Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verplegen wordt weer hip

Het verplegen wordt weer hip! Het was van de week volop in het nieuws. Maar liefst een op de drie middelbare scholieren wil later gaan werken in de verpleging.
Verplegen wordt weer hip

 

Dit deed me terugdenken aan de tijd dat ik nog de opleiding deed tot verpleegkundige. In één van de eerste lessen werd ons gevraagd waarom we de opleiding wilde doen. Wat was onze drijfveer? ‘Mensen helpen’, was het veelgehoorde antwoord. ‘Nuttig werk’, vonden anderen. Wij, plegen in wording, voelden ons ‘geroepen’ voor het werk.

Maar als ik nu, ruim vijf jaar na mijn diplomering, terugkijk op mijn ‘verpleeg’klas, is het niet altijd gelukt. De één vond het werk te zwaar en sneuvelde al in de stages. De ander kwam erachter dat dit niet was wat verwacht. Zo ongeveer een kwart van de klas heeft uiteindelijk een ander vak gekozen. Of is nog in opleiding tot.

Van de week waren twee vriendinnen van mij op bezoek, uit de verplegersklas. Met zes meiden uit die periode heb ik nog steeds contact. Dat zijn de mensen waarmee ik vanaf het begin in de klas zat, nog voor die ging fuseren met een klas van een andere school. Deze twee vriendinnen kwamen een kijkje nemen in mijn nieuwe huisje. Maar er werd vooral bijgekletst. Deze twee meiden werken allemaal nog in de zorg, al heeft het bij de ene wel vijf jaar geduurd voordat ze echt op haar plek zat.

Ik was iemand die vanaf het begin al wist dat dit de juiste keuze was. Ik werkte al in het verpleeghuis als bijbaantje voordat ik mijn eerste stage in ging. Na mijn stage wist ik het zeker: dit hoort bij mij. Ik voelde me nuttig, gewaardeerd, belangrijk. Ik voelde me op mijn plek.

Aan alle (wannabe) plegen in wording wil ik zeggen: heel veel succes met het maken van de juiste keuze! De zorg wacht op jullie!

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben een verpleegkundige uit “de hippe jaren 70”. Wij hadden toen geen behoefte om ons werk op te leuke met vlot taal gebruik. Als daar nu, om wat voor rede dan ook,wel behoefte aan is raad ik u aan uw taalgebruik aan deze tijd aan te passen. Wat dacht u van gaaf, cool of vet desnoods.De allernieuwste heb ik even gemist. Ik ben ook niet meer helemaal van deze tijd. Maar HIP kan echt niet meer.

  3. Ik zou graag willen dat meer jongeren kozen voor het vak verpleegkundige! Ik kan me geen mooier beroep vorstellen en ik kan het weten want zit al sinds 1970 in het vak, nu met als specialisatie mammacare. De vele richtingen die je kunt kiezen, de onregelmatigheid in diensten, de dankbaarheid van patienten, zoveel mooie ervaringen. Alhoewel ik ook vind dat de beloningen in vergelijking met andere beroepen wel wat opgehoogd mag worden! Als dat zo zou zijn was het mischien voor de jongeren ook aantrekkelijker om dit mooie vak te kiezen.

  4. Dit was inderdaad volop in het nieuws maar de berichtgeving blijkt toch genuanceerd te moeten worden. Het aantal scholieren dat aangeeft (veel) zin te hebben in het werken in de zorg blijkt inderdaad toe te nemen. Ze blijken echter de vakken als arts, maatschappelijk werker e.d. te verkiezen boven een baan in de verpleging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.