onderwerp. Als je daar ook nog mee ophoudt verdwijnt het helemaal naar de achtergrond.

 20. ik ben het er helemaal mee eens dat plegen wel klagen maar niks doen, maar…inderdaad wij werken met mensen en die zijn er de dupe van,maar dat wil niet zeggen dat we niks kunnen doen!
  organiseer je, word lid van een vakbond, of vakvereninging, wees actief in de or of var.
  zodoende kunnen we op beleidsniveau wel degelijk invloed uitoefenen.
  en klaag niet alleen maar kom ook met oplossingen.
  zeer veel van mijn collegea zijn nergens lid van, een gemiste kans!! organiseer je en laat de bonden en vakvereningingen, de or en de var voor je strijden!!!

 21. Of alle verpleegkundige en ook de ziekenverzorgende watjes zijn, is gedeeltelijk waar. Maar waar ligt de grens! Verpleegkundige leren om hun macht niet te misbruiken, volgt ‘het goede voorbeeld van de regering en de zorgorganisaties’!? Vergeten word is dat we allemaal ziek en/ of oud kunnen of zullen worden.
  Ik zeg AKTIE!!! voor de weg helemaal is ingeslagen van het bezuinigen en er over qualiteit niet meer gesproken kan worden objectief gezien.
  Ga uit van jezelf!?!?! Daar heeft iedereen recht op!
  Het doel heiligt de middelen. Een angstige lafe verpleegkundige is geen verpleegkundige!

 22. De oproep om op de barricade te gaan staan is een prima initiatief, ware het niet dat de zorgvrager er de dupe van wordt. In wat voor opzicht? Als de verpleegkundigen en verzorgenden demonstreren in Den Haag, door wie worden de zorgvragers verzorgd en of verpleegd?
  Als de politie, brandweer staakt, zijn de onderhandelingen snel rond. Als ik deze gesprekken aanga met collegae hoor je de volgende argumenten:
  represailles door …….?
  alleenstaande moeder/vader…….
  ik ben leerling…..
  ik heb een jaarcontract…..
  Men is bang.
  Wij als beroepsgroep houden deze situatie in stand, omdat wij het werk gedaan krijgen ten koste van de zorgvrager. Hierdoor denkt de leiding dat het kan met 1 man/vrouw minder.
  Wij als beroepsgroep hospitaliseren,
  Wij zijn egotrippers, wij zullen laten zien dat wij het werk klaar hebben, al hangt onze tong op onze schoen.
  wij vinden al het papierwerk interresanter dan aan het bed bezig zijn.
  Als 1 de nek uitsteekt, laten de anderen hem/haar vallen, omdat zij hun eigen hachje willen redden.
  Eerst EENHEID en geen angst om ontslagen te worden, daar hebben wij de vakbond voor, en dan op de barricade.
  Waar blijven de ijzersterke vrouwen waar de zorg op draait, die gezin en kinderen kunnen combineren.
  Laat je horen, laat je zien
  Het zou een plus zijn als een verpleegkundige minister werd van volksgezondheid.
  Waar worden de familieleden van politici verpleegd? Krijgen zij een voorkeursbehandeling, ik hoop het niet, want het zou ten koste gaan van een gewone burger.
  Ziekte en dood kent rang noch stand.

 23. Zeker zijn verpleegkundigen plooibare watjes.
  Deemoedig dienen is het devies, maar de zwakke positie van dit traditioneel vrouwelijke beroep, maakt inderdaad dat bloggen of schreeuwen niet veel helpt.
  Staken zit de zuster ook niet in het bloed, beter iemand half wassen dan helemaal niet, toch?
  een bloggende Brugman klinkt wel lekker,helaas leefde hij 600 jaar geleden. Maar een nieuwe brugman, die zorg hoog op de politieke agenda plaatst, daar zou ik wel op stemmen.
  Mijn hoop ligt erin dat uiteindelijk steeds meer mensen in de zorg gaan werken (in de toekomst 25%!) en ieder mens wel eens patiënt zal worden…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.