Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen zwijgen liever

35 jaar geleden volgde ik de opleiding voor ziekenverzorgende in een verpleeghuis. Ik had net de preklinische periode afgerond en mocht samen met een collega en twee patiënten naar de kermis.

Onhandig maneuvreerden we de twee rolstoelen over de kermis, de patiënten genoten zichtbaar. Tot mijn collega een stoeprand verkeerd inschatte, waardoor zijn patiënt, een zware halfzijdig verlamde man, op straat belandde. De afatische man bleek door de schrik ineens een aantal mooie scheldwoorden te kennen.

Het leek er op dat de patiënt geen kwetsuren had opgelopen, dus mijn collega stelde voor het maar niet te melden, het was immers een stomme fout van hem zonder gevolgen. Ik was het niet met hem eens, en moedigde hem aan om het toch te vertellen. Dat deed hij niet, dus toen heb ik het maar gemeld. Na onderzoek bleek dat de man een gebroken enkel had opgelopen. Ik heb mij vanaf toen voorgenomen nooit mijn mond te houden over dit soort incidenten.

Ik meldde dat mijn nachthoofd ’s nachts een uur lang onbereikbaar was omdat ze op de afdeling een bad nam. Dat de directieleden elk met twee kerstpakketten naar huis gingen. Dat een afdelingshoofd een geheim dossier over alle medewerkers bijhield. Dat er op een nieuwe afdeling geen ontruimingsplan was bij calamiteiten. Dat een arts zijn medicatiefout niet wilde melden.

Ik maakte melding van een hork van een anesthesist die een zeer angstige patiënt niet wilde informeren. Van het avondhoofd dat een verwarde vrouw de separeer ingeslagen had. Van een hoogleraar die een patiënt had gedwongen mee te doen aan een onderzoek in de collegezaal onder het mom van het feit dat dit zijn behandeling ten goede kwam. Van de weddenschap die artsen hadden over of een patiënt wel of geen zeldzame ziekte zou hebben. Van de euforie die zich meester maakte van de ok over een enorme tumor die bij een baby gevonden werd. Van het verdwijnen van valium uit de medicijnkast. Van het afdelingshoofd dat weigerde een werkoverleg te plannen op een chaotische afdeling. Van het feit dat de directie een onvoldoende die een derdejaarsleerling kreeg, ongedaan maakte.

Uit angst voor imagoschade worden er vandaag de dag nog steeds misstanden weggemoffeld. Communicatieafdelingen, zich bewust van de marktwerking, houden er een soort Oostblokstrategie op na en bedekken van alles onder de mantel der liefde. Maar heel veel verpleegkundigen weten verdomd goed waar de klepel van de klokkenluider hangt. En ik weet zeker dat er honderden vermijdbare doden voorkomen zouden kunnen worden als verpleegkundigen hun mond opentrekken en, heel belangrijk, daarbij rugdekking krijgen van hun collega’s.

Ik vraag jullie niet een soort Wikileak te worden, je moet je gewoon houden aan je beroepscode, waarin staat: ‘Als verpleegkundige/verzorgende bescherm ik de zorgvrager tegen onethische, incompetente, onveilige of anderszins tekortschietende zorgverlening van andere zorgverleners.’

Kom op voor de belangen van de zorgvrager en stel hiaten of knelpunten in de zorg aan de orde. Overigens is mijn collega uit de eerste alinea een uitstekende verpleegkundige geworden. Geïnspireerd door de bovenstaande blogs? Meld je aan voor het Nursing Event 2011 en volg deze workshops.

> Verander je collega’s, begin bij jezelf door Irene Dingemans, trainer/verandermanager, IDCommunications, Amsterdam op 8 en 9 december van 12.00 – 13.00 uur.

> Verbindend communiceren door Lia Timmer, trainer/coach, Xalia Training op 8 december van  14.30 – 15.30 uur en op 9 december van 15.45 – 16.45 uur.

> Inclusie: de kracht van het verschil! door Sandy Veenendaal en Ankie van Vuuren, trainers/ontwikkelaars, Save Onderwijsburo/Van Vuuren op 9 december van 12.00 – 13.00 uur.

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.